Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera döda i häftiga regeringskritiska protester i Irak - samtidigt landade katjusjaraketer i Bagdads gröna zon

Från 2020
Unga irakiska demonstranter visar segertecknet mitt under sammandrabbningar med kravallpolis i Bagdad på måndagen.
Bildtext Unga irakiska demonstranter visar segertecknet mitt under sammandrabbningar med kravallpolis i Bagdad på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Irak dödades åtminstone fyra demonstranter och två poliser i måndagens sammandrabbningar mellan regeringskritiska demonstranter och säkerhetsstyrkorna. Protestvågen är i full gång igen efter några litet lugnare veckor.

I huvudstaden Bagdad dog två demonstranter efter att säkerhetsstyrkor hade öppnat eld mot dem på måndagen. En tredje demonstrant dog då han träffades i nacken av en tårgasgranat.

I shiamuslimernas heliga stad Kerbala, ett hundratal kilometer söder om Bagdad, sköts också en demonstrant ihjäl.

I Basra, i söder, dog två poliser då en bilist körde på dem då han försökte väja undan pågående sammandrabbningar.

Tiotals demonstranter skadades i Bagdad och i många andra irakiska städer under måndagen.

Demonstranterna kastade tillbaka tårgasgranater på säkehetsstyrkorna under sammandrabbningar på Tayaran-torget i centrala Bagdad.
Bildtext Demonstranterna kastade tillbaka tårgasgranater på säkerhetsstyrkorna under sammandrabbningar på Tayaran-torget i centrala Bagdad.
Bild: AFP / Lehtikuva

Demonstranter i Bagdad och på andra håll byggde barrikader, brände bildäck och stoppade trafiken på flera vägar. De kastade bensinbomber och stenar mot säkerhetsstyrkor som svarade med tårgas- och chockgranater, men också skarp ammunition.

En av demonstranterna på Tayaran-torget passade på att spänna musklerna mitt bland de brinnande bildäcken.
Bildtext En av demonstranterna på Tayaran-torget passade på att spänna musklerna mitt bland de brinnande bildäcken.
Bild: AFP / Lehtikuva

Utom i Bagdad, Kerbala och Basra, förekom sammandrabbningar åtminstone i Kut, Nasiriyah, Baqubah, Amara och Najaf, alltså i både shia- och sunnidominerade städer och både i söder och i öster.

Proteströrelsens tidsfrist till regeringen gick ut

Unga irakier har protesterat ända sedan början av oktober. Inledningsvis protesterade de mot fattigdomen och den eländiga infrastrukturen, de krävde jobb och samhällsservice.

Rätt snart började de kräva grundliga reformer av det sekteristiska politiska systemet, raseriet mot den korrupta politiska eliten tilltog, men man började också protestera mot Irans inflytande.

Demonstrationerna har ofta varit speciellt häftiga på shiadominerade orter i söder där den Iranstödda shiadominerade eliten ursprungligen togs på säng av protesterna.

Redan i slutet av november tvingades premiärminister Adil Abdul-Mahdi meddela att han avgår, men han sitter kvar på sin post tills en ny regering utsetts och det har inte ännu hänt.

En demonstrant i Najaf, cirka 160 kilometer söder om Bagdad, bar på Iraks flagga bland brinnande bildäck på måndagen.
Bildtext Också i Najaf, cirka 160 kilometer söder om Bagdad, brann bildäcken på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

För en vecka sedan gav proteströrelsen regeringen en vecka på sig att möta kraven om en ny - obunden - premiärminister. De vill att det ska utlysas nyval och att korrupta politiker och tjänstemän ställs till svars.

När tidsfristen gick ut tog demonstrationerna ny fart.

Katjusjaraketer mot USA:s ambassad

Över 450 människor har dödats i demonstrationerna i Irak sedan början av oktober.

Iranstödda shiamiliser som ingår i säkerhetsstyrkorna har anklagats för det dödligaste våldet mot demonstranterna.

Det trehjuliga tuk tuk-taxibilarna har fungerat som ambulanser ända sedan protestvågen i Irak tog fart i oktober i fjol.
Bildtext Det trehjuliga tuk tuk-taxibilarna har fungerat som ambulanser ända sedan protestvågen i Irak tog fart i oktober i fjol.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sent på måndag kväll landade tre katjusjaraketer i Bagdads gröna zon, det strängt bevakade område där regeringsbyggnaderna finns. Två av dem landade nära USA:s ambassad.

Det kan vara iranstödd shiamilis som ligger bakom raketerna.

Den radikale irakiske shialedaren Muqtada al-Sadr har sammankallat en massdemonstration på fredagen för att kräva att de amerikanska styrkorna lämnar Irak.

De ungdomar som demonstrerade i irakiska städer på måndagen är kritiska mot USA, men de anklagar framför allt Iran för att stå i vägen för ekonomisk och politisk utveckling i Irak.

Källor: Reuters, AFP, Yle

Diskussion om artikeln