Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Interpols förra kinesiska chef fick över 13 års fängelse för mutbrott

Från 2020
Meng Hongwei försvann spårlöst i Paris år 2018 och dök upp i Kina där han greps misstänkt för korruption
Bildtext Meng Hongwei försvann spårlöst i Paris år 2018 och dök senare upp i Kina där han greps misstänkt för korruption
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Den förre kinesiska Interpolchefen Meng Hongwei, har dömts till 13 och ett halvt års fängelse för korruption. Meng försvann överraskande från Interpols högkvarter i Paris år 2018, och dök upp i Kina där han anklagades för tagande av muta och uteslöts ur Kommunistpartiet.

Meng Hongwei som tidigare var biträdande minister för den allmänna säkerheten i Kina, erkände i rättegången att han hade tagit emot närmare två miljoner euro i mutor.

Domstolen ansåg att han hade "missbrukat sin ställning för att lägga beslag på egendomar tack vare mutor."

Meng dömdes att betala skadestånd för över 250 000 euro, men största delen av pengarna kunde inte hittas.

Meng ansågs tillhöra den förre "säkerhetskejsaren" Zhou Yongkangs nätverk. Zhou dömdes år 2015 till livstids fängelse för tagande av muta, maktmissbruk och för att ha läckt ut statshemligheter.

Meng Hongwei som utsågs till president för Interpol år 2016, försvann i slutet av september då han reste till Kina
Bildtext Meng Hongwei var Kinas biträdande säkerhetsminister innan han blev Interpol chef år 2016
Bild: EPA-EFE/INTERPOL

Det var Zhou Yongkang som utsåg Meng till biträdande säkerhetsminister år 2004. Meng bar ansvaret för många känsliga områden såsom provinsen Xinjiang, antiterrorism och dissidenter.

Han grep och intervjuade bland andra Nobels fredspristagare Liu Xiaobo, som avled i fängelse av cancer.

Meng Hongweis fru och två barn har beviljats politisk asyl i Frankrike, efter att frun oroade sig för att bli kidnappad till Kina.

Hon har hela tiden vidhållit att hennes man är oskyldig, att inga konkreta bevis har lagts fram mot honom och att hans erkännande i rättegången var påtvingat.

Fallet skakade om Interpol, som försäkrade att Meng inte hade särskilt stor inverkan på den internationella polisorganisationens arbete sedan han utsågs till chef år 2016.

AFP, Reuters

Diskussion om artikeln