Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fasttejpad kamera hittades under lavoar i yrkeshögskola i Vasa – polisen utreder ärendet som smygfilmning

Från 2020
Uppdaterad 21.01.2020 08:25.
Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori Jorma Tuominen sekä opiskeiljakunta VAMOK:in hallituksen puheenjohtaja Paavo Sormunen.
Bildtext Kameran hittades på en könsneutral toalett under lördagen.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Vid yrkeshögskolan Vaasan ammattikorkeakoulu hittades en kamera avsedd för smygfilmning. En studerande hittade kameran som var fasttejpad under lavoaren på en av yrkeshögskolans könsneutrala toaletter på campuset på Brändö under lördagen.

Studenten avlägsnade kameran och förde den till vaktmästaren och anmälde ärendet.

Inga fler kameror har hittats efter att yrkeshögskolans utrymmen genomsöktes under måndagen. Hur länge kameran fanns på toaletten och ifall den sparade filer eller sände direkt är tillsvidare oklart.

Yrkeshögskolans rektor Jorma Tuominen är överraskad över det skedda, men menar ändå att det tyvärr beskriver nutiden.

– Kamerasystem har riggats lite här och var, och den här gången i våra utrymmen. Det är tråkigt och beklagligt, säger Tuominen.

Studenter och personal har upplysts om det skedda, enligt Tuominen. Dessutom ska lokalvårdare ha instruerats att granska omgivningen på yrkeshögskolan.

Tuominen betonar att det är viktigt att läroanstalten är trygg och säger att personalen gör allt i sin makt för att miljön ska vara bra att studera i.

Ovanligt med liknande fall

Ärendet har polisanmälts och polisen utreder nu det som smygfilmning. Det är ändå ovanligt att liknande sker, enligt polisen.

I Österbotten görs omkring 15–20 anmälningar om smygfilmning på årlig basis, enligt Mikael Appel, kommunikationschef på Österbottens polisinrättning. I antalet anmälningar räknas också gräl grannar emellan in. Appel minns inte att något liknande som det som skett vid Vaasan ammattikorkeakoulu ska ha hänt tidigare i Österbotten.

Ett liknande fall uppdagades i Saimaan ammattikorkeakoulu i fjol. Den misstänkte mannen spred inte vidare materialet.

Artikeln är en förkortad översättning av Yle Uutisets artikel Vaasan ammattikorkeakoulun vessasta löytyi lavuaarin alle teipattu kamera – poliisi tutkii salakatseluna skriven av Merja Siirilä.

Pohjalainen var först med nyheten.