Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ungdomsledare i Karis: "Det behövs fler föräldrar ute på gatorna"

Från 2020
Nicolina Holmberg och Sebastian Berg
Bildtext Nicolina Holmberg och Sebastian Berg tycker inte att det blivit oroligare i centrum av Karis eller Ekenäs.
Bild: Maria Wasström / Yle

- Jag skulle gärna se att vuxna frivilliga skulle ställa upp, särskilt när det ordnas olika evenemang.

Det säger ungdomsledare Sebastian Berg som jobbar i Karis.

Ungdomsbyrån i Raseborg har vid ett flertal tillfällen försökt locka med fullvuxna på stan. Många verkar tycka att det är en bra idé men när det kommer till kritan har det varit svårt att få ihop frivilliga.

- Särskilt i samband med festivaler och evenemang har vi försökt få med vuxna men ganska ensamma har vi fått gå och patrullera de senaste åren, säger Berg.

Var är mammorna och papporna?

Sebastian Berg säger att också ungdomsledarna själva borde ha mer möjligheter att röra sig ute på gatorna.

- Självklart, det är ju bara en bråkdel av ungdomarna som kommer till ungdomsgården. Ute på fältet träffar vi dem som inte kommer till gården.

Sedan årsskiftet har ungdomsbyrån startat ett nytt samarbete med Kiilan koulu i Karis där ungdomsledarna regelbundet kommer till skolan och håller rastverksamhet med elever.

Ungdomledare står med ryggen till med texten Uncan på ryggen.
Bildtext På Kiilan koulu får eleverna umgås med stadens ungdomsledare under tisdagens långa matrast.
Bild: Maria Wasström / Yle

Ungdomsledarna spelar boll med eleverna i gymnastiksalen eller erbjuder brädspel och annan sysselsättning vilket varit mycket uppskattat av eleverna.

- Vi sysselsätter dem på de långa matrasterna och de får bekanta sig med oss. Då är tröskeln lägre att kontakta oss och delta i vår verksamhet, säger Berg.

Resursbristen spökar igen

Han får medhåll av specialungdomsledare Nicolina Holmberg. Hon jobbar med ungdomar i skolorna och har hand om gatupatrullering men konstaterar att möjligheten att röra sig på stan för tillfället är ganska liten.

Berg säger att ungdomsledarna är rätt så bundna vid verksamheten på ungdomsgårdarna. Resurserna räcker inte till för att ungdomsledarna regelbundet ska kunna röra sig på stan - och ännu mindre ute i byarna.

Misshandeln i järnvägstunneln i Karis har fått många att fråga sig hur det står till med skoleleverna om de beter sig så där mot varandra.

Sebastian Berg och Nicolina Holmbeg
Bildtext Sebastian Berg och Nicolina Holmberg hoppas att både föräldrar och barn har låg tröskel att ta kontakt med dem.
Bild: Maria Wasström / Yle

Sebastian Berg och Nicolina Holmberg tycker ändå inte att situationen på något sätt förvärrats eller att man behöver känna sig otrygg om man rör sig i Karis på kvällarna.

- Det är kanske lite att ta i. Nu har det kanske varit lite fler ungdomar på stan med vanligtvis ser man ju varken barn eller fullvuxna i centrum i Karis.

Inga förhastade slutsatser

Misshandeln överraskade Sebastian Berg totalt. Han tror det var frågan om ett omdömeslöst påhitt som spårade ur.

Holmberg konstaterar ändå att den nya järnvägstunneln i Karis verkar utgöra ett nytt och skyddat tillhåll också för lite mer ljusskygg verksamhet.

- Där kan ju hända vad som helst eftersom det är så i skymundan utan några övervakningskameror, säger Nicolina Holmberg.

Inom en snar framtid kommer det de facto att installeras övervakningskameror vid resecentret. Det är Raseborgs stad som i samarbete med VR har beställt kamerorna.

Diskussion om artikeln