Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs IF värvar två sydafrikaner till sitt lag i fotbollsettan: Vi kommer att ha ett starkt mittfält

Från 2020
Uppdaterad 21.01.2020 12:30.
EIF:s nya spelare. Från vänster:  Zachary Sukunda, Darren Smith, Aya Ayabulela Konqobe, Yann Fillion
Bildtext Från vänster: Zachary Sukunda, Darren Smith, Aya Ayabulela Konqobe, Yann Fillion. Ekenäs IF har nu 15 spelarkontrakt.
Bild: Patric Westerlund

Ekenäs IF:s fotbollslag i division 1 börjar ta form. De senaste tillskotten är två sydafrikanska spelare. EIF:s manager Björn Olander säger att mittfältet kommer att vara starkt.

Sydafrikanerna Darren Smith och Ayabulela ”Aya” Konqobe är spelklara för EIF:s lag i herrarnas fotbollsetta. Båda är födda 1996 och har senast spelat i sitt hemland Sydafrika.

EIF:s manager Björn Olander säger att sydafrikanerna gjorde en bra match då EIF träningsspelade mot division 2-laget EPS. EIF vann matchen med siffrorna 3-1. Matchen spelades i Esbo i lördags (18.1).

- Smith gjorde ju två mål i matchen och Konqobe spelade riktigt bra på mittfältet.

Darren Smith är anfallsspelare och Ayabulela Konqobe trivs bäst som spelfördelare på mittfältet.

Starkt mittfält i sommar

Smith spelade senaste säsong i Supersport United FC, i den högsta serien i Sydafrika. Konqobe representerade Steenberg United FC, i näst högsta serien division 1. Båda lagen är från Kapstaden.

Olander säger att Ayabulela Konqobe spelat i det sydafrikanska U23-landslaget.

- Med en stark mittfältsspelare till kommer vi att ha ett starkt mittfält. Jag tror att vårt mittfält kommer att vara bra i båda riktningarna, både offensivt och defensivt, säger Olander.

Förutom de två sydafrikanska spelarna är också 21-åringen Jarkko Heimonen klar för EIF. Han trivs bäst somt högerback eller som kantspelare till höger.

Heimonen spelade senaste säsong i division 2-laget Mikkelin Pallokissat. Säsongen 2018 spelade han för JJK i Jyväskylä.

15 spelarkontrakt klara

EIF har nu 15 spelarkontrakt för säsongen 2020. Björn Olander säger att föreningen underhandlar med trotjänaren Ville Sevón och John Fagerström.

- Vi har ett muntligt kontrakt med Ville Sevón, säger Olander.

- Som bäst har vi ett tryout-läger för nya spelare och jag räknar med att två eller tre spelare kan vara aktuella för oss.

Han säger att laget har en anfallare på prov och att man för tillfället underhandlar med målvakten Tom Grönroos från BK-46 i Karis.

- Vi har också ett par andra målvakter på lut. Vi söker också efter en mittback, men där vill jag inte göra några förhastade beslut, säger Olander.

Finska cupen börjar på lördag

Från tidigare har EIF kontrakt med målvakten Yann Fillion, 23 år, och försvarsspelaren Zachary Sukunda, 24 år. Båda kommer från Kanada.

Zacharias Ekström, William Lindqvist, Antti Ulmanen, Simon Lindholm, Jakob Gottberg, Sami Kankaristo, August Björklund, Robin Flinck och Pasi Forsman är också spelklara för EIF.

Lagets spanska fjolårstränare Guillem Santesmases fortsätter och får hjälp av sin landsman Rubén Maya Pérez.

På onsdag (22.1) spelar EIF en träningsmatch mot nya division 2-laget Pargas IF. Matchen spelas på Centrumplan i Ekenäs.

På lördag (25.1) spelar EIF sin första tävlingsmatch för säsongen då Helsingforslaget Gnistan kommer till Ekenäs. Matchen ingår i finska cupens gruppspel och spelas på Centrumplan.

Diskussion om artikeln