Fortum i skottlinjen – protester att vänta vid omstritt tyskt kolkraftverk
I Tyskland ser energibolaget Fortum ut att bli nästa mål för de ljudliga protesterna mot kolkraften. Bakom det här ligger Fortumägda Unipers mycket omstridda stenkolskraftverk Datteln 4. Medborgarorganisationer och rörelser, däribland Fridays for Future hotar redan med omfattande protester.
Nästan var man än rör sig på den lilla orten Datteln så ser man det enorma nybygget. Eller ja, så där helt nytt är det ju inte längre.
Stenkolskraftverket Datteln 4 skulle egentligen ha stått klart redan år 2011, men på grund av rättsprocesser och byggmissar ska verket officiellt invigas först under sommaren.
Sedan en tid tillbaka är testkörningen ändå i full gång och redan nu matas stora mängder el ut i nätet.
– Om man år 2020 tar i bruk ett nytt kolkraftverk, så är det nog något som inte passar in i tiden. Det är helt enkelt ansvarslöst, säger Sebastian Rötters från miljö- och människorättsorganisationen Urgewald.
Får köras igång trots avvecklingsplan
För egentligen slog den tyska regeringen i samråd med de tyska delstaterna i torsdags fast planen för hur kolkraftverken ska köras ner fram till slutet av år 2038.
Samtidigt gav man ändå det Fortumägda energibolaget Uniper grönt ljus att köra igång kraftverket Datteln 4, som ligger strax norr om staden Dortmund.
Avvecklingsplanen kritiseras av miljöorganisationerna bland annat för att merparten av kraftverksstängningarna kommer först i slutet av 2020-talet och långt in på 2030-talet.
Vad gäller Datteln 4 så hade man från Fridays for Future och antikolrörelsen Ende Gelände redan före torsdagens beslut, slagit fast att det kommer till protester om kraftverket tas i bruk.
– Sällan har vi haft så många organisationer som nu gemensamt har slagit fast att det här kommer vi inte att tillåta. Att ta i bruk kraftverket är en så ödesdiger signal, säger Sebastian Rötters.
– Man måste tänka över vad det här ger för signal till länder som Kina och Indien. Skadan är enorm med tanke på alla internationella förhandlingar som förs, fortsätter Rötters.
Han köper inte Unipers argument att det nya renare kraftverket nu ersätter äldre och smutsigare kraftverk.
– De gamla kraftverk som Datteln 4 skulle ersätta står nu redan stilla. Det nya kraftverket kommer i stället att ta andelar av de mer miljövänliga gaskraftverken, säger Rötters.
Organisationen Urgewald, som han representerar, har redan länge motarbetat kraftverksbygget. Det här gör man inte endast på grund av koldioxidutsläppen utan också på grund av råvaran.
Helt beroende av importkol
Förbi kraftverket glider den ena flodbåten efter den andra. Datteln 4 ligger nämligen precis invid Dortmund-Ems-kanalen som mynnar ut i Nordsjön.
All kol till kraftverket transporteras hit med båt eller tåg och redan i planeringen utgick man från att här aldrig kommer att brännas tyskt stenkol.
– Med det här kraftverket skadar vi inte bara klimatet utan också människorna i de områden därifrån råvaran kommer, säger Rötters.
– Stenkolen bryts ofta utan att man varken tar natur eller människor i beaktande. Så till exempel i Ryssland och Colombia, varifrån en stor del av kolen för tillfället kommer.
Vad man nu borde göra med det färdiga kraftverket har Rötters en klar åsikt om.
– Det kunde väl bli ett museum för ansvarslösa och misslyckade ledningsbeslut. Beslutet att bygga kraftverket fattades av energibolaget Eon:s ledning kring år 2005 och redan då visste man om klimatförändringen.
– Det sorgliga är att ingen ställs till svars för beslutet, och i stället blir det igen skattebetalarnas pengar som bränns i form av ersättningar till energibolagen, säger Rötters.
I avvecklingsplanen från förra veckan slog man samtidigt fast den slutliga summan. Över 4,3 miljarder euro ska nu betalas i ersättning till bolagen för att kraftverken stängs.
Att det nu är Uniper som äger kraftverket hänger ihop med att bolaget grundades enkom för att ta över de vatten, kol och gaskraftverk som Eon ägde.
Eon har senare sålt sina andelar i Uniper till bland annat Fortum.
Ett nytt Hambacher Forst
I Tyskland har protesterna mot kolkraften hittills i första hand kretsat kring den symboliskt viktiga skogen Hambacher Forst, som steg för steg har fått ge vika för energibolaget RWE:s dagbrott Hambach.
Nu när det är klart att resten av skogen kommer att få stå kvar räknar man med att protesterna kommer att koncentreras till Unipers och därigenom också Fortums kraftverk.
Sebastian Rötters besökte Finland för några veckor sedan för att framföra Urgewalds synpunkter för Fortum och bolagets majoritetsägare, det vill säga den finska staten.
– Jag förväntar mig att en regering som ser kampen mot klimatkrisen som ett viktigt tema inte låter det här stanna vid vackra ord. Man borde i stället komma med tydliga anvisningar och signaler i riktning Fortum.
Som största ägare i Uniper kan Fortum enligt Rötters inte heller frångå sitt ansvar.
– Fortum kan förstås försöka hålla fast vid att det är Uniper som fattar beslutet att köra igång kraftverket.
– Men samtidigt bör man nog vara medveten om vad som nu väntar. Protesterna och aktionerna kommer att synas och höras ända till Finland och om man inte ingriper så kommer det här säkert att massivt skada Fortums anseende i Tyskland, säger Sebastian Rötters.