Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elektrikerförbundet skickade klagomål till JK om riksförlikningsmannen – flera förundrar sig över Piekkalas uttalanden

Från 2020
Uppdaterad 21.01.2020 18:33.
Elmontören Tuomo Kokko på jobb.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Pekka Tynell / Yleisradio

Elektrikerförbundet har vänt sig till Justitiekanslern på grund av missnöje med riksförlikningsman Vuokko Piekkala.

Ilta-sanomat var först med nyheten.

Förbundet skickade på måndagen ett klagomål till JK där de beskyller Piekkala för passivitet i hanteringen av arbetskonflikten mellan Elektrikerförbundet och Teknologiindustrin.

Elektrikerförbundet gick i strejk i början av december. Enligt förbundets ordförande Sauli Väntti har riksförlikningsmannen inte en enda gång inbjudit parterna till medling innan hon i dag skickade en inbjudan till medling måndagen den 27 januari.

- Här har enligt oss inte skett sådan medling som lagen avser, säger Väntti.

Elektrikerförbundet tänker inte dra tillbaka sitt klagomål. Väntti säger att det är viktigt att frågan om riksförlikningsmannens hantering av frågan utreds.

Den 2 januari vände sig Elektrikerförbundet till riksförlikningsmannen och ansökte om medling.

Elektrikerförbundet twittrade den 15 januari att Elektrikerstrejken kommer att fortsätta den 30 januari. I samma tweet påpekades att medlingen i konflikten inte har fortsatt.

Elektrikerförbundets ordförande Sauli Väntti vill att hela systemet med en riksförlikningsman förnyas totalt. Enligt Väntti motsvarar inte arrangemanget dagens krav.

Sättet att föra kollektivavtalsförhandlingar har förändrats under de senaste åren efter att Finlands näringsliv EK inte längre ville ha omfattande avtal för flera sektorer, säger Väntti.

Piekkala själv vägrar kommentera

Riksförlikningsman Vuokko Piekkala tar inte ställning till klagomålet mot henne.

- Jag har besvarat alla frågor om medlarens ställning och sagt att jag inte ger intervjuer eller kommenterar. Här koncentrerar man sig på lite viktigare saker, sa Piekkala till nyhetsbyrån STT i dag.

Piekkala har tidigare kritiserats från fackligt håll.

Under veckoslutet blossade det upp en diskussion bland annat om Piekkalas ovilja till att ta ställning till de extra 24 arbetstimmarna som infördes i konkurrenskraftsavtalet.

"Hon har målat in sig i ett hörn"

Svenska Yles tidigare arbetsmarknadsreporter Bengt Jansén har under de fyrtio år han jobbade med arbetsmarknadsfrågor aldrig hört om en riksförlikningsman som beter sig som Vuokko Piekkala.

Han kritiserar Piekkalas sätt att komma med ett medlingsbud i ett ytterst sent skede i konflikten kring Postens paketsorterare.

Han förstår inte heller att hon mitt under pågående förhandlingar har gått in för att säga vad som är en maximal löneförhöjning och tillagt att det finns frågor hon inte behandlar och förhandlar om.

- Nog blir man ju minst sagt förvånad att hon låser situationen och sig själv och inte har den marginal en medlare ska ha.

- Alla medlare jag har arbetet med har alltid hållit avtalet öppet in i det sista så att ingen får veta någonting. Man blir förvånad över att hon uttalar sig så här i offentligheten.

Bådar inte gott inför vårens förhandlingar

Bengt Jansén befarar att Vuokko Piekkala inte klarar av att medla om vårdarfacken Tehy och Super går i strejk. De här förbundet har krävt en större löneförhöjning än vad exportbranschen har fått.

- Det ser ju hopplöst ut då hon själv har sagt att hon inte förhandlar om någonting som är mera än 3,3 procent.

Jansén är ense med Elektrikerförbundets ordförande om att det finns skäl att se över systemet med en riksförlikningsman.

Tidigare fanns det flera riksförlikningsmän och det systemet fungerade betydligt bättre, säger Jansén.

- Det nuvarande systemet fungerar inte. Om jag har förstått det rätt försöker parterna undvika att komma till Bulevarden då det endast leder till problem.

Källor: Yle, IS, STT, Elektrikerförbundet

Artikeln uppdaterades 21.1.2019 klockan 14:39 med uppgiften att Elektrikerförbundet anser att det är viktigt att frågan utreds. Samtidigt ströks källhänvisningen IS: ur rubriken. Yle har verifierat uppgifterna och kompletterades klockan 18:25 med kommentarer av Sauli Väntti och Bengt Jansén.

Diskussion om artikeln