Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Carita Löfmark avslutar sina 37 år som kötthandlare i Vasa saluhall: ”Vi for aldrig till jobbet utan till hallen”

Från 2020
Carita Löfmark visar upp lammkött på Löfmarks köttaffär i saluhallen i Vasa.
Bildtext Carita och maken Guy Löfmark tog över köttaffären av Guys föräldrar 1982.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Från 1982 till 2017 stod Carita och Guy Löfmark sida vid sida bakom köttdisken i Vasa saluhall. När Guy gick bort i cancer fortsatte Carita ännu i två och ett halvt år, men på nyårsafton stängde hon affären för sista gången tillsammans med sina anställda.

– Det var en fin och rolig dag. Fast det var lite vemodigt, men också skönt. Flimret var där hela tiden så jag hade inte samma krafter att jobba, säger Carita Löfmark.

Vi blev kolleger någonstans på motorvägen när vi åkte på morgonen från vårt hem i Solf till hallen i Vasa. På vägen hem blev vi ett äkta par igen

Flimret som Löfmark syftar på fanns i hennes hjärta – något hon haft i 6-7 års tid.

Men när hjärtflimret förvärrades på självständighetsdagen 2019 – och kom tillbaka bara två dagar efter att läkarna återställt hjärtat – beslöt hon sig för att det var dags att ta farväl av jobbet i saluhallen.

– När jag då låg på sjukhuset för andra gången i december, tänkte jag att jag måste ta ett beslut att sluta. Jag är ändå i pensionärsåldern. Jag hade inte velat göra det så abrupt, men jag tog det som en vink att det var dags.

Från frisör till kötthandlare

Det är en lång karriär Carita lämnar bakom sig. Köttaffären H. Löfmark är den äldsta affären i saluhallen och grundades av Caritas svärföräldrar för 66 år sedan. Det var också genom maken Guy som hon kom i kontakt med branschen för över 40 år sedan.

– Jag hade inte tänkt bli kötthandlare, inte riktigt något jag fantiserat om. Jag var frissa i mitt tidigare liv men fick både astma och allergi så det visade mig vägen till det här på något vis.

Vasaesplanaden i Vasa.
Bildtext Köttaffären H. Löfmark är den äldsta affären i Vasa saluhall
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

Carita och Guy tog över affären av svärföräldrarna 1982.

– Det var ganska givet att vi skulle stå side-by-side och kämpa i hallen.

Semestrar har vi inte haft, jag vet inte riktigt vad det är. Går det att äta?

Och kämpat har de. Någon tid för extra ledigheter har sällan funnits.

– Semestrar har vi inte haft, jag vet inte riktigt vad det är. Går det att äta, frågar sig Carita och skrattar.

– Vi kunde ändå ta tid och umgås med familjen. Men man behöver inte ledigt på samma sätt när man är egenföretagare – inte vi i alla fall – det är en livsstil. Redan mina svärföräldrar sa alltid att de for till hallen, inte att de for till jobbet. Samma var det för oss.

Carita och Guy Löfmark vid Saluhallen i Vasa.
Bildtext Carita och Guy Löfmark 2011
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Du och din man har varit tillsammans så gott som dygnet runt. Hur var det att jobba med sin äkta man?

– Det går nog bra bara man vill. Vi blev kolleger någonstans på motorvägen när vi åkte från vårt hem i Solf till hallen i Vasa. På vägen hem blev vi ett äkta par igen, säger Carita.

Stod plötsligt ensam i affären

Men livet och arbetet tillsammans fick ett abrupt slut 2017, när Guy fick sin tredje cancerdiagnos.

– Det kom faktiskt plötsligt, man tänker inte att det ska bli så. Första cancern kom 1992, den fixade läkarna, andra cancern kom 2014 och den fixades också. Men sedan på tre månader under 2017 så dog han.

Då blev det Carita som ensam fick driva hallen under en omvälvande tid.

– Han sa på slutet: ”Sköt hallen, ta hand om affärerna”. Jag tycker själv att jag klarat det bra, men det blev en annan vändning för mig.

Känner du att du har jobbat klart?

– Nej. Jag skulle ha velat jobba ännu ett par år. Så jag känner mig inte färdig och jag älskar att jobba. Men vi får se vad som händer när jag får hjärtat i ordning.

Tre generationer av kunder

Något hon kommer att sakna nu är alla intressanta möten med kunder. Hon har kunnat följa med åtminstone tre generationer, kanske fyra, som handlat hos dem.

– Många vill komma för att diskutera, berätta och få en social kontakt. Vi har haft många ensamma kunder, damer och herrar som blivit änkor och änklingar. Mötena har fascinerat mig mycket.

Carita hoppas också att någon ska ta över affären.

– För det måste finnas en köttaffär i saluhallen och i Vasa. En affär som skivar för hand där man får köpa kött över disk. Det finns intressenter, så jag tror att det löser sig, men när vågar jag inte säga.

Carita Löfmark blickar tillbaka på livet som kötthandlare i Vasa Saluhall - Spela upp på Arenan