Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Stor vapendemonstration i Virginias huvudstad Richmond skapar oro - arrangörerna talar om minst 30 000 deltagare

Från 2020
Uppdaterad 20.01.2020 15:08.
Delstatsparlamentet Virginia Capitol i staden Richmond, Virginia, i USA.
Bildtext På måndag väntas tusentals vapenaktivister demonstrerar framför Virginia Capitol, delstatsparlamentet i Richmond.

Tusentals demonstranter och vapenaktivister samlas i Richmond på måndagen för att protestera mot planerade skärpningar i vapenlagstiftningen. Myndigheterna bekymrar sig för våldsamheter och guvernören har utlyst tillfälligt undantagstillstånd.

Richmond, Virginia.

Tusentals vapenaktivister väntas på måndagen till en stordemonstration i delstaten Virginias huvudstad Richmond.

Demonstranterna protesterar mot planerna på att införa skärpta vapenlagar.

I novembervalet ifjol vann demokraterna för första gången på 26 år majoritet i delstatsparlamentets båda kammare, senaten och delegathuset.

Nu vill partiet utnyttja sin nyvunna makt och föreslår strängare vapenlagstiftning.

I förslagen ingår begränsning av vapenköp till högst ett vapen per månad, striktare bakgrundskontroller av köpare och ett förbud mot att bära vapen på vissa offentliga platser.

Det har upprört många i en delstat där vapenkulturen har en lång tradition och vapenägarna är många.

Organisationen Virginia Citizens Defense League står bakom måndagens manifestation. Arrangörerna uppger att mellan 30 000 och 100 000 demonstranter kunde vara på väg. Man har ordnat bussresor för aktivister runtom i delstaten för att samla folk.

Myndigheterna i Richmond har inte kommenterat siffrorna.

Vissa har rest en ännu längre väg.

- Vi har fullbokat. Vissa gäster har kommit hit från Kalifornien och Alabama på grund av demonstrationer, säger en hotellreceptionist till Svenska Yle sent på söndagen.

Rädsla för våldsamheter och farhågor för “ett nytt Charlottesville”

Arrangörerna har sagt att de vill se en fredlig demonstration.

Men myndigheter i Virginia säger sig ha trovärdiga uppgifter om att vitmaktsgrupper och beväpnade miliser ämnar delta i demonstrationen, möjligen med våldsamma avsikter, skriver nyhetsbyrån AP.

Det fick Virginias guvernör, demokraten Ralph Northam, att utlysa tillfälligt undantagstillstånd. Det innebär ett förbud mot att bära vapen utanför Virginia Capitol, delstatsparlamentets huvudbyggnad och platsen där demonstrationen ska äga rum.

Många räds också att något liknande som hände i Charlottesville, bara en timmes bilresa från Richmond, ska upprepas i Richmond.

I samband med en högerextremistisk demonstration i augusti 2017 dödades en kvinna och ett tjugotal personer skadades, då en man körde sin bil in i en folkmassa.

Butiksägare i Richmond håller stängt

Martin Luther King-dagen infaller under måndagen och är helgdag i USA. Många amerikaner har ledigt.

Vissa affärer i Richmond som planerat hålla öppet på måndagen, har nu gjort en helomvändning, av rädsla för oroligheter, skriver Nbc news.

- Vi kommer att hålla stängt. Vi vill inte ha något att göra med det som sker, säger Quisha Jackson som jobbar i en butik nära centrum.

Virginia Citizens Defense League har också under tidigare år ordnat demonstrationer med några hundra deltagare under samma datum.

Men årets demonstration väntas locka mångfaldigt fler deltagare.

Källor: Washington Post, New York Times, AP, Nbc news.

Diskussion om artikeln