Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Akut brist på svenska dagisplatser i Helsingfors - då fick Edvin börja dagis på finska: “Nog är man ju besviken”

Från 2020
Päiväkodit / Alma Wahrmann / Edvin Wahrmann / 17.01.2020 Helsinki
Bildtext Alma Wahrmann köar nu efter svensk daghemsplats till sonen Edvin som började på finskt daghem i höst
Bild: Jouni immonen / Yle

Det råder en allvarlig personalbrist på de svenskspråkiga daghemmen i Helsingfors. Staden var vid årsskiftet tvungen att erbjuda platser på finskspråkiga daghem till hälften av de barn som sökte dagisplats på svenska. Staden klarar inte längre av att uppfylla de språkliga rättigheterna.

När Helsingforsföräldern Alma Wahrmann skulle återvända till arbetet efter sin föräldraledighet i höstas, erbjöds tvåårige sonen Edvin en dagvårdsplats som hon var tvungen att tacka nej till.

Det skulle ha tagit henne totalt 1,5 timme att med kollektivtrafik ta sig ena vägen via äldre barnets förskola, till daghemmet och till jobbet. Eftersom hennes man jobbar på annan ort, hade det betytt tre timmars daghemsresor för henne varje dag.

- Det skulle ha blivit väldigt mycket sittande för Edvin i vagnen då. Vi tyckte inte att det skulle ha varit till vår familjs bästa på något sätt, berättar Wahrmann.

Nog är hans vardag väldigt finskspråkig nu

― Alma Wahrmann

Efter att ha gått igenom olika alternativ, valde familjen på eget bevåg ett finskspråkigt daghem på tio minuters cykelavstånd i stället. Med tanke på sonens språkutveckling är det ändå inte det bästa alternativet.

- Han hör ju nu svenska bara från mig och det som vi pratar hemma med det äldre syskonet. Nog är hans vardag väldigt finskspråkig nu, säger Wahrmann.

Hon hoppas att sonen så fort som möjligt ska få en svenskspråkig daghemsplats. Och det finns fler Helsingforsföräldrar som väntar på samma besked.

Helsingfors uppfyller inte de språkliga rättigheterna

Under den senaste tiden har personalbristen vid de svenskspråkiga Helsingforsdaghemmen blivit så akut att staden vid årsskiftet var tvungen att erbjuda finskspråkiga platser till hälften av dem som ansökte om en svenskspråkig plats.

Det innebär att staden inte längre klarar av att uppfylla de språkliga rättigheterna.

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken i Helsingfors, beklagar situationen, men påpekar att barnens säkerhet alltid kommer på första plats.

- Barnens säkerhet kommer allra först. När vi har en situation att vi inte har tillräckligt med personal för den mängden av barn som behöver dagisplats, så måste vi ta också andra åtgärder i beaktande, säger Tirronen.

Jenni Tirronen, chef för den svenska småbarnspedagogiken vid Helsingfors stad.
Bildtext Jenni Tirronen, chef för den svenskspråkiga småbarnspedagogiken i Helsingfors vill hitta lösningar på personalbristen både på kort och lång sikt.
Bild: Yle / Hanna Othman

Martina Harms-Aalto (SFP) från nämnden för fostran och utbildning oroar sig för att de unga inte längre söker sig till branschen.

- Vi har en ganska absurd situation. Vi har utrymmen men vi har inte tillräckligt mycket människor som jobbar i den här branschen. De som har utbildat sig har jobb i andra kommuner, jobbar redan i Helsingfors eller har valt att byta bransch, säger Harms-Aalto som är ordförande för nämndens svenska sektion.

Världens ljuvligaste jobb - men många problem?

För tillfället finns cirka 20 lediga jobb på de svenska daghemmen i Helsingfors. Det betyder många inhoppare och reservpersonal, något som kan leda till en stressig vardag för de anställda, säger Marika Sorja (Sannf.). Hon arbetade som barnskötare på de svenskspråkiga daghemmen i mer än fem år, ända fram till i fjol.

- Det är problem att få in vikarier, mycket sjukfrånvaro, obehöriga kollegor och barn med långa dagar. När barnen har mycket längre dagar än personalen, uppstår det situationer där man är ensam med 20 barn på gården. Det är mycket illa, säger Sorja, också Helsingforsbo och trebarnsmamma.

portträttbild på kvinna
Bildtext Det är ett ljuvligt jobb, men inte en bra plats att jobba på just nu, säger Marika Sorja med fem års erfarenhet från svenskspråkiga daghem i Helsingfors.
Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm

Sorja önskar att den utbildade personalen, såväl barnskötarna som lärarna inom småbarnspedagogik, skulle få högre uppskattning. Med en lön på drygt 2 100 euro, kändes personalbristen extra tung för henne.

- Det är ett ljuvligt jobb och jag hoppas att situationen skulle bli bättre, säger Sorja som har bättre löner och utrymmen högt på sin önskelista.

Helsingfors lovar åtgärder

Inom staden vill man nu putsa upp det dåliga ryktet och locka mera personal till daghemmen. En arbetsgrupp funderar på olika metoder, så som rekrytering och arbetsförhållanden. Bland annat flexibilitet i arbetet står högt på listan.

- Så gott det går vill vi kunna erbjuda pauser till personalen när de har en hektisk vardag, säger Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken i Helsingfors, som ett exempel.

Staden har också satt fart på rekryteringen, höjt löner (20 € för barnskötare, 175 € för lärare inom småbarnspedagogik) och önskar på lång sikt få fler svenskspråkiga studieplatser inom branschen i Helsingfors.

Vägen till en lösning kan ändå kännas lång. Bara den svenska daghemsverksamheten kommer i februari att lediganslå nästan 100 lediga befattningar för nästa verksamhetsår.

Tirronen vågar därför inte ännu lova när staden igen kommer att kunna uppfylla de språkliga rättigheterna.

- Det är en svår fråga som vi jobbar aktivt med varje dag. Jag hoppas vi kan ha en annan situation redan på hösten, säger hon.

Flytta bort?

För Alma Wahrmanns familj har språkfrågan en viss betydelse när de gör upp sina framtidsplaner. Ett alternativ är nämligen att lämna Helsingfors och flytta till en mindre stad i stället. Den tanken har börjat locka lite mer efter svårigheterna med Edvins daghemsplats.

- Nog är man ju besviken. Det är ju ändå sådan service som vi borde ha rätt till, och Helsingfors vill ju antagligen ha barnfamiljer här. Då borde man göra det möjligt att bo här, resonerar hon.

Päiväkodit / Alma Wahrmann / 17.01.2020 Helsinki
Bildtext En extra stressfaktor för föräldrarna, säger Alma Wahrmann om den akuta krisen inom Helsingfors svenskspråkiga dagvård
Bild: Jouni immonen / Yle

Diskussion om artikeln