En ny våg av arbetskraftsinvandring en utmaning för Närpes – Kaskö skulle mer än gärna ta emot dem
Närpes stad uppskattar att kring ett par hundra arbetskraftsinvandrare kan anlända till staden under de kommande åren. Men det finns också ett stort mörkertal, vilket gör att planeringen blir svår för staden.
Flera växthusproducenter i Närpes bygger ut sina anläggningar och behöver därmed mer arbetskraft. Men staden har svårt att veta exakt hur många nya invånare staden kan få.
– Det är svårt att säga en riktigt exakt siffra. Vill man ta en grov siffra så rör det sig kring ett par hundra personer, men då finns det också ett mörkertal eftersom varken vi, eller odlarna, vet om de har familjemedlemmar, partner eller barn som följer med, konstaterar förvaltningsdirektör Björn Häggblom.
Närpes har god erfarenhet av att ta emot arbetskraftsinvandrare, men det är svårt att planera för framtiden då staden inte har exakta siffror att jobba med.
– Det har fört med sig utmaningar för daghem och skolor. Men man kan ändå konstatera att det på sätt och vis är ett positivt problem. Många landsbygdsområden har problem med avfolkning, men i Närpes har vi sett en motsatt trend.
– Vi är mycket tacksamma för att vi har kunnat bibehålla och kanske också öka befolkningen tack vare arbetskraftsinvandringen.
Tillståndsprocessen för lång
Enligt Joakim Strand, ordförande för Närpes trädgårdsproducenter, är inte problemet att veta hur många som kommer utan snarare när de kommer.
– Det stora problemet de senaste åren är att det tar så lång tid att få tillstånden i skick. Förut tog det kanske ett halvt år, men nu kan det räcka upp till ett år innan det är klart.
– Då är det väldigt svårt att meddela till Närpes stad att nu har jag på kommande en man och en kvinna och de har två barn och jag har ansökt om att de ska komma i maj, men de kan komma nästa år också.
Strand har själv kring tio utländska arbetare som jobbar i hans växthus och de första anlände redan för drygt tio år sedan.
– Det var inga problem att få hit dem, pappersarbetet gick fort.
Vad skulle du önska av myndigheterna i tillståndsfrågan?
– Nog skulle det få gå lite smidigare. Det är väldigt svårt för oss som behöver folk att vänta närmare ett år för att få tillstånd. Det blir helt enkelt ohållbart i längden, det går inte att hålla på så.
Bostadsbristen ett problem
Utmaningen för staden är att planera för daghem och skolor samt nya bostäder. I Närpes finns för tillfället en stor brist på bostäder, speciellt på billiga hyreslägenheter.
– Växthusarbetarna vill inte betala en hyra på 700-800 euro för en stor hyreslägenhet. Det ska vara lite mindre om det är en ensam jobbare som ska bo där. Det ska egentligen vara en etta till ett rimligt pris, säger Strand.
För drygt tio år sedan fanns det ännu lediga bostäder, men när arbetskraftsinvandringen ökade blev det svårare att hitta inkvartering för invandrarna.
Därför bildade staden också en arbetsgrupp som åker runt till växthusodlarna för att få en klarare bild av hur stort behovet är. En arbetsgrupp som även Häggblom är med i.
– Jag tror att de värdesätter att vi har varit aktiva från stadens sida, kommit ut och träffat dem och visat intresse för deras verksamhet. Vi vill också ta reda på för vår del hur de planerar för sin framtid, säger Häggblom.
– Näringslivet är mycket viktigt för Närpes och där är växthusnäringen en mycket viktig näring. Vi är glada att vi har en god relation till växthusbranschen.
Kaskö – en lösning på problemet?
En lösning på den akuta bostadsbristen kunde vara att styra arbetskraftsinvandrarna till grannstaden Kaskö.
– Där finns det faktiskt bostäder, men det har inte varit riktigt mycket tal om det. Jag vet inte om de från stadens sida heller har diskuterat med Kaskö, konstaterar Strand.
– Men arbetarna har oftast inte körkort när de kommer hit och det är kanske avståndet till arbetet som är det svåra. Får de tillräckligt billigt boende där och eventuellt ordnat med transport, så är det något som man bör fundera på om det blir riktigt besvärligt.
Från stadens sida skulle man hellre bosätta arbetarna i Närpes, men Häggblom medger att Kaskö kunde vara ett alternativ.
– Jag tror säkert att det finns sådana fall att man söker sig utanför Närpes kommungränser och här är avstånden relativt korta till exempel till Kaskö. Det skulle inte förvåna om det också sker, konstaterar Häggblom.
– Ur stadens perspektiv skulle vi gärna se en ännu större spridning också i våra byar. Men det där är inget vi helt och hållet kan styra eller påverka, utan människan ska själv kunna få bestämma var man vill leva och bo.
Enligt Häggblom är det en tydlig trend att arbetskraftsinvandrarna gärna bosätter sig i centrumområdet av Närpes där det är nära till affärer och serviceutbudet är bättre.
– Men på sikt har vi också sett en möjlig utveckling att äldre hus på landsbygden utanför centrumområdet har blivit attraktiva för våra arbetskraftsinvandrare.
– Vi har också sett en viss kedjereaktion. Här i centrumområdet har det till exempel kunnat byggas nya höghus som en följd av att man lyckats få sitt äldre egnahemshus på landsbygden sålt.
Kaskö skulle välkomna nya invånare med öppna armar
Enligt Kaskös stadsdirektör Minna Nikander har man fört några diskussioner om ämnet med Närpes och ett par familjer har redan flyttat till Kaskö.
– Men vi borde utöka samarbetet så att det fungerar för alla parter och att vi får till stånd det allra bästa slutresultatet. För oss skulle det förstås vara bra att få fler invånare och skattebetalare.
Har ni i Kaskö möjligheter att ta emot en stor våg av arbetskraftsinvandrare?
– Vi borde först kartlägga bostadssituationen, men vi har hyresbostäder både inom staden och inom den privata sektorn.
– Inom ledningsgruppen har vi åtminstone inte diskuterat kring att det inte skulle vara möjligt. Vi välkomnar dem nog.