Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oron för klimatet överskuggar lönsamhetskraven på högnivåmötet i Davos

Från 2020
Uppdaterad 21.01.2020 15:25.
Donald Trumps helikopter i snöigt landskap.
Bildtext På femtio år har Davos-mötet utvecklats till ett jätteevenemang. I år kommer deltagare från 117 länder. USA:s president Donald Trump är en av talarna.
Bild: All Over Press

Världens rikaste och mäktigaste samlas för femtionde gången i bergsbyn Davos i Schweiz. De senaste årens uppvaknande om global uppvärmning och miljöproblem syns på årets upplaga av Världsekonomiskt forum.

Extremväder, hot om utrotning och andra miljöproblem ses numera som reella långsiktiga risker för den globala ekonomin. Det beaktas när nästan tre tusen höjdare inom ekonomi, näringsliv och politik samlas denna vecka till sitt årliga möte.

Från lönsamhet och teknologiutveckling har man gått över till nya diskussioner. Nu handlar det till exempel om vad miljöhoten medför av krav på samhällelig nytta och ansvarsfullt beteende i business.

Här kan du se Donald Trumps tal vid mötet:

Programmet är inte längre tillgängligt
Det världsekonomiska forumet inleds i Davos - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Greta Thunbergs tal hittar du här:

Programmet är inte längre tillgängligt
Klimataktivisten Greta Thunberg talar vid Davos världsekonomiska forum - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Inte längre enbart företagsledare

Det är de rikaste och mäktigaste i det internationella näringslivet som samlas i Davos. Det första mötet år 1971 började med europeiska företagsledare.

Men deltagandet har med åren luckrats upp. Nu deltar också höjdare från samhällslivet, politik - och rentav kultur.

Nu är Davos en mötesplats för närmare tre tusen deltagare. De kommer från 117 länder enligt förhandsinformationen. Ett femtiotal stats- och regeringschefer är sammanlagt på plats under veckan.

Mötena var hemligare förr. Nu är till och med en del journalister närvarande. Diskussionerna handlar inte längre enbart om att tjäna pengar - utan också om hur man använder dem på bästa sätt.

Klaus Schwab vid det världsekonomiska forumet i Davos 2018.
Bildtext Klaus Schwab grundade Davos-mötet och är fortfarande ordförande för organisationen.
Bild: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Inte enbart kapitalism

Det var nationalekonomen Klaus Schwab som höll det första mötet för europeiska företagsledare och affärsmän år 1971.

Redan då utvecklade man en etisk kod. Det handlade om att tänka på aktieägarnas vinst på investeringarna, men inte maximera dem. Företagen måste också tänka på kunder, anställda och andra intressenter i samhället.

Manifestet från starten har uppdaterats och innefattar nu rättvis beskattning, nolltolerans för korruption och respekt för mänskliga rättigheter.

Numera talar man också om ett ansvarsfullt hållbart samhälle. Det budskapet vill man gärna sprida till de politiska beslutsfattarna.

Men frågan om hur man inrättar samhället så det är möjligt att fortsätta tjäna pengar är kvar. För just nu låter det ju som om det är allvar. På årets agenda dominerar klimat- och miljöproblem, som hotar en fortsatt tillväxt, konsumtion - och i värsta fall överlevnad.

Maktfull organisation utan fullmakt

Genom åren har Davos-mötena fått mycket kritik. Organisationen sätter dagordningen i det globala beslutsfattandet utan att ha någon fullmakt för det, säger en del kritiker.

Davos-mötet sägs utöva en diskret makt, helt utanför alla internationella organisationer. Visserligen sägs EU alltid ha stött Davos-mötena, men Världsekonomiskt Forum har ingen officiell roll i det internationella beslutsfattandet.

Beväpnad polis i vintermundering på snöklätt tak och skylt med ortsnamnet Davos.
Bildtext När makthavare inom ekonomi och politik samlas, måste mycket satsas på beskydd.
Bild: AFP / Lehtikuva

De stora businessledarna har också fått kritik för att flyga till Davos i sina privata jetplan, för att sedan oroa sig för klimatförändring och miljöförstöring.

I år lovar WEF-organisationen satsningar på ekologisk och växtbaserad mat och deltagarna uppmanas komma med tåg.

Alla deltagare får ett set med broddar att sätta på skorna för att inte behöva halka omkull på de vinterhala gatorna. Det officiella önskemålet är att deltagarna inte ska ta bilen mellan mötesplatser, festlokaler och hotell i den lilla vintersportorten Davos.

Finländskt deltagande

Från Finland deltar i år åtminstone statsminister Sanna Marin, arbetsminister Tuula Haatainen och utrikesminister Pekka Haavisto.

Marin ska bland annat medverka i ett evenemang om Arktis. Enligt ett pressmeddelande ska hon också möta Ghanas president samt chefer från Apple, Google, Microsoft i enskilda möten.

Tuula Haatainen ska delta i ett evenemang om framtidens arbete och arbetsmarknadens anpassningsförmåga. Enligt ett pressmeddelande kommer hon att lyfta fram det finländska regeringsprogrammets satsningar på delaktighet och kunnande.

Det man vill framhäva från finländskt håll är ett högklassigt utbildningssystem, täckande social trygghet och en arbetsmarknad som baserar sig på avtal.

Hur Davos-mötet inverkar på de finländska sysselsättningsproblemen är oklart. Men åtminstone har Davos-resan gjort att regeringen har flyttat fram sin planerade aftonskola om sysselsättningsåtgärder med en vecka.

Också Nokias generaldirektör Rajeev Suri är talare på ett av seminarierna om framtidens avancerade tillverkningsindustri.

Inte längre enbart äldre män

Davosmötet var i början en mötesplats för mest äldre män. Det är en stämpel som arrangörerna gärna slipper. Men det går långsamt.

Fortfarande är bara en dryg femtedel av deltagarna kvinnor. I Davos-historien finns försök att sporra företagen att sända fler kvinnor genom att låta dem komma gratis. Inte ens då fanns det så många lämpliga kandidater.

I år satsar man på ungdomen. Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är redan på plats i Schweiz och deltog i ett protestmöte i Lausanne på fredagen.

Hon betecknas som ett av de många framtidshoppen, de nya generationernas tonårsledare som kämpar för en förändrad värld.
Tiotals av dem har bjudits in till Davosmötet.

Greta Thunberg med demonstrationsplakat om "skolstrejk för klimatet" i Lausanne.
Bildtext Klimataktivisten Greta Thunberg på demonstration i Lausanne några dagar före Davos-mötet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump kommer, med samma budskap som senast: Amerika först?

Greta Thunberg och klimatskeptikern Donald Trump har åtminstone en sak gemensamt. Båda har deltagit en gång tidigare i Davos-mötet.

År 2018 var Donald Trump med för första gången. Då var han ett oskrivet blad i världspolitiken. Det fanns de som kallade honom elefanten i rummet. Det påpekades att han aldrig hade blivit inbjuden tidigare, trots sina rikedomar och internationella affärer.

I fjol inhiberade Trump sitt deltagande på grund av en budgetkris som hade lett till stängning av den offentliga sektorn och permittering av personalen. Då var Greta Thunberg med. I år deltar båda på samma dag, men inte vid samma tillfälle.

Många påpekar att Trumps politik i grunden riktar sig mot det som de flesta deltagarna i Davos står för; global medvetenhet, samarbete och öppen handel.

Hans handelshinder, tariffer och tullar oroar världshandeln. Men han bjuder in alla företagare och investerare till USA med löften om låga skatter och företagsvänligt klimat.

USA:s president står i en folksamling och blir fotograferad av pressen.
Bildtext Trump väckte uppmärksamhet när han besökte Davos för första gången år 2018.
Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Det var först i torsdags som det meddelades att Trump kommer själv, och inte enbart sänder en delegation ledd av dottern Ivanka, svärsonen Jared Kushner och finansministern Steven Mnuchin. Han beräknas vilja meddela att handelskriget med Kina är inhiberat, åtminstone tillfälligt.

Trump missar sällan en chans att berätta hur bra ekonomin löper i USA, hur låg arbetslösheten är och hur många skäl det finns att applådera honom tillbaka till presidentposten för en andra period i november. Liksom 2018 kommer en del av Trumps tal vara riktat till hemmapubliken.

Internationella framsteg?

I kulisserna i Davos brukar världsledarna mötas också för annat än ekonomiska samtal. Koreornas ledning har mötts här och parterna i Cypern-konflikten.

Förutom det tal Trump ska hålla i eftermiddag meddelas att han ska hålla flera bilaterala möten.

Trump ska möta bland annat Iraks president och ledande kurdiska politiker. Han möter också värdlandet Schweizs president, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen samt Pakistans premiärminister.

Kritikerna hävdar att Trump inte är så intresserad av rutinartade möten ute i världen. Eventuellt underlättar det att varken Frankrikes president Emmanuel Macron eller Kanadas premiärminister Justin Trudeau är med i Davos.

Diskussion om artikeln