Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Trubbnosiga hundraser lider av många hälsoproblem – veterinärer varnar nu för att aveln går i fel riktning

Från 2020
Uppdaterad 21.01.2020 08:06.
Linda Neemres franska bulldogg Pilvi.
Bildtext Den franska bulldoggen Pilvi som syns på bilden har ingen koppling till rubriken. Den tillhör uppfödaren Linda Neemre som är medlem i föreningen Suomen Ranskanbulldogit.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Hundraser som mopsar och franska bulldoggar har blivit väldigt populära. Samtidigt tycker veterinärer att hundaveln har gått i fel riktning, då man i aveln inte har beaktat de hälsoaspekter som man borde ha gjort.

Många kan tycka att franska och engelska bulldoggar är väldigt söta, utan att veta att hundarna kan lida av andningssvårigheter och ha svårt att reglera sin kroppstemperatur.

– Vi får ofta sköta de här hundarnas symptom som beror på hur de är byggda. Det skulle vara mycket bättre att få de här hundarna friskare genom aveln, säger Mikael Granholm, veterinär vid Evidensia i Reso.

Mikael Granholm, veterinär vid Evidensia i Reso.
Bildtext Mikael Granholm, veterinär vid Evidensia i Reso.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Vid hundavel av estetiska skäl skapar man egenskaper som kan premieras vid utställningar, men det kan också innebära ett skapande av raser som får lida av fysiologiska problem.

– Det finns mycket vi kan göra för att underlätta hundens liv, men man får inte en frisk hund av en hund som ursprungligen har en väldigt dålig byggnad, till exempel i nosen.

Andra problem som är vanliga bland trubbnosiga hundar är rygg-, hud- och tandproblem.

– Vi veterinärer skulle nog väldigt gärna göra andra jobb än ingrepp som beror på hur en hund är byggd eller hur den är avlad. Till exempel att korrigera de övre andningsvägarna kirurgiskt handlar om svåra operationer och i många fall kan man inte heller göra så mycket.

Nu handlar det om att uppfödarna, rasstandarden och domarna ändrar sin inställning och tar mer i beaktande att de här hundarna faktiskt har en massa problem

― Veterinär Mikael Granholm

Mikael Granholm menar att det nu handlar om ett delat ansvar för att vända på den här utvecklingen.

– Det är frågan om att uppfödarna, rasstandarden och domarna ändrar sin inställning och tar mer i beaktande att de här hundarna faktiskt har en massa problem. Det handlar om att få aveln styrd i en bättre riktning än vad det har varit i det förflutna.

Linda Neemre och hunden Pilvi
Bildtext Linda Neemre och hennes franska bulldogg Pilvi.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Linda Neemre och hennes franska bulldogg Pilvi är medlemmar i föreningen Suomen Ranskanbulldogit. Neemre är också uppfödare av fransk bulldogg.

– Det är jätteviktigt att de här problemen tas upp, för vi vet att det finns problem i våra raser. Uppfödarna har en stor roll i det här. Man ska välja hundar som kan andas bra, som har öppna näsborrar och som är hälsocheckade.

Ingen har koll på smuggelhundarna

Enligt Neemre är det ett stort problem att franska bulldoggar är så populära. Därför finns en massa oseriösa uppfödare som använder allt till avel.

– Det finns också smuggelhundar, valpimporter från Östeuropa, Baltikum och Ryssland som ingen har koll på. Ingen har heller koll på hur många som egentligen kommer. Problemet är att de kan se precis likadana ut som hundarna som vi har försökt göra vårt bästa med.

Kräv hälsotestbevis och träffa uppfödarna och deras avelshundar. Alla valpar är jättesöta, men på de vuxna hundarna ser du vad du kommer att få

― Uppfödaren Linda Neemre

Det finns självklart också en massa friska hundar som lever bra liv och som köpare kan man lätt påverka avelsutvecklingen i en friskare riktning. Det gör man om man prioriterar hälsan före utseendet när man köper en hund.

– Det är både valpköparnas och uppfödarnas ansvar att få till ett bättre tillstånd för vår hundras.

Linda Neemre har tydliga tips till alla som funderar på att skaffa en trubbnosig hund.

– Kräv hälsotestbevis och träffa uppfödarna och deras avelshundar. Alla valpar är jättesöta, men på de vuxna hundarna ser du vad du kommer att få.

Många gillar utseendet

Man lätt undra varför folk köper hundar som kan vara i dåligt skick?

– Lynnet på sådana här hundar är otroligt fint. De är bra familjehundar och många tycker om det här utseendet, där hunden har ett runt och platt ansikte.

Evidensia gav nyligen ut en guidebok som riktar sig till ägare till trubbnosiga hundar.

SE INSLAGET SOM SÄNDES I TV-NYTT

Programmet är inte längre tillgängligt