Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den bisarra vintern: tidigare pollensymtom, superivriga golfare och nya växtarter

Från 2020
Uppdaterad 14.02.2020 12:04.
Sommarnöjen i midvintern - Spela upp på Arenan

Den milda vintern gagnar djur- och växtriket medan pollenallergikerna och de som vill ut i skidspåret knappast är nöjda över situationen. Värmen innebär både nya problem och lösningar – vi har tagit en titt på vilka följder den varma vintern får.

På många håll i Finland kan det vara svårt att avgöra vilken årstid vi befinner oss i genom att titta ut genom fönstret.

Föga överraskande - eftersom det enligt Meteorologiska institutet har varit till och med 10 grader varmare än vanligt på flera orter i januari.

Tidigare har det förekommit enstaka varma vintrar nu som då, men enligt Meteorologiska institutet har det blivit vanligare med mindre snö på vintern och att snön försvinner tidigare på våren.

Med vad medför den milda vintern?

Ingen snöröjning – men dyrt blir det ändå

Olika yrkesgrupper har också fått se följderna av den mildare vintern på sitt jobb. Till exempel har sjöräddarna fått ta sig an nya sorters uppdrag då människor som inte är vana med hur den egna båten fungerar i köldgrader ger sig ut på havet.

Också skogsbruket har stött på problem i och med att marken inte frusit ordentligt. I Borgå har revirinstruktör Ove Simosas tvingats dra i handbromsen gällande skogsarbetet.

– Utan tjäle bär marken varken våra skogsmaskiner eller timmerbilar. Vi kan inte köra omkring hursomhelst i skogen och lämna fula spår efter oss, förklarar Simosas.

Ove Simosas vid virkeshög.
Bildtext Ove Simosas vid skogsrevirets virkesplan i Illby.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Du kanske tänker att de som jobbar med vägunderhåll skulle ha tid för fler kaffepauser den här vintern - men där har du fel. Tvärtom så har vägunderhållare mycket att göra också under milda vintrar.

Pertti Lähteenmäki på Vasa stad berättar att vägarna far illa och det behöver sandas och saltas oftare under milda vintrar.

Faktum är att en mild vinter inte nödvändigtvis heller sparar pengar eftersom många städer betalar entreprenörer en minimisumma för att garantera snöröjning då det väl kommer snö.

Det här innebär att utgifterna förblir de samma vare sig det snöar eller inte.

en bil kör förbi en lång och djup beläggningsskada
Bildtext Beläggningsskadorna förvärras under snöfattiga vintrar.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Blågröna alger frodas och pollensäsongen börjar tidigt

Finlands medeltemperatur har stigit ungefär 1,4 grader under 50 år, vilket syns speciellt tydligt i våra havsområden.

– Östersjön [har] länge lidit av övergödning. Vi har börjat få bukt med den, men nu när vattnet värms upp, kan det förstärka övergödningens effekter igen, säger Alf Norkko, vetenskaplig ledare för Tvärminne zoologiska station i Hangö.

De blågröna algerna är ett tydligt exempel.

En bild på en kvist omgiven av pollen.
Bildtext Redan nu, kan allergiker som är känsliga känna av pollen i luften.
Bild: iStock.com

Den varma vintern har också fått naturen att vakna tidigare än vanligt, vilket medför dåliga nyheter för pollenallergiker.

– Om vädret fortsätter att vara så här milt kan pollensäsongen bli lång och jobbig, säger Anne Vuorenmaa som är sakkunnig på Allergi-, hud- och astmaförbundet.

Redan nu, kan allergiker som är känsliga känna av pollen i luften.

Pollen kommer främst till Finland med vinden från de mellersta delarna av Europa, till exempel från Nederländerna och Tyskland, där hasseln blommar. Det här sker en och en halv månad tidigare än vanligt, enligt Åbo aerobiologiska institut.

En svan lyfter från Söderfjärden.
Bildtext Svanen är en flyttfågel, men under milda vintrar kan det hända att den stannar i Finland.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Fåglar och insekter trivs i värmen

Växterna njuter av värmen säger hortonom Sven Engblom. Enligt Engblom kan fler varma vintrar i förlängningen leda till ett nytt trädgårdssortiment.

Också djuren kan dra nytta av den milda vintern. Biologen Vincent Westberg säger till Svenska Yle att det varma vädret faktiskt är mestadels positivt för djur och natur.

Fåglar och insekter har lättare att hitta föda och överleva, men i händelse av en plötslig köldknäpp är många illa ute.

– Slår det till med en ordentlig köldknäpp nu så har de inget skyddande snötäcke. Små däggdjur och gnagare tar skydd av sånt, förklarar Westberg.

Dessutom kan djur som bytt till vinterpäls för att skydda sig i snön vara ett lättare byte för rovdjur då pälsen inte matchar omgivningen.

valkoinen metsäjänis rantakivikossa
Bildtext En vinterpäls i ett snöfattigt landskap kan vara farligt om man är en skogshare.
Bild: Hans Norelius

Grönt gräs i slalombackarna i Södra Finland

De varma och regniga vintermånaderna har lett till en katastrofal start på året för skidcentren i Södra Finland. Bara hälften av dem har med nöd och näppe kunnat hålla öppet. I Grankulla har 700 barn väntat i flera veckor på att skidskolan ska börja.

- Det är hemskt. Vår verksamhet står ju still, säger Alexandra Niiranen, huvudtränare i GrIFK Alpine.

Skidsäsongen regnar bort i Södra Finland - hälften av slalomcentren stängda - Spela upp på Arenan

Föreningen är störst inom alpin skidsport i Finland och har hand om både slalombacken, träningsverksamheten och de populära skidskolorna.

- Hela verksamheten lider rent ekonomiskt och det är svårt för alla som är involverade - föräldrar och barn som väntar, säger Niiranen som också varit tvungen att lägga in allt fler resor norrut i tävlingsgruppernas träningsschema.

Alexandra Niiranen (vas) (huvudtränare), Katarina Koljonen (oik) (skidskoleansvarig)
Bildtext Alexandra Niiranen och Katarina Koljonen hoppas på kallare väder för att säsongen ska komma igång i Granibacken
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Golfarna älskar den snölösa vintern

Om man är en entusiastisk skidåkare, har årets vinter inte fört med sig mycket glädje.

I Raseborg har skidåkare vid Österby sportklubb fått vara kreativa när de gjort upp sitt träningsschema, eftersom snökanonerna kräver fyra minusgrader för att användas och ingen snö finns.

Också i Österbotten skapar det varma vädret huvudbry för skidcentren - t.ex. i norra Österbotten hade skidcentret i Kaustby i början av januari bara en av fem pister öppna.

Den snölösa vintern har ändå fått en del människor att tänka kreativt. I Pargas lagrade man snö under sågspån förra vintern som man sedan tagit fram i början av december så att man på Finby skidstadion kunde ordna skidtävlingar.

Högstadieelever ute på stavgång.
Bildtext I Korsholm har eleverna fått ersätta skidåkning med stavgång – någonting som tagits emot med blandade reaktioner.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

I skolorna har gymnastiklärarna också fått hitta på alternativ till att skida eller skrinna, men lyckligtvis finns skidåkning inte i läroplanen. En del elever säger att de saknar snön och skidorna, medan andra tycker att alternativet stavgång är mycket roligare.

Men det finns också hobbyentusiaster som njuter av den snöfria vintern – ett exempel är golfarna. Ingen snö betyder längre golfsäsong, något som tagits väl emot.

Benny spelar golf i januari – den frusna marken bjuder på utmaningar  - Spela upp på Arenan

Vad annat kunde man göra i stället för att vänta på snön och isen? Kunde man till exempel byta ut skidor mot hjul eller stavar mot åror?

Yle Nyheters reporter tog en liten motionsrunda i Södra Finlands varma midvinter och hittade både företagare och vinterentusiaster som har sadlat om.

I Vasa fick studerande byta ut materialet för sin traditionsenliga skulpturtävling från snö till sand. Se video nedan:

Teknikstuderande i Vasa bygger sandslott - Spela upp på Arenan

Har du koll på vintern? Gör vårt vinterquiz för att sätta dina vinterkunskaper på prov.

Diskussion om artikeln