Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SR: Svensk-somalier vill att deras döttrar och barnbarn i al-Hol evakueras till Somalia - trots att de är födda i Sverige

Från 2020
Kvinnor i fånglägret al-Hol, i nordöstra Syrien, fotograferade den 14 januari 2020.
Bildtext Kvinnor i fånglägret al-Hol, i nordöstra Syrien, fotograferade den 14 januari 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Svensk-somalier som har döttrar och barnbarn i fångläger för IS-anhängare i Syrien försöker nu få Somalia att evakuera dem. Det trots att de är svenska medborgare och kanske aldrig bott i Somalia. En svensk-somalisk pappa säger till Sveriges radio att han har större hopp om att Somalia ska rädda hans dotter än att Sverige gör det.

Sveriges radio har bland annat intervjuat svensk-somaliern Yassin som har en dotter och två barnbarn i lägret al-Hol i nordöstra Syrien.

Han har varit i Somalias huvudstad Mogadishu de senaste tre månaderna, för att tillsammans med andra föräldrar försöka få somaliska politiker att evakuera kvinnor och barn med somaliskt ursprung från lägren för IS-anhängare i Syrien.

- Jag är villig att stanna kvar i Somalia tills jag får min dotter hit till Somalia. Det är det enda ljusa hoppet som finns för att ta min dotter i säkerhet, säger Yassin till SR.

Yassin har större hopp om att Somalia agerar i frågan än att svenska myndigheter gör det.

- De lyssnar på oss, vi får möjlighet att de lyssnar på oss. Men det får vi inte från svenska myndigheter, tillägger Yassin.

Somalias president har gett grönt ljus, men processen är komplicerad

Trots att de här kvinnorna och barnen i IS-lägren inte är födda i Somalia och kanske aldrig bott där, så ska Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed ha godkänt en plan för att försöka hämta hem svensk-somaliska kvinnor och barn tillsammans med människor från andra europeiska länder.

Det säger Somalias EU-ambassadör Ali Said Faqi till Sveriges radio.

- Om ingen vill ha dem och européerna inte accepterar att ta tillbaka dem, så har Somalias president bestämt att de kvinnor och barn som vill kan tas till Somalia, säger Ali Said Faqi.

Men han påpekar också att det är en mycket komplicerad process som försvåras av det dåliga säkerhetsläget i Somalia och av att både Sverige, andra europeiska länder och det kurdiska självstyret i Syrien måste konsulteras.

Källa: Sveriges radio

Diskussion om artikeln