Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Råchoklad får inte längre heta råchoklad – Livsmedelsverket: "Termen är okänd inom lagstiftningen"

Från 2020
Suklaa hylly Itäkeskuksen Ruohonjuuri myymälässä
Bildtext Det finns ingen internationell definition på vad råchoklad – eller raw chocolate som det ofta kallas – egentligen är.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Livsmedelsverket förbjuder användningen av termen råchoklad på chokladprodukter. Företagare tycker att myndigheterna i stället för att ålägga ett förbud hade kunnat definiera termen.

Livsmedelsverket skriver på sin webbplats att termen råchoklad inte har definierats i finsk lagstiftning och därför får den inte användas inom chokladförsäljningen.

– Råchoklad är en oklar benämning på ett livsmedel och kan vilseleda konsumenten, säger överinspektör Tuulikki Lehto vid Livsmedelsverket.

En del aktörer inom branschen tycker att Livsmedelsverkets beslut är överraskande eftersom termen har använts i många år och anses vara etablerad.

Vi anser att råchoklad är en etablerad term som tydligt beskriver produkten

Jussi Aimola, inköpschef vid Ruohonjuuri

Bland annat butikskedjan Ruohonjuuri har sålt råchoklad i tiotals år. I dag ingår ungefär 150 olika råchokladsprodukter i deras sortiment.

– Vi anser att råchoklad är en etablerad term som tydligt beskriver produkten: choklad tillverkad av ouppvärmda ingredienser, förklarar Ruohonjuuris inköpschef Jussi Aimola.

Företagaren Maria Jalkanen vid Foodin Rawmance är av samma åsikt. Det Jyväskyläbaserade företaget tillverkar och importerar ekologiska livsmedel, bland annat drygt 30 olika råchokladprodukter.

Jalkanen tycker att Livsmedelsverket i stället för att införa ett förbud hade kunnat ge råchokladen en definition.

– Vi hade kunnat hämta inspiration från världen där marknaden för råchoklad är stor. Och också lyssna på våra inhemska kunder som ofta har en klar åsikt om vad råchoklad är och vad den inte är, säger hon.

Termen är okänd inom lagstiftningen

Livsmedelsverket tog tag i frågan eftersom företag hade klagat och skickat in frågor om termen. Syftet är att förbättra konsumentskyddet.

– Om ingen vet vad man egentligen menar med råchoklad så kan konsumenten inte basera sitt val på fakta, konstaterar överinspektör Lehto.

Termen är besvärlig eftersom EU inte har någon officiell definition på den, förklara hon. Det finns alltså ingen gemensam syn på vad som gör choklad till råchoklad.

– Termen är okänd för lagstiftningen. Så vitt jag vet är EU inte heller aktuell med någon definiering, säger Lehto.

Förbudet gäller såväl inhemskt producerade som importerade produkter. Inte heller den engelska benämningen raw chocolate får användas.

suklaa hylly itäkeskuksen Ruohonjuuri myymälässä
Bildtext I Ruohonjuuis butiker finns tiotals olika produkter som säljs under namnet råchoklad.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Sami Nupponen är vd vid chokladfabriken Goodio som tillverkar ekologisk choklad och råchoklad.. Han säger att han förstår myndighetens beslut.

– Det är normalt att myndigheter preciserar termer som är i användning. Man borde skapa gemensamma kriterier för råchoklad, tycker han.

Namnändringen kan förvirra kunderna

Företagare inom branschen är bekymrade över att förbudet kommer att förvirra kunderna.

– Att den bekanta termen försvinner blir förstås lite utmanande för kunder som föredrar råchoklad, säger Nupponen.

Också Aimola vid Ruohonjuuri anser att det här är en dålig förändring för kunderna. Han tror att det försvårar köpbeslutet.

– Nu finns det inget enkelt sätt för dem att veta vilken choklad som är rå och vilken som har tillverkats på vanligt vis.

Livsmedelsverkets överinspektör Lehto påpekar att inget hindrar producenterna från att informera om tillverkningsprocessen på förpackningen.

Det största jobbet blir att få ut information om att produkternas recept och tillverkningsprocess inte har ändrats

Maria Jalkanen, kreativ chef vid Foodin Rawmance

Hon påminner också om att aktörerna själva kan aktivera sig för att få EU att skapa en definition för råchoklad.

För företagen innebär förändringen i praktiken att texten på förpackningarna måste göra om.

– Nya namn förvirrar kunderna. Så det största jobbet blir att få ut information om att produkternas recept och tillverkningsprocess inte har ändrats, säger Maria Jalkanen.

Artikeln är en omarbetning av Yle Uutisets text Raakasuklaata ei saa enää nimittää raakasuklaaksi – Ruokavirasto: "Lainsäädäntö ei tunne termiä" skriven av Susanna Siironen.

Diskussion om artikeln