Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen: United Brotherhood-chefen gjorde stora knarkpengar och byggde hus för att tvätta dem - misstänks för flera grova brott

Från 2020
Uppdaterad 20.01.2020 12:47.
Programmet är inte längre tillgängligt
Polisen: United Brotherhood-chefen gjorde stora knarkpengar och byggde hus för att tvätta dem - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Centralkriminalpolisens (CKP) omfattande förundersökning kring den organiserade kriminella gruppen United Brotherhood (UB) är så gott som färdig, meddelar polisen.

Polisen inledde en riksomfattande brottsbekämpningsoperation våren 2018.

Under den tvååriga operationen konfiskerades enligt polisens beräkningar en summa motsvarande ungefär 2,7 miljoner euro, vilket var vinst från brottslig verksamhet.

CKP:s förundersökning gällde huvudsakligen medlemmar i UB:s huvudavdelning i Helsingfors och särskilt den person som misstänks vara ledare för hela den kriminella organisationen.

Mannen misstänks åren 2018–2019 ha gjort sig skyldig till flera grova brott som nu har utretts.

Brotten är bland annat grov penningtvätt, flera grova narkotikabrott, flera grova skjutvapenbrott, grov misshandel, rån, grovt bedrägeri och bedrägeri.

Förutom mannen som misstänks vara ledare för United Brotherhood är över femtio personer misstänkta för brott i härvan.

I september 2019 gjordes husrannsakan i United Brotherhoods möteslokaler i Helsingfors. På bilden syns en bar till höger och stolar och bord till vänster. Dessutom syns UB:s västar och affischer på bilden.
Bildtext I september 2019 gjordes husrannsakan i UB:s möteslokaler i Helsingfors.
Bild: Polisen

Enfamiljshus misstänks ha finansierats med olagligt förvärvade pengar

Ledaren för UB misstänks via invecklade arrangemang med mellanhänder ha köpt en fastighet i Borgå år 2010 och senare låtit bygga två enfamiljshus på ungefär 200 kvadratmeter och garage.

Enligt förundersökningen var kostnaderna för fastighetsköpet och byggandet av husen ungefär 700 000 euro. Största delen av denna summa misstänks ha förvärvats genom brott.

Under samma tid, åren 2010–2019, har över 330 000 euro passerat via den misstänktes personliga bankkonto och han misstänks ha innehaft omkring 100 000 euro i kontanter. Polisen har beslagtagit 26 000 euro av pengarna.

Enligt polisens utredning var mannens nettoinkomster under den här tiden endast 40 000 euro.

– Vi misstänker att flera personer varit med om att dölja ursprunget för de pengar som användes för fastighetsköpet och husbygget och dölja fastighetens verkliga ägare. Förutom den huvudmisstänkte misstänks 15 personer ha gjort sig skyldiga till grov penningtvätt eller penningtvätt och grovt bedrägeri eller bedrägeri, berättar Sainio.

35 vapen som polisen beslagtagit i samband med en husrannsakan.
Bildtext Sammanlagt 35 skjutvapen beslagstogs i samband med en husrannsakan.
Bild: Polisen

35 stulna vapen beslagtogs

Också flera misstänkta grova narkotikabrott har avslöjats.

Den förmodade ledaren misstänks bland annat att ha förmedlat 30 kilogram amfetamin. Han misstänks också ha innehaft och spridit över tusen ecstasytabletter.

Mannen misstänks ha skaffat en vinst på över 500 000 euro med narkotikan.

För flera andra misstänkta har de brotten redan behandlats vid olika rättsinstanser och de har dömts till flera års fängelsestraff.

I härvan avslöjade polisen till exempel ett misstänkt grovt narkotikabrott där två män misstänkts ha ordnat införsel av de 150 000 ecstasytabletter som beslagtagits i Lahtis.

Enligt förundersökningen har den kriminella organisationen genom stöldbrott i olika delar av Finland kommit över skjutvapen. Enbart i samband med de gripanden som gjordes i september beslagtogs 35 skjutvapen.

Den misstänkte ledaren för UB misstänks under två år ha innehaft sammanlagt 60 vapen, polisen har beslagtagit 55 av dem.

Värdet på de beslagtagna skjutvapnen är drygt 200 000 euro. Ett av vapnen är värt över 100 000 euro.

Ärendet lämnas inom januari till Åklagarmyndigheten vid södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.

Diskussion om artikeln