Grekland får sin första kvinnliga president – obundna domaren Ekaterini Sakellaropoulou stöds över partigränser
Grekland får sin första kvinnliga president efter att en överväldigande majoritet i parlamentet utsåg Ekaterini Sakellaropoulou till nytt statsöverhuvud. Den 63 år gamla domaren som är obunden, fick brett stöd över partigränserna.
261 av totalt 294 ledamöter röstade för Ekaterini Sakellaropoulou som har varit Författningsdomstolens president.
- Ekaterini Sakellaropoulou har utsetts till republikens president, konstaterade talmannen Costas Tassoulas efter omröstningen.
Hon efterträder Prokopis Pavlopoulos, som avgår i mars efter fem år som president.
Det var den konservativa premiärministern Kyriakos Mitsotakis som nominerade den kända domaren och grundlagsexperten.
Mitsotakis underströk att Sakellaropoulou inte bara är en kvinna utan också obunden, vilket är högst ovanligt för en grekisk president. Mitsotakis hade före det fått hård kritik för att han hade utsett så få kvinnliga ministrar i sin regering.
- Det här är en mycket viktig dag för den grekiska republiken. Parlamentet har utsett en anmärkningsvärd jurist. En konsensusfigur som symboliserar övergången till en ny era, konstaterade Mitsotakis efter omröstningen.
Även vänsterpartierna Syriza och KINAL stödde Sakellaropoulou och hon fick därför ett rekordantal röster i parlamentet.
Sakellaropoulou är dotter till en före detta domare i Högsta domstolen. Hon studerade bland annat vid Sorbonne universitetet i Paris och hon är den första kvinnliga presidenten för Författningsdomstolen.
Greklands president är försvarsmaktens överbefälhavare och utser regering och regeringsbildare, men presidentposten är i övrigt mest ceremoniell.
Omröstningen i parlamentet väckte positiva i allmänhet reaktioner eftersom Sakellaropoulou ses som en konsensuskandidat i en tid av upptrappad spänning med bland annat grannlandet Turkiet. Hon anses också förbättra jämställdheten i statens högsta ledning.
Enligt en opinionsmätning från år 2017 ansåg 63 procent av grekerna att jämställdhet har uppnåtts i politiken medan 69 procent ansåg att jämställdhet också har uppnåtts på arbetsmarknaden.
Detta trots att män samma år i genomsnitt förtjänade 12 procent mer än kvinnor. Grekiska kvinnor lider också mer av arbetslöshet än män eftersom var femte kvinna är utan jobb.
Öbor protesterar mot flyktingläger
De grekiska öarna Lesbos, Samos och Chios har lamslagits av en generalstrejk och protester mot de överfulla flyktinglägren på öarna.
Öborna protester mot regeringen under slagordet "Vi vill ha våra öar och våra liv tillbaka."
De urusla förhållandena på lägren har fått hård kritik både i och utanför Grekland.
Det största flyktinglägret Moria på Lesbos, hyser över 19 000 asylsökande trots att lägret är avsett för färre än 3 000 flyktingar.
Det finns totalt 42 000 flyktingar på de tre öarna och den grekiska regeringen lovade i höstas att bygga större, mer humana läger, men det har inte förverkligats än.
Källor: Reuters, AFP