Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanens dåliga dag kan ha tunga konsekvenser – Yles expert tonar ned stjärnans självkritik: "Formen är verkligen inte dålig"

Från 2020
Iivo Niskanen.
Bildtext Iivo Niskanen.
Bild: Lehtikuva

Nej, Iivo Niskanens goda form har inte försvunnit någonstans. Det slår Yle Urheilus expert Sami Jauhojärvi fast – men dagens tunga placeringstapp i jaktstarten i Nove Mesto var ett tufft bakslag i distanscupen för finländaren.

I dagens jaktstart på 15 kilometer i klassisk stil var Alexander Bolsjunov i en klass för sig. Han fick starta först tack vare gårdagens seger och blev överlägsen vinnare i dag.

Därmed befäste han sin ledarposition i både total- och distanscupen.

Just distanscupen är något som Iivo Niskanen hoppades kunna utmana om segern i. I dag hade Niskanen en tuff dag i spåret och föll från en andra- till en femteplats.

Finländaren är fortfarande tvåa i distanscupen, men marginalen till ettan Bolsjunov är redan 206 poäng. Tio stycken distanslopp återstår denna säsong, av vilka hälften går i klassisk stil.

– Med tanke på distanscupen var dagens tävling ett väldigt hårt bakslag för Iivo. 35 poäng försvann då han blev femma och inte tvåa, säger Yle Urheilus expert Sami Jauhojärvi.

Tre stycken norrmän passerade Niskanen i loppet. Efteråt sade finländaren att formen kanske inte heller var så bra – trots gårdagens fina fristilsinsats.

Ett påstående som Jauhojärvi skjuter ned.

– Formen är verkligen inte dålig och det bevisas av att han i går gjorde karriärens bästa fristilslopp, påminner Jauhojärvi.

Sami Jauhojärvi fungerar som expert i Yles studio.
Bildtext Sami Jauhojärvi.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Den finländska stjärnan ville inte heller skylla på servicemännen, i stället tog han själv ansvaret för sitt skidval i Yles intervju.

– Det finländska serviceteamet har säkert haft kritiska diskussioner efter loppet, där man funderat vad som sist och slutligen gått fel. Skidåkarens eller serviceteamets misslyckande?

– I det där läget då man framför media ska förklara vad som gått fel, så är det lättast att sätta skulden på en själv och först sedan senare innanför stängda dörrar hitta det egentliga felet, påpekar experten.

Diskussion om artikeln