Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Influensavaccin mot fyra olika virus, Prins Harry har uttalat sig, ojämlik språkundervisning i lågklasserna

Från 2020
8-åring vaccineras i armen.
Bildtext Ett nytt vaccin testat på 33 000 finländare.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Hade du velat läsa ryska i lågklasserna? Språkundervisningen ser inte likadan ut i alla skolor. I vissa skolor i Svenskfinland kan man välja mellan att läsa flera olika språk redan i årskurs tre. Det kan vara franska, tyska, spanska eller engelska. Men de här valmöjligheterna finns inte för alla.

Den här vintern testar omkring 33 000 finländare ett mer omfattande influensavaccin än det säsongvaccin som nu finns på marknaden. Samtidigt är de med om att skriva en bit läkemedelshistoria i och med att en dylik studie i den här omfattningen inte har gjorts tidigare.

De österbottniska riksdagsledamöterna har stor förståelse för pälsfarmarnas protest mot exporten av avelsrävar. Alla 16 riksdagsledamöter från Vasa valkrets anser att rävexporten skadar näringen. Men exporten går knappast att förbjuda och därför måste farmarna hålla ihop, säger flera riksdagsledamöter.

Utrikes:

I Tyskland ser energibolaget Fortum ut att bli nästa mål för de ljudliga protesterna mot kolkraften. Bakom det här ligger Fortumägda Unipers mycket omstridda stenkolskraftverk Datteln 4. Medborgarorganisationer och rörelser, däribland Fridays for Future hotar redan med omfattande protester.

I Storbritannien har prins Harry för första gången uttalat sig om sitt och sin hustru Meghan Markles beslut att kliva åt sidan från kungliga plikter. Harry höll ett tal vid en välgörenhetstillställning igår kväll, och inledde med att säga att Storbritannien är hans hem, och den plats han älskar.

Väder

Ett spritt nederbördsområde rör sig österut över landets mellersta och norra delar. Växlande molnighet.

På dagen regnar det i landets västra del. Temperaturen är mellan 1 och 4 grader och kan stiga uppemot 9 grader under natten. Måttlig vind.

Snöfall i landets norra delar. Temperaturen på dagen är mellan 2 och 4 grader. På kvällen stiger temperaturen och det kan bli till och med 8 grader.

Diskussion om artikeln