Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arcada och Diak startar tvåspråkig sjukskötarutbildning

Från 2020
En sjukskötare kontrollerar kanyl på en hand.
Bildtext En tvåspråkig utbildning behövs för att sjukskötaryrket innebär en flerspråkig vardag, enligt Arcada och Diak.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Yrkeshögskolorna Arcada och Diak startar en tvåspråkig sjukskötarutbildning hösten 2020. Studenterna i programmet genomför hälften av studierna på svenska och hälften på finska.

Syftet med utbildningen är att möta det akuta behovet av sjukskötare som kan ge vård på båda inhemska språken.

– Sjukskötare i Finland jobbar i en flerspråkig vardag. Bästa möjliga vård innebär också att alla får vård på sitt eget modersmål och därför är det av yttersta vikt att vårdpersonal kan växla smidigt mellan åtminstone svenska och finska, säger doktor Maria Forss, prefekt på institutionen för vård vid Arcada i ett pressmeddelande.

Paula Koistinen, utbildningschef för vårdområdet vid Diak, konstaterar i pressmeddelandet att det råder stor brist på tvåspråkiga sjukskötare i huvudstadsregionen och hela södra Finland.

– Diaks och Arcadas gemensamma utbildning ger studenterna kunnande i både vård och språk, säger Koistinen.

"Lättare att kunna kombinera studier med familj och arbete"

Utbildningen genomförs både som online- och närstudier, vilket innebär att utbildningen också lämpar sig för dem som redan är i arbetslivet.

– Det finns ett behov av nya former att studera till sjukskötare på, så att studenter lättare ska kunna kombinera studier med familj och arbete. Flexibla studier innebär att även aningen äldre ges en möjlighet att vidareutbilda sig, säger Forss.

Ansökan till utbildningen pågår 18.3–1.4.2020.

Diskussion om artikeln