Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaviruset sprids i och utanför Kina - antalet bekräftade fall av den nya lungsjukdomen tredubblades

Från 2020
En kontrollstation på en flygplats. På stationen står det "kontroll av kroppstemperatur". Personalen har kostym och andningsskydd.
Bildtext En passagerare passerade en kontrollstation på flygplatsen i Narita, Japan den 16 januari. Samma dag bekräftade Japan sitt första fall av den nya virussjukdomen.

I Kinas sjunde största stad, Wuhan, där den nya lungsjukdomen tros ha sitt ursprung, rapporteras en tredubbling av antalet insjuknade. Viruset har nu också spridits till huvudstaden Peking. Utom Japan och Thailand har nu också Sydkorea bekräftat sitt första sjukdomsfall.

Myndigheterna i Wuhan uppgav på måndag morgon att en tredje person hade dött av viruset som beskrivs som en ny form av coronavirus. Samtidigt bekräftades ytterligare 136 sjukdomsfall i staden, utöver de tidigare 62 fallen.

Åtminstone 25 personer som vårdats på sjukhus har tillfrisknat och fått återvända hem.

Hubei-provinsens huvudstad Wuhan är, med sina 11 miljoner invånare, också ett transportnav som många kommer att passera i samband med det kinesiska nyårsfirandet i slutet av veckan.

Hundratals miljoner kineser är på resande fot i samband med nyårshelgen.

En kontrollstation med en värmekamera och fyra skärmar som visar information.
Bildtext Också på flygplatsen i Narita, i Japan, används värmekameror för att mäta temperaturen hos passagerarna och upptäcka eventuella fall av det nya viruset.
Bild: AFP / Lehtikuva

Myndigheterna i Wuhan har lovat att hälsokontroller med hjälp av värmesensorer ska genomföras på flygplatser, tågstationer och andra trafikterminaler i staden.

Också en del flygplatser i USA, Thailand och Japan har vidtagit motsvarande åtgärder.

Sjukdomsfall åtminstone i Peking och Shenzhen

Över 200 människor har nu diagnostiserats med det nya viruset i Kina.

Två personer, som besökt Wuhan, vårdas för lunginflammation orsakad av viruset, i huvudstaden Peking. Deras tillstånd beskrivs som stabilt. Ett fall har också bekräftats i Shenzhen, i södra Kina, där flera personer är under observation.

Det finns också flera misstänkta, men inte ännu bekräftade, fall i miljonstäder i Zhejiang-provinsen.

En avspärrning på en kinesisk marknad. Gatan är avspärrad med stora röda hinder.
Bildtext Fiskmarknaden i Wuhan, som virussmittan kopplats till, var avspärrad redan för en vecka sedan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Alla de personer som hittills bekräftats ha smittats av viruset har besökt Wuhan. Smittkällan har inte ännu hittats, men antas vara kopplad till en fiskmarknad i Wuhan.

Sydkorea, Thailand och Japan har nåtts av smittan

På måndagen rapporterade Sydkorea sitt första fall av det nya coronaviruset. En 35-årig kvinna som flugit in från just Wuhan hade diagnostiserats med viruset.

Thailand och Japan har tidigare bekräftat totalt tre fall. Också de tre personerna hade besökt Wuhan.

Det har inte hittills konstaterats att viruset skulle ha spridit sig från människa till människa. Det är först om så sker, som utbrottet riskerar att bli riktigt stort.

Tre personer i vita dräkter rullar in en patient på en bår i en byggnad.
Bildtext En patient som misstänks ha drabbats av virusrelaterad lunginflammation bars in på Jinyintan-sjukhuset i Wuhan på lördagen den 18.1.
Bild: AFP / Lehtikuva

Antalet smittade i Kina misstänks vara betydligt fler än de hittills bekräftade. I en rapport från Centrum för global analys av infektionssjukdomar vid Imperial College i London i fredags, så uppskattade forskare att antalet smittade redan då kan ha överstigit 1700.

Den nya Sars-liknande sjukdomen oroar omvärlden, eftersom Kina år 2003 hemlighöll utbrottet av Sars-epidemin i månader. Nästan 800 människor miste livet i epidemin i Kina och på andra håll i världen.

Källor: AFP, Reuters, Yle, SR

Diskussion om artikeln