Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vi testar klädutmaningen 10X10 Challenge med stylisten Sandra Holmäng

Från 2020
En kvinna med blont hår, iklädd en vit skjorta och svarta byxor, står framför en klädställning och håller i en tröja.
Bildtext Ett av Sandra Holmängs tips är att välja kläder du trivs i. Ifall du gillar den mer sportiga stilen kanske en collegetröja är ett bra val.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Tio klädesplagg i tio olika kombinationer under tio dagar. Det är en utmaning för dig som vill bli lite mer hållbar i din klädkonsumtion eller få nya insikter kring vad du egentligen har i garderoben.

Kanske du sett den snurra förbi på sociala medier? 10X10 Challenge som ska få dig i nya tankebanor när det kommer till det du har i garderoben.

Jag, Ann-Catrin “Anka” Granroth, har en proppfylld garderob och bestämde mig därför att också testa på. “Borde ju inte vara så svårt med tanke på mängden kläder jag har” tänkte jag belåtet, men tyvärr helt felaktigt.

Det var inte så enkelt som jag trodde. Men mer om det senare.

Först ska vi se hur proffsen, i det här fallet stylisten och influencern Sandra Holmäng, tacklar utmaningen

Det går inte att konsumera i samma takt längre

Inspirerad av vänner och andra influencers bestämde också hon sig för att prova på utmaningen för några månader sedan.

– Världen går mer och mer mot det hållbara och allt fler blir intresserade av hållbart mode. Som stylist måste man hänga med och läsa på. Jag har tidigare varit en storkonsument av kläder men jag blir ju påverkad. Det går inte att konsumera i samma takt som vi gjort tidigare, säger hon.

10X10 Challenge

  • Ursprungligen utformad av influencern Style Bee (Lee Vosburgh).
  • Hon gjorde den för att bli mer kreativ med sina kläder under en period när hon hade shoppingförbud.
  • Går ut på att du väljer ut tio klädesplagg som du kombinerar på tio olika sätt. Du använder sedan de här kombinationerna under tio dagar.
  • Utmaningen är till för dig som till exempel vill minska på din klädkonsumtion, testa din kreativitet eller hitta några säkra kort som du alltid kan ha på dig.
  • Här kan du läsa mer om utmaningen och se olika förslag på kläder som Lee har satt ihop.

När Sandra valde ut sina tio plagg gick hon först igenom sin garderob och valde ut de kläder hon trivdes bäst i just då. Sedan tog hon bort eller satte till plagg så att allt skulle matcha.

I utmaningen ingår också skor, men Sandra valde att inte ta med skor och på det sättet få en liten mjukstart.

– Men jag ångrade mig i efterhand och nästa gång jag gör den ska jag också ha med skor. Jag märkte nämligen att du kommer väldigt långt med tio plagg. Jag insåg att jag hade fler än tio kombinationer och på det sättet blev det inte riktigt någon utmaning.

Här kan du se hur det gick till när Sandra satte ihop sina kombinationer.

Gav nya insikter

Utmaningen lyckades med det den skulle och gav Sandra nya insikter.

– Jag insåg hur mycket man kan göra med bara tio plagg. Jag blev inspirerad till att fortsätta tänka mer hållbart och utmana mig själv. Jag köper fortfarande kläder men absolut inte i samma takt.

Sandra tycker att utmaningen också är en bra grund att ha med sig när man rensar i garderoben.

– Man kanske inte kan ha bara tio plagg hela livet, men det som säkert skulle vara en bra lösning är att ha en så kallad kapselgarderob för jobb, en för lite festligare tillfällen och kanske en för fritidsintressen.

En kapselgarderob är en samling kläder som alla går att kombinera. Den kan innehålla endast tio plagg eller så många som 30. Du bestämmer enligt dina egna förutsättningar.

– Man kanske kan fundera på vilka kapslar man behöver och utgå från det. Kanske man kan ha fyra kapslar för de olika årstiderna?

Sandras bästa tips

För att klara av utmaningen behövs några goda råd, och de får Sandra givetvis stå för.

Vilka kläder behöver jag?

– Det beror på din stil och livssituation. Fundera på vad du ska göra under de här tio dagarna? Vad ska det vara för väder? Vilka typ av plagg behöver du?

Vilka färger är bra att satsa på?

– Det är enklare om du bestämmer en färgskala så att alla färger fungerar tillsammans. Visst kan du försöka få in färger, men enklast är så klart att köra med svart, vitt, grått eller beige.

Kan jag ha mönstrat?

– Om alla plagg är olika mönster och färger blir det svårt att hitta tio kombinationer - om det inte är din stil förstås. Gillar du olika mönster och färg är det bara att köra hårt. Ifall basen är till exempel svart eller vit kan du ju addera färger och mönster. Väljer du två mönstrade plagg kan du i resten av de åtta plaggen utgå från färgerna i de mönstrade plaggen.

Vilka sorts plagg borde jag ha med i utmaningen?

– Två eller tre nederdelar är bra, två par skor och så resten överdelar och kanske ett ytterplagg.

En kvinna med blont hår, iklädd vit skjorta och svarta byxor, står framför en klädställning. I händerna håller hon två par skor.
Bildtext Välj gärna skor med olika egenskaper, till exempel lågskor och klackskor.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Varför två par skor?

– Det skulle vara enkelt att bara ta med ett par skor, men jag ändå noga med att man ska ha ett bra urval av skor eftersom både fötterna och skorna mår bättre av att få andas. Det är bra att använda skorna en dag och sedan låta dem vila en dag för då håller de bättre.

Hur är det med accessoarer?

– Eftersom man får använda vilka accessoarer som helst kan du ju också fundera på dem i förväg. Accessoarer kan förändra en hel outfit ifall du har svårt att komma upp till de tio olika kombinationerna.

Herrinspirerat väldigt trendigt just nu

Trots att utmaningen ska få dig att konsumera mindre och kanske skippa de snabba trenderna, finns det ändå plagg som är värda att satsa på ifall du samtidigt vill visa att du hänger med.

Vi börjar med färger.

– När det kommer till färgskalor är beige fortfarande väldigt inne. Vill du ha en trendig färgskala kanske du kan välja det minimalistiska: Beige, vitt, svart eller grått.

En blond kvinna iklädd vit skjorta. Hon ler.
Bildtext Sandra gillar den stora vita herrskjortan.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Det finns också basplagg som förutom sin långa hållbarhetstid även lyckas vara trendiga. Till exempel den vita herrskjortan.

– Den klassiska skjortan för kvinnor är figursydd men nu är det herrskjortan som är trendig, så där får du två flugor i en smäll. Det är ett basplagg som fungerar till allt och den ser rätt ut i tiden. Kostymbyxorna går också lite mer mot “gubbstilen” och är ofta höga i midjan. Det är väldigt tacksamt med trenderna i dag, att de är basplagg men ändå trendiga.

Så här gick det när Anka gjorde utmaningen

Jag har alltid varit intresserad av kläder. Problemet med mig är tyvärr att jag har mycket svårt att göra mig av med grejer.

Om vi säger som så, jag har kvar tröjor jag köpte i sjuan i högstadiet, för tänk om jag någon gång behöver dem?

Att välja ut kläder för 10X10-utmaningen borde ju vara enkelt med tanke på mängden kläder i min garderob. Men så är det inte. Jag tar fram plagg efter plagg men inget passar ihop!

Mitt mål är att få till en lite roligare samling kläder, med färger och mönster, men det är i princip omöjligt. Iallafall om allt ska matcha.

Efter någon timmes velande slutar det med en rätt enkel samling kläder som innehåller en tröja med lite gult i sig och ett par färgglada skor (och nej, de två grejerna matchar inte).

När jag väl valt ut kläderna är det ändå enkelt att kombinera dem och oj så skönt det är att gå upp på morgonen och veta precis vilka kläder jag ska använda och var i garderoben de ligger.

Ifall du vill se vilka kombinationer jag lyckades skapa finns de på Instagram: Här och här.

Tyvärr är jag något av en slarver och efter första dagen har mina byxor fläckar både av morgongröt och lunch.

Eftersom jag är en slarver glömmer jag också att tvätta dem med följden att jag någon dag senare måste åka iväg på en jobbresa med fläckarna kvar på byxorna. Ingen märker det såklart.

Dag nio in i utmaningen börjar jag bli lite uttråkad på att bara använda samma kläder om och om igen. Visst kunde jag satsa på accessoarer men jag har fallit in i någons sorts klädlättja och orkar inte anstränga mig.

När utmaningen är över känner jag mig faktiskt lite lättad.

Men den gör ändå det den ska göra: Den får mig att inse att jag faktiskt inte behöver så himla mycket kläder för att kunna ha kul i livet.

Nu gäller det bara att försöka ställa in hjärnan på garderobsrensning också. Hur nu det ska gå till. Ifall någon har tips - dela gärna med er!

Du vill bli mer hållbar - hur går du vidare?

Sandra har varit intresserad av kläder ända sedan hon var barn. Att vara intresserad av mode och trender men samtidigt vilja gå mot en hållbarare garderob kan vara knepigt.

Sandra har själv också funderat mycket på hur hon kan kombinera de här två aspekterna.

– Mode och trender är mina absolut största intressen, jag lever för det och tar du bort det från mig blir jag bara en grå fläck på golvet. Jag måste få uttrycka mig själv med mode och trender men det gäller att hitta en balans så jag ändå inte storkonsumerar. Istället går jag på loppis och försöker hitta trenderna på andra sätt.

Två händer fotograferade uppifrån. Under dem finns ett bord. Ena handen håller i en penna och ska precis börja skriva något i ett häfte som ligger på bordet. Bredvid häftet ligger en smarttelefon.
Bildtext Skriv ner det du suktar efter och köp det inte förrän du noga övervägt om du faktiskt behöver det.
Bild: lev dolgachov

För att inte köpa något som sedan blir liggande i garderoben har Sandra alltid en plan för plagget hon köper.

Hon har en inköpslista i sin telefon och i den skriver hon upp plagg hon inser att hon behöver. Ifall hon ser något snyggt på stan eller på sociala medier åker det också med på listan.

– För att jag ska få köpa något måste det ha funnits på min lista. Ibland försvinner något från listan och då märker jag att plagget inte var så viktigt. När man går i affärer och ser något snyggt tror man ofta att det är jätteviktigt och att det skulle rädda hela garderoben, men jag har lärt mig att man kommer bort från det där bara man börjar skriva ner saker istället.

Ha ordning i garderoben för att inte överkonsumera

Sandra handlar på loppis ungefär en gång i månaden och oftast hittar hon något som får komma med hem. Nya kläder köper hon rätt sällan, senast det hände var i september 2019.

För att hålla ordning i garderoben delar hon upp allt i kategorier.

– Jag har en klädstång där jag har några nyckelplagg som jag älskar för tillfället som jag vill använda just nu. Jag har också en garderob och där är jag noga med att allt ska vikas och hängas upp.

En kvinna med blont hår, iklädd en vit skjorta och svarta byxor, står invid en klädställning och tittar på kläderna som hänger på den.
Bildtext En klädstång med kläderna Sandra gillar mest för tillfället gör dem enkla att hitta.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Det innebär bland annat att byxor i olika färger läggs i olika högar. Olika sorters tröjor läggs också i olika högar.

– Jag är också noga med att rensa ut och sådana plagg som inte används för tillfället men som jag vill ha i framtiden, till exempel på sommaren, sätter jag i lådor högst upp i garderoben. Jag vill ha ordning och reda för att kunna ha koll på vad jag har och vad jag behöver.

Diskussion om artikeln