Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tjejvillan startar upp verksamhet i Kyrkslätt: “Alla som identifierar sig som tjejer är välkomna!”

Från 2020
Jenny Paajes står och håller upp glasdörren till Luckan i Kyrkslätt. I fönstret syns Luckans logo, och Jenny är klädd i en grön klänning. Hon ler, och ser in i kameran.
Bildtext Jenny Paajes, verksamhetsledare för Luckan i Kyrkslätt, är glad att kunna erbjuda Luckans nya utrymmen för Tjejvillans verksamhet.
Bild: Yle/Alexander Beijar

Tjejvillan, som drivs av Barnavårdsföreningen, har haft verksamhet i Bensowska villan i Grankulla sedan år 2015. Under det kommande året kommer det att dyka upp ett tryggt rum för tjejer också i Kyrkslätt, då i Luckans nya utrymmen.

- Det är helt och hållet Barnavårdsföreningen som driver verksamheten, vi bistår endast med våra utrymmen, som vi lånar ut gratis för den här verksamheten, förklarar Jenny Paajes, verksamhetsledare för Luckan i Kyrkslätt.

Målet med verksamheten är klart: ett tryggt rum för alla som identifierar sig som flickor i åldern 10-18, där alla får vara sig själva och syssla med sådant som var och en tycker om.

- Här ska alltid finnas två trygga vuxna på plats som man kan tala med ifall man vill. I allmänhet är alla välkomna in till Luckan i Kyrkslätt, men under de kvällar som Tjejvillan huserar här så stänger vi dörren för killarna, säger Paajes.

"Vi har träffat massor av intresserade flickor"

Trots att Tjejvillan redan i fyra år har huserat i Grankulla, så tycker ändå Paajes att det finns ett behov för liknande verksamhet Kyrkslätt.

- Det har aldrig egentligen gjorts reklam för Grankullas tjejvilla i Kyrkslätt, men när vi har rört oss i skolorna har vi träffat massor av intresserade unga flickor, förklarar Paajes.

Förutom att det startas upp verksamhet i Kyrkslätt kommer även Sibbo att inom en nära framtid få sin egen tjejvilla. Paajes hoppas själv på att det i framtiden skulle finnas tjejvillor på fler ställen i Svenskfinland.

- Den verksamhet som redan nu finns visar på att unga flickors självkänsla växer massor då de får delta i sådan här verksamhet.

Tjejvillor för killar?

Än så länge finns det på svenska endast tjejvillor, med tjejer som målgrupp. Paajes hoppas ändå på att det i framtiden skulle uppstå liknande möjligheter för pojkar.

- Pojkar hittar mycket lättare till ungdomsgårdar, det gör inte flickor. Jag tror ändå att det skulle finnas ett behov för någon liknande verksamhet för pojkar, där man kunde hjälpa till att forma pojkars bild av manlighet och det manliga idealet. Men, pengar växer inte på träd, och tjejvillan är en god start.

När tjejvillan i Kyrkslätt kommer att öppna sina dörrar första gången vågar Paajes inte säga, men planerna fortskrider, och framtiden ser ljus ut.

– Vi har fått understöd för tre års verksamhet av STEA och LokalTapiola Nyland, så nu ska vi anställa ny personal som börjar jobba med det här. Först är vi i skolorna och visar upp oss. Skolorna har varit mycket tillmötesgående och positivt inställda, så dem vill vi tacka, konstaterar Paajes.