Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Handbollsherrarna vidare i EM-kvalet efter storseger – krossade Georgien i returmötet: "Vi bara kör över dem"

Från 2020
Uppdaterad 19.01.2020 23:08.
Programmet är inte längre tillgängligt
Finland körde över Georgien i EM-förkvalet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland lät inte Georgien överraska i EM-kvalets returmöte på hemmaplan. Handbollsherrarna behövde seger för att avancera till nästa kvalskede – och det blev klara siffror i Riihimäki. Efter en överkörning i den andra halvleken blev slutsiffrorna 37–21 (14–12).

Det var vinna eller försvinna som gällde för Finlands herrlandslag i handboll i dagens returmöte i EM-kvalets andra runda, hemma mot Georgien.

Handbollsherrarna hade fixat ett hyfsat utgångsläge inför dagens match, då man i bortamatchen i torsdags i Tbilisi lyckades spela oavgjort 24–24 mot georgierna.

Inför dagens match drabbades Finland ändå av ett tufft avbräck. Målvakten Mikael Mäkelä storspelade i det första delmötet, men hade blivit sjuk och missade därmed dagens viktiga landskamp, där alltså en plats i EM-kvalets tredje skede fanns i potten.

Precis som i det första mötet så blev också dagens match en jämn kamp – inledningsvis.

Chefstränaren Ola Lindgren hoppades på förbundets hemsida inför matchen att hans mannar skulle kunna hålla ett högre tempo i dagens hemmamatch i Riihimäki. Och Finland släppte inte Georgien förbi i den första halvleken.

Finland rivstartade matchen med att gå upp i en tremålsledning, som Georgien dock därefter tog ifatt. I matchinledningen hann också både Teemu Tamminen och Nico Rönnberg bomma varsin straff.

– Vi missar en del bra lägen och jag tycker att deras målvakt håller dem med i matchen i den första halvleken. Det fanns kanske en liten nervositet med, vi visste att vi är ett bättre lag och behövde bara fortsätta köra på, säger Nico Rönnberg till Yle Sporten efter matchen.

Resten av halvleken förlöpte med finländska ledningssiffror. I paus var ledningen två bollar, 14–12.

Patrik Roslander försöker rädda en boll.
Bildtext Patrik Roslander fick vikariera en febrig Mikael Mäkelä i målet – och gjorde det med bravur.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix/Tomi Hänninen

Drog ifrån i den andra halvleken: "De är efter på alla plan"

I den andra halvleken kom Finlands avgörande ryck.

Georgien hade svårt att att komma någonstans mot det finländska försvaret, något som hemmalaget började utnyttja med hög effektivitet.

Under den första halvan av halvleken pangade Finland bland annat in tio raka mål och var uppe i ett försprång på elva bollar.

– Vi hade ett bra utgångsläge tack vare bortamatchen och vi gör vårt jobb i dag och håller oss helt till konceptet, säger Rönnberg, som var matchens bästa målskytt med åtta mål.

Allt gick Finlands väg i den andra halvleken. Försvarsspelet klaffade och målproduktionen gick på högvarv.

– I andra halvlek gör vi exakt det vi ska. Vi står jättebra bakåt, får räddningar och kör på med fullt tempo. Vi bara kör över dem idag.

Teemu Tamminen kastar.
Bildtext I den andra halvleken bjöd Finland på flera konstmål. Här är Teemu Tamminen i farten.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix/Tomi Hänninen

– De har ingen chans till någonting, de är efter oss på alla plan i andra halvlek. Jag är otroligt stolt över laget och för finländsk handbolls skull, konstaterar Rönnberg.

Finlands överkörning fortsatte ända till slut och siffrorna växte rejält. Patrik Roslander skötte sig väl i det finländska målet och i den andra ändan regnade målen in. Segersiffrorna skrevs hela 37–21 och 61–45 totalt.

– Det är nog laginsatsen man ska lyfta fram i dag, det är svårt att plocka ut enskilda spelare. Vi får fram det bästa i nästan varenda spelare i dag, hyllar Rönnberg.

– Vi har en bra "hemmamagi" kan man säga. Vi försöker styra och ställa i matcherna och bestämma tempo och hårdhet. Nu hade vi bestämt oss för att gå vidare och nu tog vi oss dit var vi hör hemma, säger i sin tur målvakten Patrik Roslander.

Roslander får beröm

Patrik Roslander fick i går veta att han får förtroendet i dagens viktiga match, då feber stoppade Mikael Mäkelä.

Av Nico Rönnberg får han hösta betyg.

– En enorm insats av honom i dag. I första halvlek är han på några som han själv också säkert tycker att han ska ta. I andra halvlek får han ett stort övertag på dem och han står för en enorm mängd parader, tycker Rönnberg.

En viss press kände man nog, erkänner Roslander.

– Visst fanns det en liten nervositet med, men det hör till. Det gällde bara att studera motståndet inför matchen och försvaret hjälpte mig bra i dag, tackar han.

Patrik Roslander försöker nappa en boll bakom en liggande motståndare.
Bildtext Patrik Roslander.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix/Tomi Hänninen

Tuffare matcher väntar på hösten

I och med resultatet är Finland klart för den tredje och den "egentliga" kvalfasen till EM 2022 i Slovenien och Ungern.

Därmed får Finland spela betydligt tuffare kvalmatcher på hösten, i stället för förkvalsmatcher mot sämre motstånd.

Det är något som Nico Rönnberg tar emot med glädje.

– Självklart är det en stor lättnad. Det är de som vi egentligen ska spela och det är svårt att ta sig upp dit igen, det vet vi av gammal erfarenhet.

– Jag är jätteglad över att vi får spela de matcherna som faktiskt är de man vill spela och jag tycker att vi reda nu visat vad vi kan, vi går framåt hela tiden.

Resultat:

EM-förkval, herrar:
Finland – Georgien 37–21 (14–12)
Finland: Nico Rönnberg 8, Robin Sjöman 7, Benjamin Helander 6, Teemu Tamminen 5, Fredrik Forss 2, Max Granlund 2, Ian Martin 2, Sebastian Säkkinen 2, Oscar Kihlstedt 1, Richard Sundberg 1, Roni Syrjälä 1

Damernas FM-serie:
KyIF – GrIFK 21–23 (10–13)
KyIF: Fanny Axberg 8, Ingrid Degerth 4, Anu Pihlström 2, Nea Nousiainen 2, Reetta Mustonen 2, Daniela Lindgård 2, Emmi Paajanen 1

GrIFK: Linnea Harms 6, Carolina Böckelman 4, Mathilda Sandblom 3, Corinna Jensen 3, Emma Wickström 2, Alexandra Karsten 2, Sara Sandelin 1, Matilda Ohvo 1, Sandra Laitinen 1

Diskussion om artikeln