Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Samarbetet mellan universiteten viktigt för Åbo Akademis nya kansler: "Man kunde införa ett utbytessystem inom landet"

Från 2020
En man i kostym och glasögon står framför en guldfärgad kamin.
Bildtext Åbo Akademis nya kansler Carl G. Gahmberg tycker att det är viktigt att satsa på samarbetet mellan universiteten i landet.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Carl G. Gahmberg tillträdde som Åbo Akademis nya kansler vid årsskiftet. Han ser fram emot att utveckla samarbetet mellan de inhemska universiteten.

En mulen förmiddag när vi träffar Carl Gustav Gahmberg har han samma morgon kommit från sin hemstad Helsingfors till Åbo. Pendlandet mellan de två städerna kommer att bli väldigt bekant under de följande fem åren för Åbo Akademis nya kansler, men det verkar inte bekymra honom i någon högre grad.

- Det är ganska effektivt när man kommer med tåg av och an från Helsingfors. Man hinner ju sitta och läsa ganska mycket på tåget.

Vid årsskiftet gick tidigare kansler Ulrika Wolf-Knuts i pension. Wolf-Knuts var verksam vid Åbo Akademi under en längre period, bland annat som professor i folkloristik. När Yle Åboland intervjuade Wolf-Knuts innan årsskiftet sa hon att det är bra att Gahmberg som naturvetare efterträder henne, eftersom också det naturvetenskapliga området då representeras.

Till uppgifterna hör bland annat att främja vetenskaperna och samspelet mellan universiteten och samhället. Kanslern utnämner också docenter och ser över verksamheten vid universitetet. Wolf-Knuts var särskilt stolt över att ha fastställt tydligare regler för docenturerna under sin tid som kansler för Åbo Akademi.

Utbyte inom landet

När Gahmberg nu efterträder Wolf-Knuts är han särskilt intresserad av att utveckla samarbetet mellan universiteten i Finland. Som exempel på ett sådant samarbete nämner Gahmberg att man kanske kunde utveckla ett sorts utbytessystem som skulle fungera inom landet. För tillfället är det möjligt att åka på utbyte utomlands, men enligt Gahmberg kunde ett liknande utbyte införas också mellan universiteten i Finland.

- Man kunde vara några månader på ett annat ställe och lära sig någonting nytt. Det skulle också finnas finansiella möjligheter för det här med något slags utbytesstipendier.

Bild på helsingfors universitet glas dörr med logo och text
Bildtext I framtiden är det kanske möjligt att "åka på utbyte" till Helsingfors universitet.
Bild: Yle/Linnéa Caloander

Gahmberg tror att han har nytta av sina kontakter till exempelvis Helsingfors universitet i det här avseendet. Han anser det vara viktigt att försöka hitta de bästa lösningarna för universiteten som en helhet och inte bara titta på vad som är bäst för ett enskilt universitet.

- Att ta upp sådana saker som man med ganska små förändringar kunde förbättra situationen för många universitet i landet, säger Gahmber.

Lättare att se saker objektivt som utomstående

Gahmbergs arbetserfarenhet vid Åbo Akademi är sedan tidigare ganska kort – mellan 1979 till 1981 jobbade han som professor i biokemi. Huvudsakligen har Gahmberg, som är född i Kyrkslätt, varit verksam i Helsingfors.

Han fick sin läkarexamen (medicine licentiat) vid Helsingfors universitet 1968 och 1971 blev han medicine doktor. År 1974 utsågs han till docent i cellbiologi vid Helsingfors universitet. Han har också varit post doc-forskare vid University of Washington i USA från 1972 till 1974.

Att Gahmberg inte har någon starkare koppling till Åbo Akademi ser han inte som en nackdel, snarare tvärtom. Som utomstående tror Gahmberg att det är lättare att upptäcka saker som inte fungerar eller där det behövs förbättringar.

- Jag har tänkt prata med professorer och studenter här och bilda mig en uppfattning om vilka de starka områdena är, och var det behövs insatser gällande svagare områden som saknas eller som inte har utvecklats lika bra, säger Gahmberg.

Kontakt med studenterna viktigt

Eftersom Gahmberg började sitt uppdrag som kansler efter årsskiftet är det fortfarande mycket som är nytt och det tar tid innan arbetet hittar sin form. Han hoppas också kunna delta på olika studentevenemang i framtiden.

- Det är nog en sak som intresserar mig ganska mycket, att hålla bra kontakt med studenterna.

Carl G. Gahmberg är kansler under perioden 1.1.2020–31.12.2024.

Diskussion om artikeln