Vet du hur du skyddar dig mot coronaviruset? 10 frågor och svar om det nya viruset
Ett nytt coronavirus sprider sig i Asien. På onsdagförmiddag (29.1) hade över 130 personer dött och omkring 6 000 personer i Kina smittats av viruset, vars officiella namn är 2019-nCoV. Viruset har också spritt sig till 15 andra länder.
Mika Salminen, chef för hälsosäkerhetsavdelningen på Institutet för hälsa och välfärd THL, ger svar på frågor kring viruset.
1. Vad är coronaviruset?
– Virusets genetiska kod bekräftar att det handlar om ett coronavirus. Det är en stor grupp olika virus som finns hos människor och djur. Det är ett nytt virus för människor vilket betyder att vi inte har känt till det tidigare. Viruset är besläktat med sars som år 2003 orsakade en stor epidemi där nästan 1 000 människor dog. Men det är inte samma virus. Vi vet också att viruset kan smittas från människa till människa.
2. Vilka symptom får man om man smittas av viruset?
– Det handlar om en infektion i lungorna eller andningsorganen. Den ser ut som vanlig influensa, men en del patienter har blivit sjukare än andra. För tillfället verkar det som att det bara är en liten del av de smittade som blir väldigt sjuka eller dör. Dessa människor har redan haft någon annan sjukdom eller nedsatt immunförsvar. De övriga har symptom som liknar vanlig snuva och går över på ungefär en vecka.
3. Borde finländare vara oroliga?
– Man måste sätta saker i proportion. Vi har varje år en influensaepidemi som också leder till dödsfall. När man jämför de preliminära data vi har från Wuhan i Kina är skillnaden inte så stor. Det är såklart inte trevligt med ett nytt virus och en potentiell epidemi, men man behöver inte drabbas av panik. Hälsovårdssystemet kommer att handskas med det här precis som det gjort tidigare. Vi på THL följer hela tiden med läget och uppdaterar vår riskbedömning.
4. Finns det några planer på flygförbud antingen till eller från Kina?
– Finland har aldrig tagit till sådana medel. Faktum är att flygförbud ofta orsakar mer skada än nytta. Det funkar helt enkelt inte. Det går inte att stänga ett land. Om vi skulle stänga landet skulle vi få andra problem, bland annat med exporten men också med import av till exempel mat.
5. Vad bör man tänka på om man ska resa till Kina?
– Med god personlig hygien klarar man sig väldigt långt. Det är ganska enkelt att skydda sig. Handhygienen är väldigt viktig att sköta om. Man ska tvätta händerna ofta om man rör sig bland folk. Nu ser det ut som att det främst är Wuhan som är drabbat, men viruset finns också i andra delar av Kina.
Så här undviker du smittan:
- Handhygienen är väldigt viktig att sköta om.
Undvik:
- Närkontakt med personer som har en infektion i andningsorganen.
- Torg där levande eller döda djur säljs.
- Närkontakt med vilda djur, husdjur och boskap samt deras avföring.
- Kött som inte tillretts, opastöriserade mjölkprodukter och otvättade grönsaker och frukter.
Källa: Institutet för hälsa och välfärd (THL)
6. Varifrån kommer viruset och hur uppstår ett sådant här virus?
– Vi vet inte exakt varifrån viruset kommer, men de 50 första fallen av lunginflammation hittades i staden Wuhan i Kina. Alla 50 smittade hade vistats eller jobbat på en skaldjursmarknad i staden. Men där fanns också andra djur. Hypotesen är att det på den marknaden har spridit sig från något av djuren. Men för tillfället finns det inga bevis.
7. Många länder har infört extra kontroller vid flygplatser. Förhindrar dessa kontroller viruset från att spridas?
– Kontrollerna är inte effektiva. Orsaken är att det finns en väldigt liten chans för att du är sjuk just då du reser. Om du blir exponerad tar det alltid en tid innan du insjuknar. Man kan kanske skjuta upp starten av en epidemi med några veckor men det är ineffektivt och dyrt.
8. Hur har Finland förberett sig på om viruset sprider sig här?
– Den finska beredskapen grundar sig på att vi har ett fungerande hälsovårdssystem. Om det kommer något oväntat så kan vi handskas med det. Därtill har det gjorts mycket förberedelser. Varje sjukvårdsdistrikt i Finland har en egen beredskapsplan. Och en nationell beredskapsplan för influensaepidemier. Skillnaden är att här inte finns någon specifik behandling, inga mediciner och tyvärr inga vaccin. Om det blir en större epidemi så förändras läget men så som det ser ut nu är läget inte allvarligt.
9. Hur får Finland information om viruset?
– Via WHO får vi varje dag rapporter om läget. Vi samarbetar också med Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar ECDC som också samlar data och sammanställer situationsrapporter. DNA-sekvensen är publicerad redan för flera dagar sedan och vem som helst kan hitta den på nätet. Det hjälper länder att diagnosticera viruset. Vi kan alltså skilja det här viruset från andra infektioner.
10. WHO ska inom kort besluta om det ska utlysas ett internationellt nödläge, vad betyder det?
– Vi brukar kalla det för ett internationellt hälsohot. Det betyder helt enkelt att WHO får möjlighet att ge ut så kallade temporära rekommendationer. Generaldirektören kan alltså berätta för medlemsländerna vad som borde göras och vad man inte ska göra. Det brukar också leda till att finansiärer ger extra medel för att hjälpa WHO. Vilket betyder att de har mer resurser när det forskas om viruset och liknande.
23.1.2020 kl. 13.00 Faktaruta inlagd.
Artikeln uppdaterades 24.1.2020 klockan 11.33 med ny information om hur många som insjuknat och hur många som dött av det nya coronaviruset.
Artikeln uppdaterad igen 29.1 med ny information om antalet döda och smittade.