Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny kartläggning visar att en manlig ishockeyspelare tjänar mer än ett helt damlag – Ronja Savolainen: ”Nu blev jag förbannad”

Från 2020
Uppdaterad 22.01.2020 17:11.
Ronja Savolainen i semifinalen mot Kanada i VM-turneringen i Esbo.
Bildtext Ronja Savolainen är en av få heltidsproffs.
Bild: All Over Press

Det är en hisnande skillnad mellan lönerna i hockeyligorna i Sverige visar en ny kartläggning. Endast sju procent av damspelarna kan leva på sporten medan motsvarande siffra för herrarna är 99 procent. Det suger, säger landslagsbacken Ronja Savolainen.

Fackförbundet Unionen har publicerat en ny kartläggning över lönerna i de högsta serierna i Sverige. I den framgår det att en manlig spelare har en snittlön på 121 000 kronor per månad medan damernas snittlön ligger på 5500 kronor.

40 procent av damerna uppger att de inte får någon ersättning alls medan sju procent kan leva på sin idrott. Bland herrarna kan 99 procent av spelarna leva på sin idrott.

En av de spelare i SDHL som har ishockeyn som heltidsjobb är landslagsbacken Ronja Savolainen, men det är ändå ingen dans på rosor.

– Vilken jäkla skillnad det är, jag visste inte att den var så stor. Helt ärligt... Det suger. Nu blev jag förbannad.

– Jag vill spara men just nu är det omöjligt att göra med den lönen vi får, allt går ju åt varje månad. Män kan spara för sin framtid men det kan vi absolut inte göra än, säger Savolainen i en intervju för Expressen.

”Ingen annan ska betala för en hobby”

Sofia Reideborn, målvakt i ligalaget SDE, är inte lika förbannad som Savolainen. Hon anser att damspelarna har den lön de förtjänar.

– Jag tycker att löneskillnaden är rimlig. Om du tittar hur det är på matcherna så är det absolut ingen publik och det är svårt att locka sponsorer.

– Hockey är en hobby för oss, och ingen annan ska betala för en hobby. Vi kan inte kräva lönerna som herrarna har och vi kan inte tvinga folk att gå och kolla, säger hon till Sportbladet.

Publikrekordet för en match i SDHL är 6220 personer. I november försökte Linköping slå den siffran men misslyckades.

– 3600 hämtade ut biljett och till nästa match var 60 av dem tillbaka. Falsk marknadsföring är inte bra, till exempel Linköpings jakt på publikrekord är ju bara en match. Men tittar du på hela produkten så kommer du inte bli imponerad över publiksnittet, säger Reideborn.

Totalt har 92 kvinnor och 62 män svarat på undersökningen.

Diskussion om artikeln