Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tiotals döda regnbågslaxar flöt omkring i Storträsk i Sibbo - regnig vinter och felaktiga fiskesätt orsaken

Från 2020
Några träd står invid ett träsk med blått vatten. Solen lyser.
Bildtext Storträsk är en populär utflyktsplats för fritidsfiskare. Arkivbild.
Bild: Yle / Lone Widestam

Regnbågslax planteras årligen ut i Storträsk i Sibbo storskog till glädje för fritidsfiskare. En barnfamilj på utflykt fick en otäck överraskning då de upptäckte tiotals döda fiskar.

På onsdagen skrev MTV Uutiset om en massdöd av utplanterad regnbågslax i Storträsk i Sibbo storskog. MTV:s producent hade varit på skogsutfärd när ett av familjens barn först upptäckte en död regnbågslax - och sedan tiotals fler.

- Exakt information har vi inte, men vi tror att det beror på dåliga fiskemetoder. Fiskelinorna går av och krokarna fastnar inuti fiskarna, säger Esa Tiihonen som är ordförande för Storträskets fiskeförening.

Regnbågslax, eller regnbågsforell, är en främmande art som föreningen årligen planterar ut i Storträsk för att ivriga fritidsfiskare ska kunna dra upp dem igen.

Flera regnbågsforeller simmar. Fiskarna är grönaktiga och har en ljusröd strimma på sidan.
Bildtext Regnbågslaxarna brukar trivas i Storträsket, men nu gick någonting snett. Arkivbild.
Bild: Robert Nystrom

En annan orsak till fiskdöden är den milda vintern.

- Det har regnat nästan varje dag, och när det regnar i våtmarken i skogen och vattnet därifrån rinner ut i träsket så förändras pH-nivåerna drastiskt. Alla fiskar tål inte det här, säger Tiihonen.

Han tycker ändå att massdöd är lite att ta i.

- De döda fiskarna som vi har samlat upp räknas i tiotal. Årligen planterar vi ut två-tretusen kilo regnbågslax, säger Tiihonen.

När laxarna planteras ut väger de mellan ett och tre kilo. Det finns alltså fortfarande tusentals regnbågslaxar kvar i Storträsk.

- De fiskas upp under hela sommaren och hösten. Vi fyller på med flera lass per år, säger Tiihonen.

Man kommer att plantera ut regnbågslax igen på våren. Enligt Tiihonen är det svårt att förutspå om fler fiskar kommer att dö innan dess.

Räddningsåtgärder förbjudna

Det skulle gå att hålla träskets pH-nivåer på en för fiskarna bättre nivå genom att tillsätta kalk i vattnet.

- Det gjorde vi förr, innan det blev ett naturskyddsområde och en nationalpark. I nationalparken är reglerna att man inte får manipulera vattnet, säger Tiihonen.

En tallkvist sträcker sig ut över blått vatten med små vågor.
Bildtext Storträsk kan inte kalkas. Arkivbild.
Bild: Yle / Lone Widestam

För att få kalka Storträsk skulle det behövas ett specialtillstånd av Forststyrelsen som har hand om Sibbo storskog. Något sådant lär det inte bli.

- Utgångsläget är att det inte är möjligt att kalka Storträsk, säger Mikael Nordström som är områdeschef vid Forststyrelsen.

Det är beklagligt att en del av fiskarna har dött, men det är inget man kan göra någonting åt, menar han.

- När det handlar om en nationalpark så är syftet att inte manipulera naturen. Det har vi också gemensamt kommit överens om med föreningen, att det inte kalkas där, säger Nordström.

Fiska rätt

Förutom att inte klara av pH-värdet i träsket kan en del av forellerna ha dött på grund av krokar som fastnat i deras innanmäten.

- Ovana fiskare borde använda tjockare fiskelinor som håller för regnbågslaxens häftiga rymningsförsök när den fastnar på kroken. Den far iväg som ett expresståg och om man då inte till exempel kan använda bromsen så går linan mycket snabbt av, säger Nordström.

Perhokalastaja Äyskoskella 2011.
Bildtext Det gäller att ha rätt utrustning i förhållande till kunskapsnivån. Arkivbild.
Bild: Yle

Enligt Tiihonen är det över 20 år sedan man började använda Storträsk som fiskeplats. Först sköttes det av privatpersoner, sedan av föreningen.

- Regnbågslax är den enda arten som både till priset och uthålligheten passar för att planteras ut i träsket, säger Tiihonen.

Till exempel öringen skulle inte klara av förhållandena i Storträsk lika bra, och fiskelicenserna skulle bli för dyra eftersom öringens kilopris är högre.

Enligt Tiihonen besöker tusentals fiskare Storträsk årligen. Man bjuder också in skolklasser från huvudstadsregionen som gratis får bekanta sig med fiskandet som hobby.

För att få fiska i Storträsk behövs en fiskelicens. Mer information finns på fiskevårdsföreningens webbplats (på finska).

23.1.2020: Kritik mot Lappträskfrieri till barnfamiljer och Ebbobor trötta på att servicen försvinner

20:28

Diskussion om artikeln