Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tullen avslöjade omfattande snussmuggling - de misstänkta undvek skatter på närmare en halv miljon euro

Från 2020
Uppdaterad 21.01.2020 09:17.
En snusdosa med snuspåsar på ett bord.
Bildtext Tolv personer är involverade i fallet som har att göra med snussmuggling.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Tolv personer misstänks ha smugglat hundratals kilo snus från Sverige via Torneå till Finland åren 2018 och 2019. Snuset har sålts på flera orter – bland annat Helsingfors.

Enligt åklagaren har de misstänkta låtit bli att rapportera snusimporten för att undvika skatter. Snussmugglarna har sammanlagt kommit undan närmare en halv miljon euro i skatter.

Snuset har sålts på parkeringsplatser till varuhus och bensinmackar samt på skogsvägar i Helsingfors, Kouvola, Kotka, Pyttis, Villmanstrand, Lahtis och Kemi.

Det är tillåtet att föra in högst ett kilo snus per dygn till Finland, för eget bruk. Snusimport i kommersiella syften är inte tillåtet.

Snuset såldes vidare – i somliga fall flera gånger

En del av de 12 misstänks ha fört in snuset i Finland och sålt det vidare, medan vissa i sin tur köpt snuset för att sälja det vidare på nytt.

De flesta har enligt åklagaren fört in snuset i Finland på egen hand. En del har smugglat snuset tillsammans med någon eller några andra.

Enligt åklagaren har de misstänkta beställt snus av varandra och kommunicerat om upphämtningsplatser och tidpunkter.

Cigarett- och alkoholsmuggling också bland åtalen

En av de här 12 personerna har också köpt utländska cigaretter som förts till Finland utan att Tullen informerades. I samband med en husrannsakan hittades 101 cigarettkartonger, det vill säga 20 200 cigaretter. Personen hade undvikit skatter på 7 600 euro.

En annan står åtalad för att ha importerat alkohol och cigaretter från Lettland till Finland. Det handlar om fem liter alkohol och sex cigarettkartonger som hen sålt vidare i Finland. I samband med det här undvek personen skatter på drygt 500 euro.

En annan i gänget anklagas för narkotikabrott. Mannen i fråga har olagligt haft 1,7 gram marijuana på sig för eget bruk, samt tabletter innehållande fenazepam.

Domen kommer i februari

Personerna står åtalade för allvarligt skattebedrägeri och smuggling. Åklagaren yrkar på villkorligt fängelsestraff och böter. Några av personerna står åtalade för att ha bedrivit olaglig import.

Åklagaren kräver dessutom att egendom beslagtas för sammanlagt hundratusentals euro.

Kymmenedalens tingsrätt bereder ärendet på måndag och domen ges i februari.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel"Laaja nuuskan salakuljetusrinki paljastui – Ruotsista tuotu nuuska vaihtoi omistajaa huoltoasemien parkkipaikoilla ja metsätiellä" skriven av Juulia Tillaeus..

Artikelns rubrik rättad 21.1.2019 kl. 9:18. Det var tullen som avslöjade snussmugglingen och inte polisen som det först felaktigt stod.

Diskussion om artikeln