Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Prins Harry har talat om sitt beslut: Det fanns inget annat alternativ

Från 2020
Prins Harry förklarar sitt beslut att kliva åt sidan - Spela upp på Arenan

I Storbritannien har prins Harry för första gången uttalat sig om sitt och sin fru Meghan Markles beslut att kliva åt sidan från kungliga plikter. Enligt honom är de ledsna över att det gick så här, men det fanns inget annat alternativ.

- Innan jag börjar, måste jag säga att jag kan bara föreställa mig vad ni kan ha hört eller kanske läst under de senaste veckorna. Så jag vill att ni ska höra sanningen från mig, så mycket jag nu kan dela med mig, inte som prins, inte som hertig, utan som Harry. Samma person som många av er har sett växa upp under de senaste 35 åren.

Så inledde prins Harry sitt tal vid en välgörenhetstillställning i London på söndag kväll. Mottagningen hade ordnats av välgörenhetsorganisationen Sentebale, som prinsen själv har varit med och grundat, till förmån för hiv-smittade barn i södra Afrika.

- Storbritannien är mitt hem och en plats jag älskar. Det kommer aldrig att förändras, sade prinsen, som tackade för det stöd han fått genom alla år och det varma välkomnande hans fru Meghan fått inom välgörenhetsorganisationen.

Han fortsatte med att hylla sin fru och intyga att hon har samma värderingar som han själv och att de kommer att fortsätta "hålla fanan högt" och fortsätta tjäna Storbritannien.

"Många månader av samtal efter många år av utmaningar"

Enligt prins Harry var hertigparet mycket entusiastiskt inför sitt uppdrag då de gift sig.

- Just därför är jag ledsen över att det gick så här. Beslutet jag fattat för mig och min hustru att kliva åt sidan var inte ett lättsamt beslut. Det var så många månader av samtal efter så många år av utmaningar. Jag vet att jag inte alltid har gjort rätt, men vad gäller det här så fanns inga andra alternativ, sade prins Harry.

Enligt honom hade paret egentligen velat fortsätta representera kungahuset, men utan offentlig finansiering.

- Jag vill klargöra att vi inte försöker smita undan. Och absolut inte från er. Vi hoppades kunna fortsätta tjäna drottningen, samväldet och mina militära sammanhang, men utan offentlig finansiering. Tyvärr var det inte möjligt.

Du kan se hela talet här:

Prinsen nämnde också mediernas roll.

- När jag miste min mamma för 23 år sedan så tog ni mig under era vingar. Ni tog hand om mig så länge. Men medierna är en stark kraft. Och min förhoppning är att vårt kollektiva stöd till varandra kan bli ännu starkare än medierna en vacker dag. För det här handlar om så mycket mer än bara oss.

Prins Harry berättade också att hans son Archie, som finns i Kanada med sin mor, nu fått se snö för första gången och att sonen tyckte att det var "jäkla fantastiskt".

Prinsen avslutade med att uttrycka sin stora respekt och tacksamhet till drottningen och kungafamiljen och med att intyga att han kommer att fortsätta tjäna de institutioner och värden han tjänat hittills.

Källor: sussexroyal, BBC

Diskussion om artikeln