Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världsledare enades under Libyenmöte om ett dokument om vapenvila, vapenembargo och övervakning

Från 2020
Uppdaterad 19.01.2020 21:41.
Världsledare samlades i Berlin 19.1.2020 för att diskutera läget i Libyen
Bildtext Världsledare samlades i Berlin 19.1.2020 för att diskutera läget i Libyen
Bild: AFP / Lehtikuva

En rad internationella ledare samlades i dag i Berlin för att söka efter en möjlighet till vapenvila i det krigshärjade Libyen. Mötesdelegaterna har enats om ett slutdokument.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade under en presskonferens efter mötet att länder med intressen i Libyen enligt slutdokumentet nu måste respektera ett vapenembargo och att detta ska kontrolleras bättre än hittills.

Vidare uppmanas andra länder att inte blanda sig i den interna väpnade konflikten. FN:s säkerhetsråd ombeds fatta beslut om sanktioner mot sådana länder som bryter mot vapenembargot.

I slutkommunikén sägs det att överenskommelsen är indelad i sex "korgar"; eldupphör, vapenembargo, en politiskt process, en reform av säkerhetssektorn, en ekonomisk och finansiell reform, respekt för internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter, uppger nyhetsbyrån Tass.

Världsledare samlades till möte i Berlin för att diskutera Libyen 19.1.202
Bildtext Tysklands förbundskansler Angela Merkel var värd för konferensen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Också de rivaliserande libyska krigsherrarna – milisbefälhavaren Khalifa Haftar och den FN-erkända regeringschefen Fayez al-Sarraj – var på plats i Berlin men de träffades inte ansikte mot ansikte.

– Vid mötet misslyckades man med att åstadkomma en allvarlig och stabil dialog mellan de två libyska stridsparterna, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov till reportrar efter konferensen.

Enligt Lavrov kan man ändå säga att de libyska parterna har har tagit ett litet steg framåt.

Merkel var värd för mötet

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var värd för mötet. Ledare för sammanlagt 11 länder deltog i mötet , bland annat Frankrikes, Rysslands och Turkiets presidenter.

Också FN, EU, Afrikanska unionen och Arabförbundet var representerade vid mötet.

Källor: Tass, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln