Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO överväger internationellt nödläge kring asiatisk lungsjukdom – THL: Finländare behöver inte oroa sig

Från 2020
Uppdaterad 21.01.2020 15:17.
Man med mask framför ansiktet i Kina.
Bildtext Coronaviruset kan smittas från människa till människa medger Kina.
Bild: EPA

Det nya coronaviruset som påträffats i Kina, Japan och Thailand kan orsaka en liten epidemi men varken WHO eller THL tror att viruset kan sprida sig utanför Asien.

Hittills har över 200 personer smittats av viruset. Enligt forskare kan det handla om fler men Kina håller fast vid att det fortfarande är få.

Nu har dessutom en fjärde person dött i sjukdomen, en äldre man som också hade andra sjukdomar.

På måndagen bekräftade Kina att viruset smittar från människa till människa. Däremot tror man fortfarande att den typen av smitta är relativt begränsad.

Programmet är inte längre tillgängligt
Nya Coronaviruset kan ta fart vid kinesiska nyåret - miljoner kineser på resande fot - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Världshälsoorganisationen WHO ska på onsdagen besluta ifall ett internationellt nödläge ska utlysas.

Jussi Sane, expert vid institutet för hälsa och välfärd säger att det inte finns orsak till oro.

– För tillfället finns det två internationella nödlägen redan. Ett för polio och ett för ebola. Att WHO överväger att utlysa ett nödläge betyder egentligen att det ger WHO mer resurser att undersöka sjukdomen.

Sprids inte till Finland

Enligt THL:s riskbedömning finns det inte heller någon orsak till oro för att sjukdomen skulle spridas till Finland.

– Vi samarbetar så klart med WHO och uppdaterar vår riskbedömning vid behov men för tillfället har vi varken reseförbud till eller från Kina, säger Sane.

Enligt forskare är chansen till en internationell epidemi dessutom väldigt liten. Till skillnad från Sars sprider sig sjukdomen väldigt långsamt.

– Det finns såklart en liten chans för att det blir en mindre epidemi i Asien men vi behöver mer information om sjukdomen, hur den smittar och så vidare. För tillfället verkar sjukdomen sprida sig väldigt långsamt.

Vad ska man tänka på om man ska resa till Asien?

– Man ska såklart tvätta händerna regelbundet och fundera på vad man äter. Lite som influensan alltså. Om man är försiktig blir man inte smittad. Det finns många olika sjukdomar i Kina som det är större sannolikhet att smittas av.

Diskussion om artikeln