Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademis tolv timmar långa evenemang populärt bland blivande diplomingenjörer: "Åbo är ett ganska självklart val för mig"

Från 2020
Uppdaterad 19.01.2020 14:41.
Valter Lax och Alina Wilhelms
Bildtext Både Valter Lax från Topeliusgymnasiet i Nykarleby och Alina Wilhelms från Korsholms gymnasium ser Åbo Akademi som ett bra alternativ för sina studier efter gymnasiet.
Bild: Yle / Peter Karlberg

För att få större synlighet för sina diplomingenjörsutbildningar ordnar Åbo Akademi ett tolv timmar långt evenemang för 60 gymnasieelever.

Deltagarna kommer från gymnasier i hela Svenskfinland, från Uleåborg till Sibbo.

Under evenemanget får deltagarna se studiestaden Åbo, bekanta sig med diplomingenjörsutbildningarna vid Åbo Akademi och träffa alumner och studerande.

Dessutom får de testa sin problemlösningsförmåga och sitt tekniska kunnande i en tävling i datateknik samt kemi- och processteknik.

Åbo Akademi
Bildtext De 60 deltagarna kommer från hela Svenskfinland.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Valter Lax, till vardags elev vid Topeliusgymnasiet i Nykarleby, har främst kommit till Åbo för att bekanta sig med utbildningen inom datateknik.

- Jag har alltid velat bli diplomingenjör och datateknikutbildningen verkar väldigt intressant. Jag tycker också om matte och naturvetenskap, därför passar det bra att komma hit. Åbo Akademi är ett ganska självklart val för mig, då utbildningen är på svenska och då Åbo ligger relativt nära.

"Roligt att se Åbo Akademi"

Alina Wilhelms från Korsholms gymnasium ser också Åbo som ett bra alternativ.

- Det är roligt att se Åbo Akademi, i och med att man kanske kommer att söka hit efter gymnasiet. Jag vill inte stanna kvar i Vasa, utan jag vill se någonting nytt. Åbo verkar vara bra och mitt andra alternativ är Helsingfors.

Alina Wilhelms gillar naturvetenskap och logiska saker.

- Jag vet ännu inte exakt vad jag vill söka till, men jag ser det här som ett bra tillfälle att se hur allt är här i Åbo.

Åbo Akademi
Bildtext De 60 deltagarna får testa sin problemlösningsförmåga och sitt tekniska kunnande i en tävling i datateknik samt kemi- och processteknik.
Bild: Åbo Akademi

Enligt dekanus Patrik Henelius är det här ett otroligt viktigt rekryteringsevenemang för Åbo Akademi.

- Här har vi möjlighet att informera gymnasieeleverna om vilka möjligheter som finns vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik.

Industrin går på högvarv just nu

Ett besök på tolv timmar ger enligt Henelius en mycket bättre upplevelse än om man gör ett studiebesök på en timme.

- Det var ett stort tryck på de 60 platserna och vi är väldigt glada för det stora intresset. Industrin går på högvarv just nu och ropar efter arbetskraft, så ur ett landsperspektiv är det också viktigt att gymnasieeleverna får information om vilka utbildningar som har goda karriärmöjligheter.

Dekanus Patrik Henelius
Bildtext Dekanus Patrik Henelius.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Intresset för studier i naturvetenskap och teknik vid Åbo Akademi har ökat den senaste tiden.

- I höstas fyllde vi alla vara studieplatser, vilket vi inte har gjort på flera år. Vi har också ett väldigt högt söktryck, ett exempel på det är datateknikutbildningen där vi har över två förstahandssökande per plats.

Vilka är era styrkor i konkurrensen med andra utbildningsställen?

- Vi har inte för stora enheter, det är väldigt lätt att läsa biämnen här, vi har mycket tvärvetenskaplig forskning och sist men inte minst är Åbo en väldigt trevlig studiestad.

Diskussion om artikeln