Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det innovativa värmesystemet för Salutorget upp till ny behandling

Från 2020
Uppdaterad 22.01.2020 16:56.
Parkeringen under Åbo salutorg byggs vintern 2020.
Bildtext Det är oklart om, när och vem som kommer att bygga ett värmesystem för Salutorget i Åbo.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Det innovativa uppvärmningssystemet för Salutorget ska upp till behandling igen - den här gången i Åbo stadsfullmäktige. Det blev klart när nu också De gröna vill att ärendet ska föras vidare.

- Vi stöder idén om att värma upp torget genom lagrad solenergi, det hjälper staden att uppnå klimatmålen. Men samtidigt stöder vi inte avtalet eftersom det innebär för stora ekonomiska risktagningar för staden, summerar De grönas gruppordförande Saara Ilvessalo.

Avtalet med företaget Tori Energia har knappt hunnit svalna, men nu ser det alltså ut som att staden kommer att omförhandla trots att kontraktet godkändes av stadsstyrelsen i Åbo för bara en dryg vecka sedan.

Saara Ilvessalo vid Gamla Stortorget i Åbo.
Bildtext Saara Ilvessalo (Gröna) anser att de ekonomiska riskerna är för stora med det nuvarande avtalet.
Bild: Yle/Adrian Perera

Avtalet hade gällt i 25 år och kostat Åbo stad 4,13 miljoner euro.

Det var Samlingspartiet och Socialdemokraterna som röstade för avtalet, men eftersom resultatet i stadsstyrelsen landade 7-7 måste det avgöras med ordförande Lauri Kattelus (Saml) röst.

"Alla kostnader finns inte med"

Förutom de gröna ställer sig också Center, Vänstern, Sannfinländarna och de små partierna bakom att ärendet går vidare till stadsfullmäktige. SFP har inte tagit ställning till saken.

– I avtalet finns det arbeten vars kostnader inte ingår och vi vet inte vad det kommer att landa på, till exempel är anläggandet av torgytans stenar. De gröna understöder ett nytt, ekonomiskt tryggt avtal, eller i andra hand en konkurrensutsättning av hela värmeanläggningen, säger stadsstyrelsemedlemmen Mikaela Sundqvist (Gröna).

Frågan hade behandlats i stadsstyrelsen redan i tre månader när avtalet slöts. Tori Energi är har starka kopplingar till bolaget Turun Toriparkki. Vd för Turun Toriparkki sitter i båda företagens styrelser.

Diskussion om artikeln