Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

VCS lovar jobba för att få vården på akuten att löpa bättre: "Flera orsaker till julhelgens kaos"

Från 2020
Uppdaterad 21.01.2020 07:58.
Porträtt av Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det finns flera tydliga orsaker till att det blev sådan trängsel på akuten vid Vasa centralsjukhus under julhelgen, visar sjukhusets redogörelse. Nu lovar man flera åtgärder för att vården ska löpa bättre.

Under måndagen fick sjukvårdsdistriktets styrelse ta emot en redogörelse över hur trängseln på akuten uppstod. Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, berättar att det var en kombination av olika faktorer som bidrog.

- Vi visste på förhand att julveckorna kommer att vara en utmaning. Det var många röda dagar och många i personalen hade semester. Men vi trodde på förhand att vi skulle klara det för vi stängde en avdelning och på det viset fick vi personal som vi kunde använda på akuten, säger Kinnunen.

För många patienter vårdades samtidigt

Trots att man hade tillräckligt med vikarier uppstod det ändå en stockning på akuten som inte borde ske, medger Kinnunen.

- Inom de här två veckorna så kom det 20 procent fler patienter än vad vi hade till exempel året före och samtidigt också 30 procent fler samtal till akuten.

Att det plötsligt kan komma många patienter samtidigt till akuten är ändå något som ingår i arbetet och det är personalen van att hantera, säger Kinnunen. Det stora problemet var ett annat.

- Det uppstod en stockning eftersom vi inte fick vidare patienterna som kom till akuten. Till slut hade vi så många patienter som vårdades på akuten att det motsvarade en hel avdelning, patienter som alltså borde ha fått komma vidare någon annanstans.

- Den här kombinationen ledde till att det blev kaos.

Uppstod det fara för någon patient?

- Det hände inget allvarligt, men vi nådde inte den kvalitet i vården som vi borde med alla patienter. Ingen ska ligga över 30 timmar på akuten. Därför har jag också sagt att jag vill be om ursäkt för att vi inte hade den nivå på vården som vi själva ställt upp.

Fullt på kommunernas bäddavdelningar

På akuten ska patienter egentligen vårdas enligt principen snabbt in - snabbt ut, beskriver Marina Kinnunen. Men på ägarkommunernas egna bäddavdelningar fanns inga lediga sängar.

- Det är alltid mindre verksamhet inom den kommunala öppenvården under helger, vilket också bidrog till att det var fullt på kommunernas bäddavdelningar.

Vasa centralsjukhus nya akutpoliklinik
Bild: Yle/Roger Källman

Nedskärningarna syns på akuten

Nu lovar man vid sjukhuset gå igenom vårdprocesserna ännu en gång, så att motsvarande kaos inte ska inträffa igen. Förutom att man granskar systemen på akuten har man också inlett en ny dialog med kommunerna.

- Det är viktigt att se till att den här typen av stockning inte får ske vid akuten. I kommunerna tycker man kanske inte att man har minskat eller stängt så mycket, men tyvärr syns alla nedskärningar ändå just hos oss på akuten och den diskussionen för vi nu med kommunerna.

Kinnunen har själv hoppet ställt till Österbottens välfärdsområde, den nya vårdsamkommunen som kommunerna väntas fatta beslut om i vår.

- Jag hoppas ju att vi ska klubba igenom det här, då finns alla möjligheter att skapa fungerande vårdkedjor.

Diskussion om artikeln