Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Dollarn destabiliserar världshandeln" - ECB, Sveriges Riksbank och andra centralbanker samarbetar kring digital valuta

Från 2020
Uppdaterad 21.01.2020 20:36.
I förgrunden svarta silhuetter av pusselbitar mot bakgrund av grön färg och många rader med ettor och nollor i svart.
Bild: /All Over Press

Europeiska centralbanken, Sveriges Riksbank och flera andra centralbanker har inlett ett samarbete inför en eventuell lansering av digitala valutor som ges ut av centralbanker.

Även den brittiska, kanadensiska, schweiziska och japanska centralbanken samt centralbankernas internationella samarbetsorgan Bank for International Settlements deltar i samarbetet.

Deltagarna i gruppen kommer att dela sina erfarenheter av arbetet med att utreda en möjlig digital valuta.

Gruppen kommer att utvärdera bland annat användningsområden för digitala valutor och möjligheterna till gränsöverskridande användning och dela kunskaper om teknik.

"Dollarn destabiliserar världshandeln"

Enligt nyhetsbyrån Reuters har centralbanker runt om i världen blivit alltmer intresserade av att ge ut sina egna digitala valutor.

Den kinesiska centralbanken anses vara ledande inom det här området åtminstone vad större centralbanker beträffar, men det finns ont om detaljer kring bankens planer.

Chefen för Bank of England Mark Carney sade år 2019 att den amerikanska dollarn har en destabiliserande effekt på världshandeln och att centralbankerna kan behöva samarbeta för att skapa en alternativ reservvaluta.

Varney ansåg att ett teknologibaserat och multipolärt system skulle vara den bästa lösningen.

Källor: ECB, Sveriges Riksbank, Reuters