Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Invandrarbyrån i Raseborg efterlyser fler volontärer: "Egentligen handlar det om att vara sig själv som medmänniska"

Från 2020
Ungdomar.
Bildtext Som volontär umgås du med personer med invandrarbakgrund på det sätt som passar dig bäst.
Bild: Mostphotos

Vänfamiljer bidrar till att flyktingar känner sig mer välkomna i Raseborg. Nu efterlyser invandrarbyrån nya vänfamiljer men också andra volontärer som vill umgås med personer med invandrarbakgrund i Raseborg.

Det finns en rad olika sätt du kan engagera dig på. På lördag arrangerar Västra Nylands invandrartjänster ett rekryteringsevenemang för volontärer i föreningshuset på Centralgatan i Karis.

- Egentligen handlar det om information och diskussion där vi berättar om olika slags möjligheter att engagera sig som frivillig eller komma med i det integrationsstödjande nätverket som finns i Raseborg, säger invandrarkoordinator Karin Ljung-Hägert.

En kvinna som ser in i kameran. Röd tegelvägg i bakgrunden.
Bildtext Karin Ljung-Hägert är invandrarkoordinator i Raseborg.
Bild: Yle / Maria Wasström

Vad gör man som frivillig?

- Det är upp till var och en hur mycket man engagerar sig. Det kan handla om att komma med på enstaka evenemang, engagera sig regelbundet som vänfamilj eller att fungera som läxhjälp.

- Det finns olika grupper som man är välkommen att delta i: handarbetsgrupp, finsk språkklubb, svenskt språkkafé, mansgrupp och kvinnogrupp. Egentligen handlar det om att vara sig själv som medmänniska och bidra på det sätt som man själv vill.

Behoven är olika. Som volontär kan du gå på kaffe, måla och gå på promenader med en person med invandrarbakgrund. Du kan också hjälpa till med praktiska saker som att hjälpa en flyktingfamilj inreda sitt hem, säger Ljung-Hägert och tillägger att det också är fritt fram att komma med egna idéer.

Diskussion om artikeln