Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Riksrättsrättegången mot Trump inleddes med en bitter – och lång – strid om reglerna för proceduren

Från 2020
Uppdaterad 22.01.2020 17:45.
Mörkret sänkte sig över Kapitolium, men där inne fortsatte debatten om reglerna för riksrättsrättegången timme efter timme efter timme.
Bildtext Mörkret sänkte sig över Kapitolium, men där inne fortsatte debatten om reglerna för riksrättsrättegången timme efter timme.
Bild: AFP / Lehtikuva

Riksrättsrättegångens första dag i USA:s senat blev långt mer utdragen än väntat. Ändå handlade den ännu bara om reglerna för rättegången. Dagen började med en liten seger för demokraterna. Den fortsatte med att senatens republikanska majoritet röstade ner ändringsförslag efter ändringsförslag från demokraterna.

Rättegångens första dag inleddes med att senatorerna i Kapitolium svors in som jurymedlemmar av Högsta domstolens chefsdomare John Roberts. Han agerar som domare och leder rättegången.

Redan innan den utdragna debatten om reglerna hann börja, kammade demokraterna hem en liten, men symbolisk seger.

Då senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell presenterade motionen för rättegångens regler, så hade han gett efter på en liten punkt.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnel lämnade senatsgolvet för middag och vinkade nej tack till journalisternas frågor.
Bildtext Senatens majoritetsledare Mitch McConnel lämnade senatsgolvet för middag och vinkade nej tack till journalisternas frågor.

Ursprungligen hette det att både åklagarsidan och försvaret skulle få 24 timmar på sig för sina öppningsanföranden. De skulle bara få två dagar på sig för den här presentationen.

Det hade tvingat demokraterna – som vill få så stor publik för sin argumentation som möjligt – att förlägga delar av sin presentation sent in på natten, då de flesta redan stängt av sina tv-apparater.

Enligt amerikanska medier var det motstånd hos ett par republikanska senatorer som fick McConnell att ändra sig och nu får bägge sidor tre dagar på sig för att lägga fram sina argument.

Många bedömare beskriver det som ett bakslag för McConnell och Trumps försvarsteam, som leds av Vita husets chefsjurist Pat Cipollone.

Vita husets juridiske rådgivare Pat Cipollone leder försvarsteamet under riksrättsrättegången.
Bildtext Vita husets juridiske rådgivare Pat Cipollone leder försvarsteamet under riksrättsrättegången.

De vill få rättegången möjligast snabbt överstökad, men nu visade det sig alltså genast att ett par republikanska senatorer inte var helt bekväma med ett arrangemang som såg alltför uppenbart politiskt ut.

Dessutom gick McConnell också med på att bevismaterialet från riksrättsprocessen i det demokratledda representanthuset - den process som alltså ledde till riksrättåtalet - registreras och får delas ut till senatorerna.

Alla krav om nya vittnen och dokument avslogs

Därefter vidtog debatten om de övriga reglerna och demokraternas försök att kalla in nya vittnen och begära in nya bevis.

Republikanerna, som alltså har majoritet i senaten, avslog alla krav från åklagarsidan om nya vittnesmål och dokument från Vita huset, utrikesministeriet, försvarsministeriet och budgetavdelningen.

Omröstningarna följde partilinjen och republikanerna blockerade alltså alla ändringsförslag från demokraterna.

McConnell och försvarsteamet har beslutat att det inte ska tillåtas några nya vittnen innan tidigast efter att båda sidor lagt fram sina argument och efter att senatorerna lagt fram sina skriftliga spörsmål.

En ny omröstning om nya vittnesmål kan alltså bli aktuell tidigast mot slutet av nästa vecka. Då krävs att demokraterna får åtminstone fyra republikaner på sin sida.

Enligt kritiker hoppas försvaret på att de republikanska senatorerna i det skedet bara vill få rättegången undanstökad och alltså kommer att avslå de demokratiska kraven.

"Demokraterna visste att de skulle förlora omröstningarna"

Demokraten Adam Schiff, som valts att leda Demokraternas team av sju åklagare i rättegången, upprepade sin anklagelse mot republikanerna om att de gjort upp regler för en "riggad rättegång".

Ledaren för åklagarteamet Adam Schiff talade med journalister i samband med en paus under tisdagens session.
Bildtext Ledaren för åklagarteamet Adam Schiff talade med journalister i samband med en paus under tisdagens session.

Enligt demokraterna finns det redan nu goda bevis för att Trump har missbrukat sin ställning för egen vinning i Ukrainahärvan och att han hindrat kongressens försök att få fram sanningen. Tilläggsvittnen och - dokument skulle tillföra ännu mer bevis som kunde få Trump fälld.

Republikanerna, i sin tur, insisterar på att Trump inte gjort något fel och att demokraterna bara vill stoppa Trump från att bli återvald som president i valet i november.

Under tisdagens inledande riksrättssession om reglerna var demokraterna väl medvetna om att de inte skulle få sina ändringsförslag om nya vittnen och bevis godkända av den republikanska majoriteten.

Senatens minoritetsledare Chuck Schumer talade under en presskonferens inför tisdagens riksrättssession.
Bildtext Senatens minoritetsledare Chuck Schumer talade under en presskonferens inför tisdagens riksrättssession.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ändå insisterade demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, på att lägga fram ändringsmotioner timme efter timme.

Det är inte vårt jobb att göra det här lätt för er

- Det är inte vårt jobb att göra det här lätt för er, konstaterade Schiff.

Då hade McConnell föreslagit att demokraterna skulle slå samman sina krav för en omröstning, men det avslogs alltså av Schumer.

Sessionen pågick i nästan 13 timmar

Sessionen avslutades först nästan 13 timmar efter att den inletts, så det var trötta senatorer som äntligen lämnade plenisalen strax före två på natten, lokal tid (klockan nio på morgonen finsk tid).

Nu är alltså reglerna för riksrättsrättegången godkända.

På onsdagen fortsätter processen med att åklagarsidan börjar lägga fram sina argument. Och det väntas pågå i tre dagar.

På lördagen är det försvarsteamets tur att inleda sin redogörelse och det väntas pågå lördag, måndag och tisdag.

Därefter är det senatorernas tur att lägga fram sina skriftliga frågor till båda sidor.

Källor: AP, Reuters, Washington Post, New York Times

Fram med godiset, nu är riksrättscirkusen igång

18:07