Så här ser det ut på nya Hagahemmet i Gammelboda i Ekenäs

Ljusa lokaler med många fönster. Smala korridorer med prydliga enrummare på rad, bastu och rymlig terrass. Det sammanfattar det första intrycket av servicehemmet i Gammelboda dit flyttlasset från Hagahemmet går.
På tisdag (22.1) flyttar de första invånarna in i det nya Hagahemmet i Gammelboda. Namnet förblir det samma, men lokalerna är nya.
Också beteckningen är ny. Det som tidigare varit äldreboende blir serviceboende. Flytten fortsätter också på onsdag.
Boendeenhetschef Pamela Karén har haft fullt upp inför flytten, och fick ställa in sin planerade vintersemester i början av året.
- De senaste två veckorna har varit hektiska. Vi har jobbat tidiga morgnar och sena kvällar, berättar hon.
- Det krävs väldigt mycket för att flytta så här stora komplex. Verksamheten ska rulla på från att vi slutar på gamla Hagahemmet tills vi flyttar hit. Allt, så som mat och service, ska fungera.
Anhöriga hjälper till
När Yle Västnyland besöker enheten är så gott som alla rum ännu tomma. Flytten av såväl de inneboende som möbler ska ske under loppet av två dagar.
En flyttfirma tar hand om lösöret och en transportfirma hjälper de 49 inneboende att flytta.
De anhöriga har fått ta del av flyttschemat så att de kan vara på plats om de önskar.
- En del kommer på förmiddagen och en del på eftermiddagen. Allt i den enlighet att de ska ha tid att äta och vila, berättar Karén.
Några av de boende stannar hemma hos någon familjemedlem för att undvika flyttstressen, och anländer när allt är klappat och klart.
Låga fönster för att alla ska kunna se ut
Samtliga rum är 20 kvadratmeter stora singelrum förutom två dubbelrum.
- Vi har faktiskt två par som flyttar in så det passar bra, berättar Karén.
Alla rum har eget badrum med toalett.
- Rummen är planerade för personer med ett högt behov av service, och behöver bo så att hjälpen är nära. Tjugo kvadratmeter är inte mycket, men det rymmer bra en höj- och sänkbar säng, förklarar Kirsi Ala-Jaakkola, chef för äldreservice i Raseborg.
Fönstren är låga så att också den som rör sig med rullstol eller ligger till sängs ska kunna se ut.
Badrummet är också planerat för att tillmötesgå olika specialbehov.
- Det ryms en person på vardera sida om toalettstolen och det finns behövliga handtag, berättar Ala-Jaakkola.
I badrummet finns också skarpa färgkontraster i svart, rött och grått för att det ska vara lätt att orientera sig.
Omdebatterad flytt
Flytten från Hagahemmet i centrum av Ekenäs till Esperis lokaler i Gammelboda har väckt mycket debatt.
Två överklaganden lämnades in till förvaltningsdomstolen i fjol och det överräcktes också ett invånarinitiativ med över 1 600 underskrifter önskade att det gamla Hagahemmet skulle renoveras.
Kirsi Ala-Jaakkola menar ändå att flytten var ett gott beslut.
- Det har varit många bekymmer med den nuvarande fastigheten. Där finns saker som inte mera går att reparera på ett vettigt sätt. Två våningar är inte en bra lösning ur säkerhetssynvinkel för personer som är i det här skicket, säger hon.
Ala-Jaakkola räknar upp ytterligare faktorer som hon säger gjort att det nuvarande Hagahemmet inte uppfyller kraven mera.
- Hissen fungerar inte heller längre, brandalarmet slår på när det vill och patientalarmsystemet går inte längre att reparera.
"Majoriteten positiva"
De anhöriga bjöds in inför flytten för att få bekanta sig med boendet i Gammelboda. Kirsi Ala-Jaakkola och Pamela Karén menar båda att responsen varit övervägande positiv.
- Majoriteten är nog av den åsikt att det är riktigt trevligt, säger Ala-Jaakkola.
- Det är klart att det uppstår frågor kring praktiska detaljer om hur saker ska rymmas och så, men överlag har nog alla varit positiva, säger Karén.
Den stundande flytten har upplevts lite bitterljuv av en del av personalen.
- Många tycker att det är trevligt, och andra tycker också att det är ledsamt att lämna det gamla, och det förstår jag, säger Karén.
Smalare korridorer
En skillnad till lokalerna i Hagahemmet är att korridorerna är smalare vilket bland annat innebär att det inte går att flytta sängarna som tidigare.
Någon säkerhetsrisk utgör de ändå inte, försäkrar Ala-Jaakkola.
Det finns sprinklers i hela huset och branddörrar så huset inte ska tillåta att en eventuell brand sprider sig.
Skulle den mot förmodan göra det är det ändå inte i sängarna som de inneboende evakueras, utan med hjälp av räddningslakan, menar hon.
Det nya Hagahemmet består av två byggnader. Invånarna i den nuvarande byggnadens övre våning flyttar till den del som döpts till Rosen, och de från bottenvåningen till Liljan.
Samtliga invånare på Liljan har någon form av minnessjukdom.
Båda byggnaderna har en takbeklädd terrass och en liten gård med lusthus. Det gläds Karén mycket över.
- Det här väntar vi verkligen på. Här är tak så att man kan sitta ute också när vädret är sämre, gården är plan så att man kan ut. Det finns en gräsmatta för dem som gillar det, men också stenplattor som man kan gå på.
Gården är inhägnad och där finns bland annat jordgubbsplantor.
Kaffe tillsammans med de äldre
En annan skillnad från den nuvarande byggnaden är avsaknaden av ett kafferum för personalen. Kaffet avnjuts tillsammans med de inneboende i den delen av husen som reserverats för måltider och samvaro.
- Här finns inte möjlighet för ett eget kafferum, och det är inte heller tanken. Man är tillsammans med de äldre, säger Karén.
Möblerna är däremot bekanta från tidigare. Pamela Karén berättar att de väntar med att köpa nytt tills de hunnit bekanta sig bättre med det nya boendet.
- Vi har lite dåliga matbord, men vi ser efter en tid vad som fungerar och ifall borden ska vara runda eller fyrkantiga. Vi behöver också lite nya stolar och nattduksbord, men det sköter vi efterhand.
Maten kommer från ett centralkök och en bastu finns att tillgå.
"Det optimala om ett boende kan vara i centrum"
Flytten till Gammelboda är ändå bara temporär. Staden planerar nämligen ett nytt serviceboende i centrum på Liljendahlsgatan.
Fram tills att det nya bygget förverkligats ska Hagahemmet fungera i Gammelboda. En del har grämt sig över det drygt tre kilometer långa avståndet till centrum.
- Det är klart att det optimala är att ett boende finns mitt i centrum så som Villa Anemone i Karis. Men om vi tänker på Raseborg geografiskt så finns inte möjligheten att ha all service så att den ligger vid en busshållplats, konstaterar Ala-Jaakkola.
