Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska morfäder vänder sig till Somalia för att få ut barn och barnbarn från fånglägret al-Hol

Från 2020
Uppdaterad 29.01.2020 06:37.
Förödelsen var stor efter explosionen vid gatukorsningen K5 i centrum av Mogadishu.
Bildtext Den somaliska föräldragruppen försöker nu få hem sina barn och barnbarn från al-Hol via Mogadishu. Den islamistiska terrorgruppen Al-Shabaab gör att säkerhetsläget i landet är labilt.
Bild: EPA-EFE/SAID YUSUF WARSAME

En somalisk föräldragrupp i Finland och resten av Norden arbetar på att få bort sina barn och barnbarn från fånglägret al-Hol i nordöstra Syrien. En talesman för gruppen säger att de nu sätter sitt hopp till Somalia.

Den somaliska regeringen har lovat att ta hem alla somaliska medborgare från al-Hol om ingen annan gör det.

Två av de finländska mammorna i al-Hol har somaliska rötter. Vardera mamman har två barn. Det handlar alltså om sex finländska medborgare som kanske kunde tas hem via Somalia, erfar Svenska Yle. Huruvida de sex finländska medborgarna också har ett somaliskt medborgarskap har Svenska Yle inte kunnat bekräfta.

I fånglägret al-Hol finns det elva finländska kvinnor och knappt 30 barn.

I intervjumaterial för Sveriges Radio, som inte har publicerats tidigare, säger föräldragruppens talesperson Yassin att över 50 föräldrar i Norden är engagerade i projektet.

– I Sverige är det ett 15-tal personer som har kontakt med varandra. Vi har också kontakt med föräldrar i Finland, Norge och Danmark. Vi känner oss som skandinaver.

"De somaliska myndigheterna lyssnar på oss"

Föräldragruppen har större hopp om att Somalia agerar i frågan än att någon annan gör det.

– De lyssnar på oss. Men det får vi inte från svenska myndigheter (att göra red. anm.), säger talespersonen Yassin.

Trots att kvinnorna och barnen i IS-lägren inte är födda i Somalia och kanske aldrig ens har bott där, har Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed godkänt en plan för att försöka hämta hem kvinnor och barn med somaliskt medborgarskap.

– Om ingen vill ha dem och européerna inte accepterar att ta tillbaka dem, så har Somalias president bestämt att de kvinnor och barn som vill kan tas till Somalia, säger Somalias EU-ambassadör Ali Said Faqi till Sveriges Radio.

Men han påpekar att det är en mycket komplicerad process som försvåras av det dåliga säkerhetsläget i Somalia och att de europeiska länder och det kurdiska självstyret i Syrien måste konsulteras.

Abdulkarim Omar
Bildtext Qamishli Abdulkarim Omar är det kurdiska självstyrets "utrikesminister" och har rest runt i Europa under det senaste halvåret. Omar har krävt att de europeiska länderna hämtar hem sina medborgare från al-Hol och att en internationell brottsdomstol i nordöstra Syrien ska upprättas.
Bild: Antti Kuronen / Yle

Den kurdiska utrikesministern besöker Helsingfors i dag

Kurderna har nu börjat tappa tålamodet med de de europeiska länderna och vill att de hämtar hem sina medborgare från från al-Hol-lägret i nordöstra Syrien.

Qamishli Abdulkarim Omar är det kurdiska självstyrets "utrikesminister" och har rest runt i Europa under det senaste halvåret. Omar har krävt att de europeiska länderna hämtar hem sina medborgare från al-Hol och att en internationell brottsdomstol i nordöstra Syrien ska upprättas.

Inget av de två kraven har förverkligats. Därför planerar de kurdiska myndigheterna nu att åtala utländska manliga fångar i nordöstra Syrien utan en internationell brottmålsdomstol.

Också de kvinnor i al-Hol-lägret som har begått brott eller varit inblandade i IS-organisationer skulle åtalas i det kurdiska området.

Och kurderna kommer att avancera snabbt. De börjar åtala redan om två månader, säger Abdulkarim Omar som i dag besöker det finländska utrikesministeriet.

Omar har inte kommenterat om några finländska kvinnor skulle ställas inför rätta då domstolen inrättas.

Både finländska myndigheter och finländska somalier tiger

Varken svenska eller finländska myndigheter säger sig ha någon kännedom om planerna på att ta hem kvinnor och barn från al-Hol via Somalia.

På det finländska utrikesministeriet svarar informationschefen Pekka Shemeikka, som är den enda som uttalar sig om al-Hol, att UM jobbar med att hjälpa de finländska barnen i al-Hol.

Svaret kommer per sms och Shemeikka hänvisar till integritetsskäl.

– Ett eventuellt dubbelmedborgarskap påverkar inte vårt arbete, skriver Shemeikka.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) med sammanbiten min.
Bildtext Den kurdiska utrikesministern besöker i dag Helsingfors. Värd för besöket är den finländska utrikesministern Pekka Haavisto.
Bild: Lehtikuva

Finland har ingen ambassad i Somalia. Och på den närmaste finländska ambassaden i Nairobi, Kenya, vet man ingenting om föräldragruppens verksamhet.

Också Sveriges beskickning jobbar utgående från Nairobi. Sverige har en ambassadör för Somalia som tidvis jobbar från landets huvudstad Mogadishu.

– Nej, ingen kännedom om finska somalier och ingen kontakt med talesmannen Yassin, kommenterar svenska Somaliaambassadören Staffan Tillander i ett messengermeddelande till Svenska Yle.

Lika tyst är det då Svenska Yle försöker få information av de finländska och svenska somaliska organisationerna. På Somaliska förbundet i Finland är kommentarerna kortfattade.

– Förbundet är inte medvetet om det finns fångar med somalisk bakgrund i al-Hol eller inte. Inga anhöriga har heller tagit kontakt i saken med förbundet, säger Abdullahi Yalahow Abdi.

Diskussion om artikeln