Den historiska rättegången mot Trump börjar med senaten som domstol - det här behöver du veta

Riksrättsprocessen mot president Donald Trump tar i dag ett stort kliv framåt då senaten tar itu med åtalet. Det finns dock ännu några olösta frågor: Får vittnen kallas in? Får nya bevis presenteras?
Den politiska rättegången inleds i Washington i dag klockan 20 finsk tid, och inleds varje dag vid samma klockslag - med undantag för söndag. Vi sänder direkt från senaten med start klockan 19.35.
Representanthuset - som har demokratisk majoritet - godkände tidigare de två åtalspunkterna. Enligt USA:s konstitution ska senaten nu pröva åtalet i form av en rättegång där senatorerna har rollen som jurymedlemmar.
Det finns dock fortfarande viktiga olösta frågor: Får vittnen kallas till förhör? Får nya bevis presenteras?

Vad åtalas president Donald Trump för?
Trump åtalas formellt för maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. I teorin kan han avsättas från presidentposten om han anses vara skyldig.
Kärnan i åtalet bygger på ett telefonsamtal mellan Trump och Ukrainas president den 25 juli 2019.
Trump anklagas för att ha försökt pressa Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att inleda en korruptionsutredning av Trumps politiska rival Joe Bidens son Hunter Bidens affärer i Ukraina, i utbyte mot utbetalningen av militärt stöd från USA till Ukraina. Joe Biden är en av de demokrater som kämpar om att få utmana Trump i presidentvalet.
Vidare anklagas Trump för att ha förhindrat kongressens utredning om den första åtalspunkten.
Först ska man förhandla om reglerna för rättegången - väntas bli svårt
Först ska partiernas ledare i senaten, republikanernas Mitch McConnell och demokraternas Charles Schumer förhandla om ramarna för senatsbehandlingen.
Det blir troligen svårt på grund av den inflammerade relationen mellan partierna. Nyckelfrågan är om vittnen ska kallas in till rättegången.
Republikanerna har meddelat att de inte tänker diskutera regler med demokraterna eftersom de redan har den nödvändiga majoritet som behövs för att reglerna för rättegången ska kunna godkännas.
Kommer man att kalla in vittnen? Får man presentera nya bevis?
Demokraterna vill kalla in bland annat Trumps advokat Rudy Giuliani, Vita husets stabschef Mick Mulvaney och den tidigare säkerhetspolitiska rådgivaren John Bolton.
Demokraterna vill att det genast i början av rättegången fattas ett beslut om att vittnen ska inkallas.
Republikanerna vill å sin sida att beslutet fattas senare. De vill dela in rättegången i två skeden så att åklagarna och försvaret först framför sina argument för ett friande eller fällande av åtalet. I det andra skedet skulle man fatta beslut om ett eventuellt inkallande av vittnen och framförandet av nya bevis.
Det behövs sammanlagt 51 röster för att demokraternas förslag om att höra vittnen ska godkännas. Om alla 47 demokrater röstar för förslaget behövs det alltså bara fyra republikanska röster för att kravet på nya vittnesmål ska kunna drivas igenom.
Då det gäller nytt bevismaterial gäller samma sak: Det behövs 51 senatorers godkännande för att bevisen ska kunna behandlas vid rättegången.
Vilka är de centrala figurerna?
- John Roberts, ordförande för USA:s högsta domstol, leder riksrättsförhandlingarna.
- Åklagarsidan består av sju representanter för demokraterna som representanthuset har utsett.
- Trumps försvar leds av Vita husets juridiska rådgivare Pat Cipollone. I försvarsteamet ingår också Trumps personliga advokat och Vita husets advokat. Två kontroversiella jurister ingår också i teamet: Kenneth Starr och Alan Dershowitz - kända från uppmärksammade rättegångar; Starr som åklagare i riksrätten mot president Bill Clinton och Dershowitz som försvarsrådgivare i rättegången mot OJ Simpson.
- Senatorerna fungerar som jury under rättegången. De får inte uttala sig utan bara framföra frågor skriftligen till domaren John Roberts.
- Vittnenas roll - om de alls kommer att höras under rättegången - är alltså oklar.
Senatorerna lyssnar varje dag på båda sidors argument - och ställer sedan skriftliga frågor
Varje dag under rättegången lyssnar senatorerna på båda sidors argument.
Efter att argumenten har presenterats får senatorerna ställa frågor till representanter för båda sidorna. Frågorna får ställas bara skriftligt.
Den avgörande omröstningen: Allt pekar på att Trump frias
I slutet av rättegången röstar senatorerna om ett friande eller fällande av president Donald Trump.
För en fällande dom behöver demokraterna stöd från republikanerna.
För att president Trump ska avsättas krävs att två tredjedelar – det vill säga minst 67 av 100 senatorer – röstar emot Trump.
Det är ytterst osannolikt att så sker, eftersom republikanerna har en majoritet med 53 ledamöter mot 47 demokrater i Senaten.
För att Trump ska avsättas, skulle det alltså krävas att minst 20 republikanska senatorer röstar emot presidenten.
Republikanerna - som har majoritet i senaten - har inte visat några tecken på att överge sitt stöd för Trump.
Om Trump tvingas lämna sin post är det vicepresident Mike Pence som blir ny president.
En enkel majoritet på 51 senatorer kan besluta om ett avslutande av rättegången.
Oklart hur länge rättegången pågår
Trump är den tredje presidenten i USA:s historia som ställs inför riksrätt. De två tidigare var Bill Clinton år 1998 och Andrew Johnson år 1868.
Rättegången mot Bill Clinton pågick i fem veckor.
Det är oklart hur länge rättegången mot Trump kommer att pågå.
Om det går som republikanerna vill blir det en kort process med en snabb friande dom - en process som kan vara över på mindre än två veckor.
Demokraterna hoppas för sin del på nya vittnen och nya dokument som stärker åtalet.
Riksrätt är politik
Enligt den amerikanska konstitutionen ska riksrätt inte utnyttjas partipolitiskt.
Men de båda sidornas inställning till det åtal som nu behandlas speglar tydligt partitillhörigheterna.
En del senatorer har öppet sagt sig vara redo att bryta det edsvurna löftet om en oberoende bedömning.
Varje senator, inklusive senatens republikanska ledare Mitch McConnell, har svurit en ed där de utlovar opartisk rättvisa under rättegången. Men McConnel uppges i december ha sagt till Fox News att han inte är en opartisk jurymedlem och att både han och hans parti arbetar hand i hand med Vita huset.
Trumps väg till riksrätt
Källor: Reuters, BBC, Politico, CNN