Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Snappertunaskytten Niklas Hyvärinen vill delta i VM-tävlingarna i juni - hoppas rörligt mål skulle bli OS-gren

Från 2020
Porträttbild på Niklas Hyvärinen
Bildtext Niklas Hyvärinen har tävlingsskjutit i mer än 15 år.
Bild: YLE/ Magdalena Silin

Sedan tonåren har Snappertunabon Niklas Hyvärinen, 32 år, tävlingsskjutit.

Hans huvudmål säsongen 2020 är att delta i VM-tävlingarna i Frankrike i juni. På längre sikt skulle han gärna delta i de olympiska spelen, men först måste rörligt mål bli en gren i OS.

Niklas Hyvärinen kommer sannolikt inte att få en plats i det finska laget som deltar i EM senare i vinter. Däremot säger han att han tänker vara med i VM-laget i juni i Frankrike.

- Det gäller att ligga i och glömma det jag presterat hittills och i stället sikta framåt, säger han.

Krister Holmberg ger mentalt stöd

Hyvärinens klubbkamrat, Krister Holmberg, är en av landets mest framgångsrika skyttar. Hans karriär fortsätter och Hyvärinen säger att trots Holmberg och han är konkurrenter i rörligt mål är de också goda vänner.

- Vi diskuterar kanske inte dagligen, men vi reser ju till tävlingar tillsammans så vi känner varandra bra. Han är nog ett mentalt stöd till mig, det är bra att veta att man har en erfaren tävlare med sig, säger Hyvärinen.

Han säger att alla landslagsskyttarna inom rörligt mål är goda vänner sinsemellan även om de också är konkurrenter.

Hyvärinen har under sin karriär så här långt hunnit skjuta hem en hel drös pokaler och medaljer. Han säger ändå att det finns rum för ytterligare medaljer i pokalskåpet.

- En individuell VM-medalj skulle förgylla medaljskåpet.

Hoppas rörligt mål blir OS-gren

En dröm, tanke, han gärna leker med är att få tävla i de olympiska spelen. Tillsvidare är det inte möjligt eftersom rörligt mål inte är en OS-gren.

- År 2021 kommer vi att ha EM-tävlingar här i Västnyland och där är jag gärna med. Tävlingarna ordnas i Kisakallio i Lojo, berättar Hyvärinen.

Han lyfter FM-guldet individuellt från i fjol och de EM-medaljer i lag han vunnit högst på listan över sina största framgångar.

Niklas Hyvärinens skytteintresse kom via hans pappa som var aktiv skytt.

- Han tog mig med till skjutbanan och när jag var ungefär tio år började jag prova på skytte. Intresset svalnade efter ett par år, men vaknade till liv efter några år igen. Då kom rörligt mål med i bilden.

Det är ju en hobby, men tävling är tävling och då är det blodigt allvar,

Niklas Hyvärinen säger att skytte är en hobby för honom fast han lägger mycket tid på den.

- Det är ju en hobby, men tävling är tävling, och då är det blodigt allvar, säger han med ett brett leende.

Hobby eller allvar så tränar nog Hyvärinen som en toppidrottare gör.

- Vissa veckor händer det att jag är till och med fem gånger till skjutbanan. Utöver skytteträningarna håller jag upp den fysiska konditionen genom att jogga.

Vissa tävlingar kan pågå i upp till tio timmar och då krävs det uthållighet.

Hyvärinen skjuter omkring 20 000 skott per år.

Niklas Hyvärinen och hans förening Raseborg skyttar har skjutbanan i Ingå som sin hemmabana. Han säger att han aldrig på allvar funderat över att byta skytteklubb.

- Raseborgs skyttar har bra faciliteter, träningsmöjligheter och är en bra stor förening annars också. Om jag bytte klubb skulle också resorna till skjutbanan bli längre, säger han.

Snappertunaskytten Niklas Hyvärinen siktar på VM i juni

13:50

Diskussion om artikeln