Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Demokraatti: Ett tjugotal klagomål om Anna Kontula har lämnats in till riksdagens justitieombudsman

Från 2020
Anna Kontula med papper i handen.
Bildtext Flera har kritiserat Anna Kontulas förfarande och vill nu att det utreds av JO.
Bild: Lehtikuva

Ett tjugotal klagomål har lämnats till riksdagens justitieombudsman gällande Vänsterförbundets riksdagsledamot Anna Kontulas försök att ta sig till de palestinska områdena i Gaza, skriver tidningen Demokraatti.

Biträdande justitieombudsman Mikko Sarja tror ändå att klagomålen inte kommer att leda till några åtgärder eftersom riksdagsledamöterna inte hör till JO:s område.

Israelisk polis grep Kontula tillsammans med en internationell aktivistgrupp vid gränsen till Gaza för en dryg vecka sedan. Kontulas avsikt var att ordna en demonstration för att fästa uppmärksamhet vid den svåra människorättssituationen i Gaza.

Kontula släpptes samma dag hon greps, efter tio timmar på polisstationen. Hon var förberedd på att sannolikt gripas av polis, eftersom det är olagligt att ta sig över de taggtrådsstängsel som finns vid gränsen.

Kontula kräver att Finland slutar göra vapenaffärer med israeliska företag, efter att Israels försvarsministerium enligt Kontula nyligen har publicerat en rapport där Finland ska rankas som det sjätte viktigaste landet att göra vapenaffärer med.

Diskussion om artikeln