Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Diger utredning kring Airiston Helmi fortsätter - tillgångarna hålls fortfarande konfiskerade

Från 2020
Uppdaterad 20.01.2020 12:21.
Villa Ybbersnäs.
Bildtext Arkivbild. Villan i Ybbersnäs är en av de Airiston Helmi-fastigheter, som polisen slog till mot den 22 september 2018.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Polisen har fortsättningsvis rätt att konfiskera de tillgångar, som myndigheterna beslagtog i samband med den omfattande polisrazzian i Åbolands skärgård hösten 2018.

Egentliga Finlands tingsrätt har förlängt konfiskeringen med ett år. Centralkriminalpolisen konfiskerade bland annat cirka 3,5 miljoner euro i kontanter i samband med den husrannsakan, som utfördes i flera fastigheter i Åbolands skärgård.

Tre personer greps också i samband med den stora räden. Alla tre personer har redan för en längre tid sedan släppts på fri fot.

Centralkriminalpolisen, CKP, misstänker personerna bakom bolaget för grov penningtvätt samt skattebedrägeri. I december blev skattegranskningen av bolaget klart. Skatteförvaltningen kräver 1,7 miljoner av bolaget för obetalda skatter.

Airiston Helmi försattes i likvidation i fjol och då blev det också klart att bolaget säljer sina fastigheter i skärgården. Vissa av öarna har redan sålts.

Enligt utredningsledare Tomi Taskila vid Centralkriminalpolisen är det fortsättningsvis frågan om en omfattande utredning med internationella kopplingar. Förundersökningen fortsätter i praktiken hela året, förutspår han.

Arbetet med att analysera materialet pågår fortfarande eftersom mängden material är så digert. I år fortsätter också arbetet med att exempelvis precisera tidpunkter för misstänkta brott.

Den ryska affärsmannen Pavel Melnikov, som kopplas till bolaget Airiston Helmi, har fortsättningsvis inte hörts, eftersom utredningen ännu är på hälft.

Diskussion om artikeln