Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marcus Grönholm berättar öppet om beslutet att lägga av: ”Kunde ha fortsatt köra VM-rally – men ingen bad mig att göra det”

Från 2020
Marcus Grönholm.
Bildtext Marcus Grönholm.
Bild: All Over Press

Det har gått tolv år sedan Marcus Grönholm avslutade sin framgångsrika rallykarriär. Nu berättar han ändå för Yle att han kunde ha fortsatt köra. Allt som skulle ha krävts var att någon skulle ha bett mig, avslöjar han.

Det var efter VM-rallyt i Jyväskylä 2007 som Marcus Grönholm insåg att glöden inte riktigt fanns där längre. Efter att ha tänkt på saken i en vecka kom han fram till den enda möjliga slutsatsen.

Det var dags att lägga av.

– Jag ringde åt stallchefen som verkade lite tagen på sängen av beskedet. Han trodde att jag skulle stanna. Kontraktet väntade bara på min underskrift, berättar Grönholm nu i Yle Urheilus nya rallypodd ”Tomin nuoteista”.

– Men han sa att han förstod mitt beslut och började inte övertala mig. Samma sak med min kartläsare Timo (Rautiainen). Det kändes som att ingen ville tvinga mig att fortsätta. Dessutom insåg säkert stallchefen att det var billigare så här, skämtar ”Bosse”.

Grönholm har redan tidigare talat ut om att beslutet var det svåraste han gjort i sitt liv.

– Jag ville sluta på topp – före någon ungtupp kommer och klår mig med klara siffror. Men i efterhand har det grämt mig. Jag kunde ha kört ett eller två år till. Allt som skulle ha krävts var att någon skulle ha bett mig att fortsätta, medger han.

Grönholm slutade tvåa i VM-sammandraget säsongen 2007, som blev hans sista på toppnivå. Säsongerna 2009, 2010 och 2019 har han kört enstaka lopp.

Skruva ner förväntningarna på Rovanperä, säger Grönholm

På torsdag är det dags igen. VM-cirkusen kör då igång i Monte Carlo.

Mycket är nytt för i år. Världsmästaren Ott Tänak gick över till Hyundai, som har en stjärnspäckad förartrupp i farten i år.

Ur finländskt perspektiv riktas det största intresset på Toyota och Ford. Det av Tommi Mäkinen ledda Toyota har några tunga namn i Sebastien Ogier och Elfyn Evans i leden – men också en talang i Kalle Rovanperä.

Marcus Grönholm vann själv sin första VM-titel redan under sin första kompletta säsong – men vill skruva ner förväntningarna vad gäller Rovanperäs möjligheter.

– Han får inte ta press av läget. Alla väntar sig att han ska vara på hugget direkt och visa alla hur bra han är ... men jag tror inte han gör det. Man måste träna sig fram och dessutom börjar hela cirkusen med det svåraste rallyt av alla, tror Grönholm.

Kalle Rovanperä blickar fundersamt åt sidan.
Bildtext Kalle Rovanperä.
Bild: imago/Scanpix/ All Over Press

I Ford hittas emellertid både Esapekka Lappi och Teemu Suninen. Grönholm hoppas på framsteg av sitt tidigare stall.

– Då när jag och (Mikko) Hirvonen körde där så var det fantastiska år för stallet. Hoppas Lappi och Suninen lyckas uppnå något liknande. Det skulle vara fint att ha finländare i täten på riktigt igen. Inte bara så att man tar poängplaceringar, säger Grönholm.

Efterlyser modigare tag

”Bosse” ser också en klar orsak till att det inte finns finländare i tätstriden längre. De unga förarna har blivit för bekväma, menar han.

– Man söker sig till stall där allt serveras åt en med färdiga bilar utan egen risk. Ingen kör egna maskiner på VM-rallyn längre, säger han.

Grönholm själv inledde sin karriär med egen bil. Något som inte alltid var lyckat.

– Jag tog mig till Nya Zeeland två gånger och bägge gångerna gick motorn sönder! Det var verkligen inte en lätt inledning på karriären. Vi var snabba, men resultaten fanns inte där. Jag kan bara tacka dem som trodde på mig, säger han.

Yle sänder VM-rallyt i Monte Carlo 23-26.1 i tv och på Arenan. Rallyt kör igång med en specialsträcka på torsdag, som sänds direkt i TV2 och på Arenan med start klockan 21.30.

Diskussion om artikeln