Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sju EU-länder stöder Frankrikes plan att inrätta flottinsats i Hormuzsundet

Från 2020
En båt åker runt ett tankerfartyg.
Bildtext Insatsen ska inledas i februari, enligt franska planer. Arkivbild på oljetanker i Hormuzsundet.
Bild: All Over Press

Frankrikes regering får politiskt stöd av sju andra EU-länder för sitt initiativ till att inrätta en europeiskt ledd flottinsats i Hormuzsundet.

Insatsen ska trygga sjöfarten i det livligt trafikerade sundet som ligger mellan Iran och Förenade Arabemiraten.

Frankrike har sökt stöd hos de andra EU-länderna sedan i höstas - och meddelar nu att Tyskland, Belgien, Danmark, Grekland, Nederländerna och Portugal gett sitt politiska stöd för insatsen.

Styrkan ska enligt Frankrikes planer vara baserad i Abu Dhabi och dess uppgift är att övervaka och skydda den kommersiella fartygstrafiken i sundet. Insatsen ska enligt franska planer inledas i februari.

Flera attacker mot internationella handelsfartyg och oljetankrar utfördes i Hormuzsundet under våren och sommaren i fjol.

Bland annat beslagtog Iran oljetankern Stena Impero som seglade under brittisk flagg i juli. Tankern släpptes senare.

Innan beslagtagandet av Stena Impero beslagtog Storbritannien den iranska tankern Grace 1 efter misstankar om att den transporterade olja till Syrien i strid med EU-sanktioner.

Brittiska flottan har örlogsfartyg i området och har eskorterat brittiska fartyg genom sundet, men har åtminstone inte hittills visat intresse för säkerhetsoperationen de åtta europeiska länderna nu fastställt.

Frivillig allians för att undvika tätt samarbete med USA

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell ger sitt fulla stöd till den franskledda övervakningsoperationen i Hormuzsundet.

Borrell understryker dock att det handlar om en frivillig allians mellan några medlemsländer, och inte om ett EU-beslut.

Detaljerna kring insatsen är ännu oklara, och största delen av de medlemsländer som stöder Frankrike ska ännu rösta för beslutet i de egna parlamenten.

USA har en pågående insats där internationella oljetankrar och fartygs säkerhet tryggas i sundet, men flera Europeiska länder har dragit sig för att samarbeta med USA.

Det här på grund av rädsla för att ett samarbete kan sända fel signaler i området där konflikten mellan Iran och USA utspelats under vintern.

Källor: AFP, Reuters, Yle

Diskussion om artikeln