Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norska Fremskrittspartiet lämnar regeringen – hemhämtad IS-kvinna blev för mycket

Från 2020
Uppdaterad 20.01.2020 16:31.
Norska Fremskrittspartiet lämnar regeringen - Spela upp på Arenan

Fremskrittspartiet (FRP) har länge varit missnöjt med det man ser som bristande genomslag i regeringen för partiets hjärtefrågor. Nu väljer man att lämna regeringen.

Den utlösande faktorn till regeringskrisen blev när regeringen förra veckan beslöt sig för att hämta hem en norsk-pakistansk IS-kvinna och hennes sjuka barn från al-Hol-lägret i Syrien.

– Det finns ingen grund för att fortsätta i regeringen, säger partiets ledare Siv Jensen under en presskonferens på måndagen.

– Därför har jag i dag meddelat statsministern att det inte finns någon grund för att lägga fram en kravlista heller.

Nyval är ingen möjlighet i Norge. Statsminister Erna Solberg har meddelat att hon vill sitta kvar med en minoritetsregering som består av Høyre, Venstre och Kristelig Folkeparti. Nästa val är 2021.

Det andra alternativet hade varit att försöka snickra ihop en ny regering.

Vill inte att statsministern avgår

Partiet har suttit i regeringen i sex år, två månader och 20 dagar.

– Jag tog partiet in i regeringen och nu tar jag partiet ut igen. Jag gör det eftersom det är det enda rätta att göra. Vi får helt enkelt inte tillräckligt med partiets politik genomförd så att det skulle vara värt att drabbas av fler förluster, säger Jensen.

Vi har ingen önskan om att byta statsminister i landet. Vi anser att Solberg är den rätta att leda landet även i framtiden

― Siv Jensen

Hon poängterar att partiet inte kräver att statsministern avgår.

– Vi har ingen önskan om att byta statsminister i landet. Vi anser att Solberg är den rätta att leda landet även i framtiden.

Hon kommenterade också framtiden för Fremskrittspartiet:

– FRP borde vara ett tuffare och tydligare parti framöver.

Meddelade statsministern om beslutet på måndagsförmiddagen

Jensen anlände till statsminister Solbergs kontor vid 11.30 på måndagen finsk tid. Då informerade hon statsministern om läget.

Mötet avslutades drygt en timme senare. Efter det samtalade hon med partiets ledning. Klockan 14.30 finsk tid inledde hon sin presskonferens.

Att sitta i regeringen har alltid varit ett medel för att genomföra vår politik för oss – inte ett mål i sig

― Siv Jensen

Jensen säger att hon är stolt över vad partiet åstadkommit i regeringen. Hon är särskilt stolt över det arbete som fördes under den första delen av regeringsperioden. Då satt endast Høyre och Fremskrittspartiet i regeringen.

Jensen säger att regeringens politik blev mer riktningslös och grå då regeringen utvidgades.

– Att sitta i regeringen har alltid varit ett medel för att genomföra vår politik för oss – inte ett mål i sig.

Statsministern tackade partiet

Efter Jensens presskonferens talade statsministern till allmänheten. Solberg berömde Fremskrittspartiet för dess insats i styrandet av landet.

– Jag vill tacka FRP för det arbete de har gjort både i regeringen och i Stortinget för att hitta bra politiska lösningar.

Statsministern kommenterade samtidigt beslutet att ta hem IS-kvinnan och hennes barn.

– Det har inte varit min avsikt att karakterisera andra partiers åsikter eller moral, men det hade inte varit möjlig för mig och Høyre att inte agera med hänsyn till att få ro i regeringen.

– Jag har respekt för att FRP har en annan ståndpunkt. För det här var en svår avvägning, men för mig var det viktigare att pojken kom tillbaka till Norge och fick hjälp.

Norges statsminister Erna Solberg i närbild, under en presskonferens med Angela Merkel i oktober 2019.
Bildtext Erna Solberg höll presskonferens efter Siv Jensen.
Bild: EPA/Felipe Trueba

Hon hoppas att samarbetet med FRP ska fortsätta även efter beslutet att lämna regeringen.

– Jag hoppas att FRP vill fortsätta ett nära och konstruktivt samarbeta i Stortinget, så att riktningen för landet blir god och förutsägbar.

Källor: Jensens och Solbergs presskonferens, NRK