Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Det är jobbigt, bittert och jag är ledsen och besviken" – Sverige får tuff kritik efter missen i hemma-EM

Från 2020
Albin Lagergren i svenska landslaget.
Bildtext Albin Lagergrens svenska landslag kommer inte att få spela om medaljerna i EM.
Bild: EPA

Förhoppningarna var stora inför hemma-EM, men Norge såg till att Sveriges dröm om en final släcktes. Nu kritiseras laget i svenska medier. Ett turneringsfiasko, skriver Sportbladets Johan Flinck.

Sverige hade fått en sista chans i handbolls-EM efter att flera resultat hade gått lagets väg under söndagen. Hemma i Malmö var laget piskat att slå Norge, men det gick inte vägen.

Norge ledde från start till mål och vann med 23–20. Det betyder att det svenska hoppet är släckt.

– Det är jobbigt, bittert och jag är ledsen och besviken och jag kan nog hitta fler ord, säger Jim Gottfridsson till SVT.

– Det var en stor dröm för mig att åka upp till Stockholm och spela semifinal, så det känns så jävla bittert att vi ännu en gång i ett mästerskap får för många skador i vårt lag.

"Lillebror har gått förbi"

Efter det svenska uttåget på hemmaplan kommer också kritiken mot insatsen. Sportbladets Johan Flinck skriver att Norge är storebror numera.

"Det manifesterades verkligen i kväll att lillebror har gått om storebror i handboll."

Enligt Flinck är det verkligen inget misslyckande att förlora mot Norge, men att semifinalchanserna är borta med två matcher kvar i mellanrundan är allt annat än godkänt.

"Det är ett fiasko att Sverige är ute ur sitt eget EM med två matcher kvar efter att bara stött på en enda stornation (Norge)."

Norge gör mål mot Sverige i handboll.
Bildtext Magnus Gullerud går på genombrott.
Bild: EPA

Framför allt får Sverige svidande kritik för fredagens storförlust mot Portugal. SVT:s expert Magnus Grahn ställer sig frågande till hur förbundskaptenen Kristjan Andresson har matchat laget.

– Det har varit ett extremt hattande med spelare som är inne ett par anfall och sen ut igen. Det har varit byte av spelare och positioner mitt under matcher helt utan anledning och det tror jag har skapat otrygghet och en viss disharmoni, säger Grahn.

Norge nära semifinal

Norge är däremot på väg mot semifinal. Laget har full pott (sex poäng) med två matcher kvar att spela i mellanrundan. Bakom Norge har Slovenien och Ungern fyra poäng var.

– Det känns bra att vinna och slå ut Sverige. Det är extremt skönt, säger målvakten Torbjörn Bergerud till NRK.

– Det har svängt en hel del i den här gruppen. Vi måste vara förberedda för de två sista matcherna. Nu har vi ett bra utgångsläge för att ta oss vidare.

Norges handbollslandslag firar.
Bildtext Norge är på väg mot semifinal.
Bild: AFP / Lehtikuva

I den andra gruppen i mellanrundan har både Spanien och Kroatien sex poäng. De två lagen lär komma till Stockholm för att spela semifinal på fredag.

Semifinalerna och medaljmatcherna spelas på Tele2 arena under helgen.

Diskussion om artikeln