Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Katastrofvinter för vintersporter i Åbo - både Barkplan och Masken stängdes

Från 2020
Skridskoåkning på Masken i Kuppis.
Bildtext Arkivbild. Just nu går det inte att åka skridsko på Masken i Kuppis.
Bild: Yle/Linus Hoffman

I Åbo har båda konstisbanorna stängts.

Både Barkplan och skridskobanan Masken i Kuppisparken har drabbats av tekniska problem, och då vintern har varit så varm, är det omöjligt att hålla dem öppna.

Idrottsplatschef Oskari Nummi konstaterar att man tar sakerna i tur och ordning. Först måste kylanläggningen repareras, och sedan ska man börja frysa ner konstisbanorna igen.

Masken stängdes i fredags, medan man på tisdag morgon måste stänga Barkplan.

För den som i Åbo vill skrinna finns det möjlighet inomhus i Impivaara ishall och i Kråkkärrets ishall, men de allmänna tiderna är bara någon timme varje dag.

Också i Pargas ishall finns det tider för allmänheten på torsdag, lördag och söndag.

Barnens snödagar i Pargas inhiberades

I Pargas har skidspåret i Finby varit öppet sedan mitten av december tack vare att man kunnat skida på lagrad snö från förra vintern. Men nu börjar den snön smälta bort i allt snabbare takt.

Mer än 400 barn hade anmält sig till Barnens snödagar den 27 och 28 januari, men på grund av det dåliga snöläget måste evenemanget i Pargas inhiberas. Också i Kiuruvesi, Vanda och Tammerfors har snödagarna inhiberats.

Snödagarna handlar om olika snöaktiviteter och om att låta barn uppleva och öva sig i att skida. Det ordnas på mer än 25 orter.

I Åbo har skidspåret vid Nunneberget inte varit öppet alls i vinter. Staden börjar tillverka snö först då temperaturen enligt väderprognosen är kring -5 grader i en veckas tid. Då tar det cirka en vecka innan man får spåret i skick.

Ingendera skidbacken, varken på Hirvensalo eller i Tykö, har kunnat öppna denna vinter.

Diskussion om artikeln